Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vier adviezen voor V&VN: ‘Houd op over functiedifferentiatie’

Na het debacle rond het wetsvoorstel BIG II moet onze beroepsvereniging zichzelf opnieuw uitvinden. Daar zijn ze zich gelukkig bewust van, schrijft blogger Hugo. Daarom nodigde het nieuwe bestuur een aantal verpleegkundigen uit op het hoofdkantoor om te praten over de toekomst. Hugo mocht ook langskomen en adviseerde hen het volgende.

1. Houd op over functiedifferentiatie
Het zou mooi zijn als er één opleiding tot verpleegkundige zou bestaan. Lekker overzichtelijk. Maar dat is niet zo en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren. We houden dus verpleegkundigen met een mbo, hbo en inservice achtergrond. Voor een wettelijk onderscheid bestaat te weinig draagvlak en het voorstel Wet BIG II leidde vooral tot spanningen en conflict. Hou er dus over op. Alles wat V&VN nu nog over functiedifferentiatie zegt is wrijven in een vlek. Er zijn grotere problemen. We kunnen de zorgvraag nauwelijks nog aan terwijl de vergrijzing nog lang niet op haar hoogtepunt is.

2. Richt je op overkoepelende problemen
Verzorgenden en verpleegkundigen van allerlei niveaus verschillen van elkaar. Die verschillen zijn het afgelopen jaar uitvergroot. Het zou daarom goed zijn als V&VN zich gaat richten op wat we gemeen hebben met elkaar. Een focus dus op problemen waar iedereen tegenaan loopt: te hoge werkdruk, bureaucratie, te laag salaris, te weinig inspraak, geen regie over werktijden en gebrek aan loopbaanmogelijkheden. Van verzorgende tot gespecialiseerd verpleegkundige: we zijn momenteel allemaal de dupe van onze eigen schaarste. V&VN moet als beroepsvereniging de ommekeer stimuleren. Nu is het moment om zaken geregeld te krijgen, juist omdat we schaars zijn.

3. Ondersteun verpleegkundigen en verzorgenden in zorgorganisaties
Dat V&VN dit jaar niet in aanmerking komt voor de populariteitsprijs komt vooral omdat de vereniging het contact is verloren met de beroepsgroep. Te veel oog voor Den Haag, te weinig voor de dagelijkse praktijk. Herstel die balans. Zorg voor brede deskundigheid in de beroepsvereniging, weet wat er speelt op afdelingen en poliklinieken, en bouw een goed netwerk op in ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkzorg. Ondersteun vervolgens verpleegkundigen en verzorgenden die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken. We zijn niet machteloos als beroepsgroep, in tegendeel. En V&VN moet dat stimuleren. Leer verpleegkundigen zich organiseren. Leer hen onderhandelen. Leer hen de strijd aan te gaan met besturen, instanties en verzekeraars. En komt een verpleegkundige in de problemen? Zorg ervoor dat hij of zij er niet alleen voor komt te staan.

4. Hou op over de leden
V&VN pretendeert de beroepsvereniging te zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden. Gedraag je daar dan ook naar. Wees groots! Dus niet meer: ‘We gaan het de leden voorleggen.’ Maar: ‘We gaan het verpleegkundigen voorleggen.’ Als je succesvol bent als beroepsvereniging, erin slaagt om de grote broer of zus te zijn voor alle verpleegkundigen en verzorgenden in de dagelijkse praktijk, dan zal het aantal leden vanzelf toenemen. Het zal wel even duren voor het vertrouwen herwonnen is. Maar de kansen daarvoor dienen zich vanzelf aan en waarschijnlijk sneller dan je denkt.

3 REACTIES

 1. Ja HUGO heeft een groot punt: Liever verbinden, elkaar opzoeken. Verschillen zijn er hoe je opgeleid bent: afhankelijk van de tijdsgeest, school, opleidingssoort etc.
  En het gaat er natuurlijk niet om de opleidingsverschillen uit te vergroten en daar je zorg op in te richten.

  Van de beroepsvereniging zouden we liever horen: we kunnen ons beter druk maken om het contact met de verpleegkundigen. Wat houdt hen bezig? Hoe kunnen we hen ondersteunen?

 2. Lees alle reacties
 3. Gevalletje horen zien en zwijgen; dus maar snel deze adviezen in de prullenbak gooien. Het is juist van belang om over de toekomst van de opleidingen te beginnen want uiteindelijk komt alle ellende rond wetbig2 komt voort uit de HBO-erfenis die maar afgerond kan worden. Meer dan 40 jaar niet haar stempel kunnen drukken in het verpleegkundig landschap, moest kunstmatig beloond worden met een aparte functie(titel); de regieverpleegkundige.
  Afgeschoten door de leden, met nederige excuses van het bestuur vanwege het onvoldoende feeling houden met wat er bij de leden leefde, probeert de HBO lobby via

  Gevalletje hoofd in het zand steken dus; als je het niet erover hebt, bestaat het probleem niet.
  Het is juist van eminent belang om het thema verpleegkundige opleidingen op de agenda te zetten, want uiteindelijk komt alle ellende rond wetbig2 komt voort uit de discussie over de HBO-erfenis die maar niet afgerond kan worden.
  Meer dan 40 jaar heeft de HBO niet haar stempel kunnen drukken in het verpleegkundig landschap; het moest kunstmatig beloond worden met een aparte functie(titel); de regieverpleegkundige.
  Afgeschoten door de leden, met nederige excuses en aftreden van het V&VN bestuur vanwege het gebrek aan feeling met de leden. De dubbelmoraal die de V&VN tentoonspreidt is schrijnend, want ondanks de nederige excuses zie ik de V&VN geen enkele actie nemen t.a.v. ziekenhuizen die de praktische implicaties – beroepsdifferentiatie – van een afgeschoten wet toch implementeren. En dan lullen over het terugwinnen van het vertrouwen van de leden, van verpleegkundigen.
  I.p.v. te kijken en te analyseren waar het toekomstig zorglandschap behoefte, daarover breed overleg te voeren met stakeholders (o.a. de verpleegkundigen, al dan lid of niet) in kader van of de huidige tweedeling (HBO/MBO) in opleiding nog voldoet, hult de V&VN zich in stilzwijgen of in mooie nietszeggende zalvende woorden.
  Ook wel logisch, want de HBO-lobby is machtig binnen de V&VN. Het oude bestuur mag dan opgehoepeld zijn, de ledenraad die dat bestuur heeft geadviseerd over wetbig2 en de beroepsdifferentiatie is blijven zitten.
  Als met al voorspelt dit weinig goeds voor de nabije en verre toekomst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.