Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijwilligers

Een leuk gesprek met een client tijdens de koffie: net als haar collega's heeft Conny er geen tijd voor. Gelukkig zijn er altijd nog vrijwilligers!

Vandaag werd ik geconfronteerd met de gevolgen van een ziekmelding van een vrijwilliger. Gelukkig komt dit zelden voor. Je wordt meteen met je neus op de feiten gedrukt: we kunnen ze niet missen!!

 

Koffieschenken
Het is zo vanzelfsprekend in de zorg, vrijwilligers. Ze zijn er ‘gewoon’. En als deze schakel ineens ontbreekt, dan blijkt dat het niet zo ‘gewoon’ is. Ze zijn van onschatbare waarde, zowel voor de instelling als voor de cliënten. Neem nu bijvoorbeeld het koffieschenken. Ik heb geen tijd om er gezellig bij te gaan zitten. Iets waar de cliënten naar snakken, aandacht in de vorm van een leuk gesprek. Ik schenk snel een paar kopjes in en loop direct naar de volgende groep. De cliënten hebben er wel begrip voor, ze begrijpen dat je geen tijd hebt. Desondanks proberen ze je over te halen om deel te nemen aan de koffietafel.

 

Pareltjes
In onze instelling werken bijna net zoveel vrijwilligers als beroepskrachten. Stel je voor dat er geen vrijwilligers zouden zijn. Daar wil je toch niet aan denken? Dit zou een enorme verschraling van de zorg betekenen! Goed beschouwd nemen zij de meeste sociale zorg op zich. Allerlei activiteiten kunnen alleen plaatsvinden dankzij hun inspanning.
In de huidige maatschappij, waar de individualisering hoogtij viert, zijn er gelukkig nog steeds mensen te vinden die zich willen inzetten voor onze cliënten. Het zijn de pareltjes naast de professionals in de gezondheidszorg!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.