Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Voeding tegen pijn?

'Heb je al gehoord van Normast?' Tijdens een bijscholing stelt een verpleegkundige de vraag over dit voedingssupplement dat zou helpen bij neuropathische pijn. Thuisgekomen zocht ik het meteen even op.

De vraag werd mij gesteld tijdens een bijscholingscursus over palliatieve zorg die ik gaf in het westen van het land. ‘Normast? Nee, daar heb ik nog nooit van gehoord’. ‘Het schijnt echt te werken, maar er zijn ook kritische kanttekeningen bij gemaakt. En het is erg duur!’ zei de verpleegkundige.

Eenmaal thuis bekijk ik via Google wat Normast precies is. Een voedingssupplement, palmotylethanolamide. ‘Duizend gebruikers in Nederland, velen tevreden…’ De stof zou het eigen natuurlijke afweersysteem tegen pijn activeren.

De werkzame stof wordt geleverd
in poeders en tabletten. Het middel wordt niet vergoed door de verzekering, en kost om en nabij de 27 euro voor twintig tabletten. Daar kun je dan tien dagen mee doen.

Tja, als ik dan de wetenschappelijke literatuur lees, dan word ik nog niet veel wijzer. In ieder geval niet als ik het in vogelvlucht doorlees. Ik heb moeite met wetenschappelijke artikelen die op basis van een onderzoek bij twintig patiënten zaken beweren. Is die hoeveelheid – mogelijk zorgvuldig geselecteerde – mensen niet te klein? Is het onderzoek goed opgezet? Kloppen de getrokken conclusies wel met de bevindingen? Ik weet het, er is een duidelijk verschil met casestudies, die wel zinvol over individuele casussen rapporteren. Maar is dat hier ook zo?

De stelling dat de stof in 1993 is ontdekt door een Italiaanse winnares van de Nobelprijs, die nu al meer dan honderd jaar oud is, en nog steeds ‘uitermate helder van verstand’, zegt mij niet zoveel.

Ik sta in principe huiverig tegenover behandelingen
die niet evidence-based zijn. Ik heb de grootste moeite met alternatieve genees’kundigen’, die ongefundeerd  dingen beweren, behandelingen verzinnen en cliënten duizenden euro’s uit de zak kloppen.

Maar,
als palmotylethanolamide nou eens echt zou werken? Online vind ik positieve reacties van gebruikers, maar ook negatieve reacties van gebruikers waar het niks bij heeft gedaan.

Moet ik cliënten met moeilijk te behandelen neuropathische pijn nu wijzen op dit middel of adviseer ik toch de huisarts om met pregabaline of methadon te beginnen?

Jos Kaldenhoven is verpleegkundige in een Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team (VTT).
Twitter: @broederjos

3 REACTIES

 1. Ik moet zeggen dat ik neig me aan te sluiten bij Yulian.
  Evidence based is natuurlijk fanastisch, maar het product is niet zo duur, en in de palliatieve setting hoef je je ip niet te bekommeren om lange termijn bijwerkingen. dus als de korte termijn bijwerkingen acceptabel zijn, en de patiënt het graag wil proberen…
  aan de andere kant stikt het in de wereld natuurlijk van charlatans die ergens graag een slaatje uit willen slaan…

 2. Lees alle reacties
 3. Heel veel zgn medische adviezen zijn niet onderzocht, en dus niet evidence based.
  een middel dat als supplement op de markt id of niet te patenteren zal niet snel in grote rct’s onderzocht worden. denk aan cannabis, honing enz.
  dat zegt niets over de werkzaamheid!
  Bij palliatie kun je denken: laat het proberen, mits bijwerkingen en interacties goed gemonitord worden.

 4. Hallo Jos.
  Via google kwam ik dit middel ook tegen, het is een pijnstiller en ontstekingsremmend, een lichaams eigen stof, wordt inderdaad toegepast bij neuropatie, het heeft verder geen bijwerkingen.
  Het middel is eind 2010 op de markt gebracht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.