Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verschil moet er zijn

Dat er meer verpleegkundigen nodig zijn, is inmiddels wel doorgedrongen in de politiek. Op zich is dat fijn, maar punt is dat er nooit genoeg verpleegkundigen zullen zijn. Het is een soort dweilen met de kraan open. Om het tekort op te vangen, komt men met allerlei creatieve oplossingen. Social media zijn het nu helemaal.

Prima, maar misschien moet er eens kritischer gekeken worden naar alle taken die verpleegkundigen op zich nemen. Want daarin is qua tijd nog een boel te winnen. Verpleegkundigen doen veel tussendoor omdat ze vinden dat ‘het erbij hoort’. Is de patiëntenzorg gedaan, dan halen we snel een doekje over de nachtkastjes, binden de waszakken samen, boenen de douche of spoelen de theekopjes. Dat is toch een kleine moeite?

Verpleegkundigen steken maar al te graag de handen uit de mouwen en willen helpen, helpen, helpen en… schoonmaken. Dat hoort er nu eenmaal bij. Want de schoonmaakdienst doet het nooit goed genoeg. Ik krijg hier kromme tenen van. Zelfs een stagiaire zou geen bedden en nachtkastjes moeten soppen. Nee, niet roepen ‘ach, dat komt niet zo vaak voor.’ Het gebeurt! Ik heb het zelf moeten doen. Maar natuurlijk ga je niet staan toegeven (en zeker niet als stagiair) dat je jezelf daar te goed voor vindt. Want dan ben je een snob of lui of arrogant. En ook hier krijg ik kromme tenen van. Daar ben je namelijk WEL te goed voor. Je bent verpleegkundige! Begrijp me goed: ik heb diep respect voor schoonmakers, maar ieder zijn eigen vak. En schoonmaken hoort niet bij het onze. Bovendien ben je wel een erg dure schoonmaker als je met je verpleegkundigendiploma gaat staan schrobben. Ik noem dat beroepsdeformatie.

Hoe kunnen we de politiek ervan overtuigen dat het vak van verpleegkundige een serieuze aangelegenheid is, als we klussen blijven doen die niet binnen de taakomschrijving vallen? Een slimme verpleegkundige geeft aan dat ze haar tijd liever gebruikt om de verpleegplannen te updaten dan bedden te soppen. Hoe meer verpleegkundigen hiervoor durven op te komen, hoe inzichtelijker de knelpunten. Misschien hoeven er dan niet meer verpleegkundigen te komen, maar schoonmakers. Mag de politiek zich daarin gaan verdiepen. We zijn als mens allemaal gelijk, maar op de werkvloer is het van belang de verschillen (respectvol, dat natuurlijk wel) te erkennen. Daar kom je als professionele verpleegkundige een stuk verder mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.