Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vrienden van de thuiszorg

Weet dat er vrienden zijn, als 't er echt op aan komt!

Enthousiaster kan een tekst je niet maken toch? Van de week kreeg ik een folder van de Stichting Vrienden van de Thuiszorg uitgereikt. Vivent is sinds zeer kort aangesloten bij deze Stichting.

Waarom: vrienden van de thuiszorg? Uit hun folder: ‘De thuiszorg doet prima werk, maar hun hulp is niet altijd toereikend. Soms is er echt geen geld om een wasmachine te laten repareren. Is er geen enkele ruimte voor een simpel middagje uit. Is er niemand die een paar kapotte stoeptegels kan vervangen. En soms zit er zelfs geen nieuwe winterjas voor de kinderen aan. In zulke gevallen kunnen De Vrienden op verschillende manieren helpen.’

De Stichting heeft een noodfonds. Elke aangesloten thuiszorgorganisatie heeft een contactpersoon van de stichting. Je kunt een schriftelijk beargumenteerd verzoek indienen bij die contactpersoon. En wat het mooie is: de cliënt hoeft geen financieel overzicht te laten zien. De thuiszorgmedewerker is – terecht – volgens de stichting heel goed zelf in staat te beoordelen of de hulp echt nodig is.

Voorbeelden te over: als er geen geld is voor een nieuwe stofzuiger, of als er geen financiële ruimte is voor speciale (en dus dure) babyvoeding.  Iedere thuiszorgmedewerker kan zich huishoudens voor de geest halen waar de Vrienden van de Thuiszorg goed werk kunnen doen. De Stichting organiseert veel activiteiten om de financiële middelen bijeen te garen. Een prima initiatief!

Je kunt deze stichting een beetje vergelijken  met de Friends of the Hospital uit Engeland. Elk ziekenhuis heeft een groep georganiseerde vrijwilligers die geld inzamelen, bedoeld voor het comfort van de patiënten in het ziekenhuis.

Maar ook voor medische apparaten en faciliteiten voor het ziekenhuispersoneel! Ik heb eind jaren ’80 in het Norfolk & Norwich Hospital in Engeland gewerkt en was onder de indruk van de manier waarop de lokale bevolking van Cromer, Norfolk middels een actie geld bijeen wist te brengen voor een CT-scan.

De betrokkenheid bij het lokale ziekenhuis is trouwens erg groot. Zo kreeg het ziekenhuis in Cromer van een welgestelde plaatsgenoot in 2001 een erfenis van ruim elf miljoen pond. Hiermee is het ziekenhuis voor een groot deel gerenoveerd en zijn er gebouwen bijgekomen.

Zou daarin de oplossing liggen voor onze financiële problemen? Meer gemeenschapszin, en acties voor nieuwe apparatuur in ziekenhuizen? Of vinden wij dat de overheid daar maar voor moet zorgen?!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.