Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vers bloed

Vers bloed is beter voor de (hart)patiënt dan oud bloed. Dan is de conclusie van een Amerikaans onderzoek dat erop wijst dat bloed beter niet zo lang bewaard kan worden als wordt gedacht. In Nederland mag bloed wel tot vijf weken bewaard worden. In Amerika wordt zelfs bloed tot zes weken oud gebruikt. 
Vers bloed

 

In Cleveland werden zes duizend patiënten onderzocht die een hartoperatie hadden ondergaan. Ongeveer de helft van de patiënten ontving bloed dat niet langer dan twee weken in opslag was bewaard. Patiënten die ‘ouder’ bloed kregen,hadden na een jaar een overlevingskans van 89 procent terwijl dit voor de patiënten die vers bloed kregen, 93 procent was. En niet alleen voor hartpatiënten zijn er aanwijzingen dat het beter is om vers bloed te krijgen.

Ik vind het een opmerkelijk onderzoek. Eigenlijk is het heel raar dat zoiets nu pas onderzocht wordt. De overlevingskans wordt vier procen groter als patiënten vers bloed krijgen. Dus dan zou je denken dat het haast niet anders kan dan dat bloedbanken zo veel mogelijk vers bloed aanleveren.

Toch blijkt het lastig om genoeg bloed in opslag te hebben wanneer het bloed niet langer dan twee weken bewaard zou mogen worden, vertelt het artikel ons. In een land met 16 miljoen mensen blijkt het moeilijk om iedere dag vers bloed aan te leveren. Ik kan het haast niet geloven. Goed, het zal wat voeten in aarde hebben. Extra bloedbanken bijvoorbeeld. Of stands op het werk waar even ‘getapt’ kan worden. Dat je gaat winkelen in de stad en nog even een uurtje uittrekt om bloed te geven in de ‘bloodisgood4you’ shop. Er zullen vacatures komen voor ‘aanprik’-zuster; extra speldjes moeten gedrukt; gymzalen gereserveerd voor ‘mega-tap-sessies’. Als het golft dan golft het goed, om maar even De Dijk te citeren.

Of is het een logistiek probleem? Dat er per dag wel voldoende bloed wordt gegeven, maar dat het moeilijk is om vers bloed op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen? Zou Sanquin dan niet iets kunnen leren van de zuivelindustrie, waar toch ook alle supermarkten geregeld bevoorraad moeten worden met verse melk?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.