Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Vooruitzichten: het jaar 2045

De wekker gaat. Ik sta op, althans dat probeer ik. Artrose in rug, knieën en handen vertraagt het proces.

Ik heb er mijn wekker al op aangepast. Tien minuten om overeind te komen, tien minuten om mijn krullers eruit te halen, gebit te poetsen en in te doen. Gelukkig hebben mensen van mijn leeftijd minder eten nodig, dus eten is ook in tien minuutjes gedaan. Ik neem de shuttle naar het ziekenhuis. Die stopt gelukkig voor de deur. Dan loop ik het stuk naar de afdeling heel rustig, want ik moet nog heel veel hardlopen vandaag.

Ach, het werken gaat best goed. Ik weet veel, dus nadenken kost steeds minder tijd. Lopen met een bed met patiënt, mag ik eigenlijk niet meer van mijn fysiotherapeut. Maar niemand anders haalt mijn patiënten van de spoedeisende hulp. Ik doe het maar en rust tijdens de anamnese. Zo’n bed is trouwens net een grote rollator.

Ik denk dat ik op mijn leeftijd het meeste moeite heb met de blik in de ogen van die meisjes. Mijn collega’s, die zo’n heel ander leven leiden. Mijn verhalen boeien ze niet altijd meer, omdat ze geen Engelse krachttermen bevatten of over baby’s gaan.  
Over baby’s gesproken. Het is grappig hoe patiënten in de jaren steeds jonger zijn geworden. Snotneuzen van een jaar of veertig met rare ziekten. Als ik een bed opmaak, gaan ze helpen. Of ze zeggen: ‘Laat één van die meisjes dat maar doen,’ terwijl ze naar mijn collega’s wijzen.

Laatst had ik hard gewerkt en gerend. Vermoeid stapte ik in de shuttle. Daar stond een allercharmantste jongeman voor mij op. De buschauffeur hielp me, trouwens, bij het opstapje. Hij zorgt tegenwoordig beter voor me dan mijn baas. Die wou nog even met me praten laatst, – mijn baas, niet de chauffeur. Over dat het allemaal wel wat sneller en efficiënter mocht. Ik moest de nieuwe patiëntenwasstraat leren bedienen en een cursus volgen vanwege een nieuw verpleegsysteem dat ingevoerd gaat worden. We gaan binnenkort het taakverplegen afschaffen. Alweer.

9 REACTIES

 1. Ik ben 50+ en werk hard, ik doe veel aanmijn conditie en leef en eet gezond. ik wil graag fit blijven om na min pensionering nog lang te genieten van een gezond leven. Dat wij langer zullen moeten werken is jammer maar ik wil dan toch niet meteen denken aan allerlei kwaaltjes en moeilijk doen. Dat is de situatie die ik voor mezelf pas rond mijn 80e bedacht heb. Kom op allemaal zeg, denk gezond en ga niet zo bij de pakken neerzitten.

 2. Lees alle reacties
 3. Vooral die patiëntenwasstraat: leuk! Maar de rest… kan reeel beeld worden. Tegen die tijd MOETEN de collega’s zich wel heel erg goed aan de Praktijkregels / Arbo regels houden.. dan kun je op je slofjes (met steunzolen) achter de rollator je werk doen. En zelf met een bed rijden? Daar zit tegen die tijd ook wel een motortje op – moet je wel goed de ‘joystick’ kunnen bedienen – misschien maken ze hem dan wel wat groter – zodat reumatische vingers ook nog kunnen sturen… En… waarom wachten met toepassen van de praktijkregels? Dat kan nu ook al – misschien ben je in 2045 dan nog wel wat kwieker.

 4. Vooral die patiëntenwasstraat: leuk! Maar de rest… kan reeel beeld worden. Tegen die tijd MOETEN de collega’s zich wel heel erg goed aan de Praktijkregels / Arbo regels houden.. dan kun je op je slofjes (met steunzolen) achter de rollator je werk doen. En zelf met een bed rijden? Daar zit tegen die tijd ook wel een motortje op – moet je wel goed de ‘joystick’ kunnen bedienen – misschien maken ze hem dan wel wat groter – zodat reumatische vingers ook nog kunnen sturen… En… waarom wachten met toepassen van de praktijkregels? Dat kan nu ook al – misschien ben je in 2045 dan nog wel wat kwieker.

 5. jaa zie je het voor , wij oudjes met onze gbreken .
  moeten dan het tempo van de jongeren bij houden …..als het zo door gaat kunnen we daar meteen blijven hebben we gelijk naar onze behaalde leeftijd zelf zorg nodig.
  ja inderdaad een onder schat beroep.
  ik hoop dat ze in den haag nog eens goed naar denken over die leeftijd verhoging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.