Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verspilling in de zorg

Conny vindt dat er veel te veel verbandmaterialen en geneesmiddelen worden weggegooid.

‘Minister Schipper wil einde aan verspilling in de zorg’, hoorde ik verleden week op de radio. Ze is zich een hoedje geschrokken. Dat er bij een gemiddelde thuiszorgcliënt voor zo’n 100 euro aan overschot heeft liggen aan materialen en medicijnen. Ik kreeg meteen een grijns van oor tot oor. Hè, hè zijn ze in Den Haag eindelijk wakker geworden?

 

In de prullenbak

Hoe lang roepen wij, verzorgenden dat het belachelijk is wat er aan verbandmaterialen en geneesmiddelen wordt weggegooid? Kapitalen verdwijnen zonder pardon in de prullenbak, waar menig derde wereldland van zou kwijlen.

 

Nog niet uit de verpakking

Ik heb mij er altijd al over verbaasd en mijn collega’s net zo. Wij moeten voldoen aan de eisen van de voorgeschreven protocollen. Vaak zijn het de mensen aan het bed die de meeste moeite hebben met deze verkwisting. Natuurlijk is het goed om zo zuiver en hygiënisch mogelijk te werk te gaan. Maar wat is nu mis met materialen welke nog niet eens uit de verpakking zijn gekomen? Oké, ze komen uit de omgeving van iemand anders. Maar meestal weten wij verzorgenden hoe de opslag is geweest en kunnen wij heel goed beoordelen of het nog op een veilige manier bruikbaar is voor iemand anders.

 

Kleinere verpakkingen 

Nu krijgt de farmaceutische industrie de opdracht van de minister om kleinere verpakkingen te maken. En, wij zorgverleners krijgen het vertrouwen van haar om te kijken hoe de grote verpakkingen verdeeld kunnen worden onder meerdere cliënten. Eindelijk een zet in de goede richting. Jammer van al die jaren van verspilling. Hadden ze daar in Den Haag maar eerder naar ons geluisterd…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.