Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Vervelen op je werk

Ik schrijf nogal eens van drukte en hectiek die je niet meer kunt verdragen. Van zoveel onverwachtsheden dat de beste prioriteitensteller door zijn knieën zakt. Maar wat dacht je van de absolute en totale rust? Wat moet je daarmee?

Ik ben een long- en reumazuster. Maar in mijn ziekenhuis hebben ze long en reuma, om overheadredenen uit elkaar gehaald. De longafdeling zit nu zo’n 6 minuten stevig doorstappen van de reuma. Op long is het eigenlijk altijd druk. Razenddruk. Onvoorspelbaar, dreigend, briesend, zwetend, benauwend druk. Of heeel rustig (en die extra ‘e’ is met opzet, vanwege de gruwelijke en evenzo dreigende stilte die dan heerst). Maar lang en veel rust is longzusters niet gegund.

Reuma is gek. Voorspelbaarder, veel lege bedden ’s avonds, veel (dag)opnames overdag. Dit maakt de dagdiensten opgejaagd, trillend, sidderend, gillend soms, maar in de late- en nachtdiensten zijn alle dagopnames weer thuis. Dan resteren er hooguit 5 patiënten en hoor je een spookachtige, lange, hijgende adem door de gangen.

Ik heb nachtdienst op reuma. In totaal slapen er 3 reumapatiënten. En ik heb geluk. Er is ook 1 longpatiënt verdwaald bij mij terechtgekomen. Over 4 mensen mag ik waken. Net als anders loop ik mijn rondes. Ik controleer ademhalingen, slaappatronen, breng precies 1 hele po en check de medicijnen voor overdag. Gelukkig komen er 8 dagopnames, dus ik mag ook wat infusen bereiden. Dan is het half 2 en heb ik alles klaar.

Dus verzin ik werk. Nacht 1 werk ik alle patiëntendossiers netjes bij en mest ik de teampost eens grondig uit. Nacht 2 maak ik een lijst van alle medicijnen op voorraad die dit jaar over datum raken. In februari moet de oxazepam in de prullenbak, in maart de hydrocortison en konakion. Maar wat moet ik nog met nacht 3 en 4?

Ik vraag mij af of deze rust-drukte verhouding tussen reuma en long landelijk is bepaald. Is elke reuma-afdeling rustig? En is ‘long’ in heel Nederland zo gierend druk? Kan je stellen dat het ene specialisme vaker rust dan het andere? Zo hoor ik weleens dat cardiologie niet echt een zweetvak is. En ‘interne’ is altijd keihard werken. Herkent iemand dat patroon?

En dan nog een vraag: wat doe jij als het eens niet druk is? Komt dat vaak voor? En poets jij dan po-stoelen? Schrijf je protocollen? Of mogen verpleegkundigen  schuldgevoelloos genieten van een drukteloze werkdag?

12 REACTIES

 1. Bij ons op de neurologie/neuro chirurgie is het eigenlijk altijd tedruk..met periodes dat het redelijk tedoen is..er zijn dagen dat we pas om 11.30 klaar ijn met de ochtend zorg om dan meteen weer voorraan te beginnen aan de lunch..
  Maar we hebben een geweldig leuk team..!

 2. Lees alle reacties
 3. Bij ons op de chirurgie is het hollen of stilstaan. Je kan het met één patient heel druk hebben (instabiel, onrustig door delier) maar ook rustig met een ‘volle bak’ Tja, dat is inherent aan de snijdende specialismen. De laatste weken (eigenlijk de winter) is er veel trauma (collum # enz)en heeeeel oude mensen. Gemiddelde leeftijd 91 jaar oud. Dus: ’s nachts druk met po’s enz.
  Als het rustig is: opruimen, soppen, administratie, huiswerk (doe de HBO-v)
  Heb eigenlijk altijd wel wat te doen.

 4. Ook bij ons op de afdeling, waar meerdere beschouwende specialismen liggen, kan het hollen of stilstaan zijn. Regelmatig verkeerde-bedpatiënten door de wachtlijsten (hun zorg is te voorspellen), maar vrijwel alle opnames zijn spoed dus onvoorspelbaar. Dit veroorzaakt pieken en dalen. Daarnaast zijn wij “overloop”afdeling, wat betekent dat wij de patiënten opvangen die door plaatsgebrek niet op hun eigen afdeling terecht kunnen. Hier gaat voor ons meer tijd inzitten dan in onze eigen patiëntencategorie, omdat protocollen en werkwijzen je minder eigen zijn. Op rustige momenten in bijvoorbeeld de nachtdienst werk ik inderdaad eerst mijn patiëntenadministratie bij, ruim ik kasten op en werk ik mijn mail en leerlingenverslagen weg. Als ik dan tijd over heb, heb ik meestal nog wel de laatste editie van een vakblad in mijn tas. Dan heb ik toch het gevoel dat ik met mijn werk bezig ben, en thuis lees ik dan wel weer een ander tijdschrift. Over tv etc. hebben wij trouwens geen beschikking in de personeelsruimten, wel over internet.

 5. Ben zelf werkzaam op chirurgie. Dit is in mijn beleving een van de drukste afdelingen. ’s Nachts is het vaak ook druk, maar op de zeldzame momenten dat het rustig is vind ik het lastig om de motivatie te vinden in het holst van de nacht po’s te poetsen.. Stukjes van leerlingen, email uitspitten en de verpleegpost opruimen vind ik wel prima.

 6. Ik herken dit inderdaad. Heb op verschillende afdelingen gewerkt, en het is precies zoals je het zegt: intern (en chirurgie wat mij betreft) altijd druk. Van long herken ik het niet echt. Bij ons op cardio is het met vlagen rustig, dan weer druk. In die rustige periodes ruimen we inderdaad puin en werken we achterstallig werk weg, drinken we thee! En voor mij geldt in de nacht dat ik verslagen etc. van leerlingen na kijk. Want daar is overdag vaak geen tijd voor en ik weiger het mee naar huis te nemen. En als ook dat gedaan is, kijk ik in de nacht inderdaad een filmpje!

 7. Ik sluit me aan bij Marielle. Ben zelf werkzaam op een interne afdeling….. en uit ervaring weet ik dat we als het rustig is, we puin-ruimen, en als dat allemaal gebeurt is : dan genieten we zo af en toe, maar vaak dan ook samen met de patienten.

 8. Sinds 2001 weer terug in het ziekenhuis en op verschillende afdelingen gewerkt maar de laatste jaren op interne/oncologie. Even reagerend op Gerrit, zo staan de interne afdelingen er niet meer voor hoor. Gehospitaliseerde mensen zijn op alle afdelingen te vinden en het beleid van de internisten is behoorlijk aangepast, alles wordt zomaar niet meer opgenomen En ja het is op de interne afdeling heel vaak erg druk. Een filmpje kijken is er bij ons niet bij. We zijn blij als wij een hapje kunnen eten onder het genot van een cappuccino. En als er dan een paar nachten rustig zijn genieten we eerst even van de rust en gaan dan toch weer aan de slag want stil zitten is voor deze verpleegkundige niet bij.

 9. Jullie werken hard zo te lezen. Ik heb een luizenbaantje. Ik ben B verpleegkundige en begeleid iemand met een PGB. Als ik begin met “”werken”” ligt patient net in bed. Daar heeft de vorige hulpverlener nog bij geholpen. Dus eerst een uur rust. Voor mij ook. Dan komt patient uit bed. Kopje thee, spelletje, boodschapje, oefeningetje. Regeltje schrijven. Dat is het wel zo’n beetje. Gemakkelijk verdiend, maar wel saai!

 10. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt in mijn leerlingen tijd maar elk specialisme kan het druk hebben, alleen ze allen verschillend. Op heelkunde veel verpleegtechnische handelingen en instructies geven. Op interne veel basiszorg met daarbij meer gehospitaliseerde patienten, zoals ook op de long.
  Maar zelf werk ik op de hartbewaking/cardiologie en daar kan het ook druk zijn. Op de CCU/EHH komen patienten met spoed binnen en gaan in korte tijd door de gehele diagnose molen heen. Wanneer ze stabiel zijn of klachten vrij, dan gaan ze naar huis of naar de cardiologie. Waardoor de turnover erg hoog is.
  Dus denk dat alle afdelingen druk kunnen zijn en als het rustig is.. ja dan maar met een filmpje of een goed boek me geld verdienen 😉

 11. Ik ben zelf leidinggevende op de cardiologie- en longafdeling. Ik kan je vertellen dat zowel de druk op de cardiologie als op de longen zeer hoog is.Het beeld wat er bestond van de cardiologie is er allang niet meer. Een hele hoge turnover en de druk omdat de patiënten vanuit de CCU en eerste harthulp moeten doorstromen. Tevens worden de mensen ouder dus de zorg is ook veel zwaarder. Nee, van een relaxte afdeling kan je hier niet spreken.

 12. Ìk heb zelf een aantal jaren op interne en chirurgie gewerkt en moet zeggen dat het over het algemeen erg druk was. Maar ook had je tijden dat het erg rustig was…. En ja, als het net rustig is ga je puin ruimen van de tijd dat het druk was, en dingen zijn blijven liggen. En daarna ga je inderdaad maar eens genieten. En in de nachtdienst lekker een filmpje kijken! niemand die zegt dat dat niet mag, toch?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.