Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Verspilling

'Wat me het meest ergert is niet dat er rijken en armen bestaan, het is de verspilling.'

Nee, niet mijn wijze woorden, alhoewel ik het er wel erg mee eens ben. Het zijn de woorden van Moeder Teresa, de Albanische vrouw die in de vorige eeuw heel veel betekend heeft voor de armen in de Indiase stad Calcutta.

Want wij kunnen er wat van, van verspillen. Een simpel bericht online afgelopen zondag prikkelde mijn gedachten: een Amsterdamse culturele instelling organiseert een nieuwe club: de Over Datum Eetclub. Want het is niet zo dat als iets ‘over de datum’ is, dat het niet meer voor consumptie geschikt is. Sterker nog, zelfs de voedsel- en warenautoriteit heeft een richtlijn voor de eetbaarheid van levensmiddelen na de houdbaarheidsdatum.

In de gezondheidszorg is het nog veel erger!
Staat op een medicijn de vermelding: houdbaar tot juli 2011, dan wordt het op 1 augustus weggegooid als klein chemisch afval, of geretourneerd aan de apotheek. Is er ook een richtlijn die aangeeft tot hoe lang je medicijnen wel kunt gebruiken na de houdbaarheidsdatum?

Ik kan me niet voorstellen dat een paracetamolletje, fenprocoumon of bisacodyltje van de ene op de andere dag acuut zijn werking verliest. Zou heel wat mee bespaard kunnen worden, denk ik.

Iets anders: als een medicijn – ongeacht welk – aan het wakend oog van de apotheker is onttrokken, mag het alleen nog maar worden gebruikt door de persoon aan wie het is voorgeschreven. Restanten die overblijven, mogen wel terug naar de apotheek maar worden vervolgens vernietigd! Heeft iets te maken met de strenge eisen die in apotheken bestaan over de opslag- en bewaarcondities.

Ik snap het niet meer. Iedereen begrijpt dat je medicijnen droog en koel moet bewaren. Waarom kunnen overgebleven medicijnen dan niet teruggegeven worden zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt?

Recente cijfers heb ik niet zo snel kunnen vinden, maar in 2004 is de economische waarde van de medicijnen die via de apotheek terugkwamen, geschat op 97,8 miljoen euro. Dat zal in 2011 wel bijna tweehonderd miljoen euro zijn. Daarmee kun je heel wat verzorgenden en verpleegkundigen aan een baan helpen, hulpbehoevende mensen een uitkering geven, of de voedselbanken helpen.

Hebben wij het zo goed in Nederland, dat we zomaar miljoenen euro’s weg kunnen gooien? Ik dacht het toch niet.

Kunnen we met zijn allen niet iets doen aan die grote verspilling? Of ergeren wij er ons niet meer aan?!

11 REACTIES

 1. Beste allemaal,

  Na jaren zelf in de gezondheidszorg te hebben gewerkt weet ik ook van de verspilling.
  Op dit moment ben ik werkzaam als vrijwilliger in een opvanghuis voor dak en thuislozen
  Wij werken zonder subsidie en leven van giften. Ik zou graag mijn expertise op het gebied van wondverzorging in gaan zetten in het Inloophuis. Regelmatig zijn daar mensen met geïnfecteerde wonden om wat voor reden dan ook. Het materiaal is vaak niet te betalen als ze bijv bij een eerste hulp geweest zijn en weer op straat staan met een recept. Wij proberen dan deze mensen verder te helpen dmv een stukje directe zorg maar wij kopen ook het materiaal, wat zoals jullie allemaal weten flink oploopt.
  Natuurlijk zijn er ook vele wonden aan kapotte voeten van bijv de zogenaamde ‘ zorgmijders ‘ of mensen met Psychiatrische problematiek die ook steeds meer het Inloophuis weten te vinden.
  Mijn vraag aan jullie: “Weet iemand van jullie iets of iemand die ons verder kan helpen met deze (afgekeurde) materialen?” …
  Met vriendelijke groet, Stritt.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat ik persoonlijk pas meemaakte: mijn broer kreeg ontslag uit het ziekenhuis. Hij ging tijdelijk naar een verpleeghuis). Hij kreeg een flinke receptenlijst mee. Ik heb twee maal heel expliciet gevraagd of wij die medicijnen echt moesten halen (het verpleeghuis gebruikt “eigen medicijnen”, d.w.z. van hun eigen apotheek. Nee, wij moesten deze medicijnen halen bij de apotheek. Nog geen uur later kregen wij te horen: sorry, van die medicijnen, maar wij gebruiken onze eigen medicijnen. Dus: weer een zak vol medicijnen die konden worden vernietigd. Ik had deze ervaring voor het eerst in 2002, toen mijn moeder van het ziekenhuis naar het verpleeghuis moest. Nog NIETS verbeterd dus in 9 jaar tijd!!!

 4. Hoe belachelijk we dat ook vinden … het is wel degelijk regelgeving waaraan iedereen (!) zich te houden heeft.
  Wie neemt de verantwoording als het wel fout gaat? Overigens, er verschijnt al veel ‘overdedatum’ medicatie in 3e wereldlanden, maar dan word er weer geschreeuwd dat zij het met onze rommel moeten doen… nooit goed helaas.

 5. Ook ik kan me doodergeren!
  In het ziekenhuis waar ik werk, worden geen medicijnenstrips hergebruikt als de strips minder dan 5 pillen bevatten. Belachelijk! Zet je ’s nachts 1 pil uit voor een patient, die dezelfde dag nog met ontslag gaat…… Zit je vervolgens met 5 nooit gebruikte verpakkingen die helaas niet meer aan elkaar zitten en dus toedeledokie in de retourbak worden gegooid waarna de apotheek ze vernietigd. Echt niet normaal wat een zonde. Als daar toch eens op bezuinigd kan worden!

 6. Het is geen wonder dat de gezondheidszorg ‘zo duur’ is. Het gebeurt met regelmaat dat medicatie die niet ATC verpakt is, ‘los’ moet worden besteld. Als je dan soms ziet wat er aan voorraad in de med.kast ligt…En inderdaad vernietigd wordt als de cliënt komt te overlijden.

 7. Helemaal mee eens!!
  In de thuissituatie heb ik regelmatig bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen, bv. paracetamol gewoon gebruikt na de vervaldatum.
  Niemand is er ziek van geworden en de medicijnen deden nog gewoon hun werk.
  Natuurlijk wel het verstand gebruiken en voorzichtig zijn met een produkt als vleeswaren, zeker bij personen met lagere weerstand.

 8. In verzorgingshuizen gaan alle verpakkingen medicijnen bij opname direct in de retourbak apotheek ivm gebruik baxtersysteem. Ook verpakte medicijnen die niet in de baxterzakjes opgenomen kunnen worden gaan bij overlijden of stoppen van medicatie zonder pardon in de retourbak, mogen ook niet worden gebruikt door andere bewoners die dezelfde medicatie gebruiken. Zelfs paracetamol mag je eigenlijk niet bewaren. Er wordt voor duizenden euro’s vernietigd.

 9. Ik ben werkzaam als verpleegkundige in de thuiszorg. Wij zijn altijd heel blij als een client uit zorg gaat en de overgebleven verbandmiddelen aan ons geeft. Inderdaad, bij de apotheek wordt het vernietigd. Wij gebruiken het vaak bij clienten die spoedzorg nodig hebben en niks mee krijgen uit het ziekenhuis of om eens een ander verbandmiddel uit te proberen zonder gelijk aan een mega verpakking vast te zitten. Zonde om het weg te doen in deze tijden van bezuinigingen.

 10. Toevallig had ik het hier pas nog over. Hele stapels verbandmiddelen kunnen worden weggegooid, omdat ze “over de datum” zijn. Het lijkt mij inderdaad erg sterk dat zulk soort dingen opeens niet meer te gebruiken zijn. Hier in huis worden ook gewoon dingen gebruikt die over de datum zijn, ook medicijnen. En zoals in een eerdere reactie wordt gezegd: het werkt nog prima en je wordt er niet zomaar ziek van. Je moet gewoon je gezonde verstand gebruiken. Maar het is inderdaad wel een idee om verbandmiddelen en evt. zelfs medicijnen in te zamelen voor organisatie voor daklozen of voor verzending naar derdewereldlanden.

 11. helemaal mee eens! wat dacht je ook van alle verbandmiddelen die in grote getale worden bezorgd en vervolgens al gauw niet meer nodig zijn? Ik heb wel eens gehoord dat er een arts med.inzameld om vervolgens aan dak- en thuislozen uit te reiken, lijkt me goed plan! Iemand wel eens van gehoord?

 12. Ik erger me ook aan de verspilling in de gezondheidszorg.
  Ik ben een voorstander van duurzaamheid en recycling, en ik word boos als ik zie wat er weggegooid wordt.
  Regels,Wetgeving,hygiëne (of gewoon niet nadenken) zijn vaak de achterliggende gedachten. Kan het anders?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.