Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Waar staat wondzorg in 2013?

Het gaat niet goed met de financiering van de wondzorg in ons land. Stukje bij beetje worden tarieven aangetast. Ik maak me grote zorgen en roep iedereen op actief mee te denken over oplossingen!

Op de European Wound Management Accociation heb ik mijn kennis weer eens flink aan kunnen vullen op het gebied van wondzorg. Wat is het toch heerlijk om af en toe volledig je onder te laten dompelen in kennis. Het was een verademing om weer even alleen met de inhoud bezig te zijn in plaats van met beleidsontwikkelingen, financieringsstromen en politieke discussies.

Want voor de inhoud en kennis zijn wij als behandelaars toch op deze aarde? De realiteit behelst echter meer dan alleen inhoudelijke zorg. Ik sprak met collega’s uit het buitenland maar ook uit Nederland over de positionering van de wondzorg en hoe dit gefinancierd gaat worden.

Onder leiding van Peter Quataert, voorzitter van V&VN Wondconsulenten, zijn prachtige kwaliteitscriteria ontwikkeld voor een wondexpertisecentrum. Ook Huub Brull (directeur expertisecentrum wondzorg Heerlen) is al jaren bezig om een hoogwaardig kwalitatief centrum met landelijke vestigingen neer te zetten. Hij stelt dat hij zo zelfs de kosten kan reduceren. Maar de reactie van minister Schippers hierop is niet positief.  

Er zijn dus initiatieven die de wondzorg willen professionaliseren, met hoog kwalitatieve behandelaars. Maar zitten de politiek en de zorgverzekeraars hier ook op te wachten? Natuurlijk zal iedereen beamen dat ze de beste zorg willen leveren tegen een zo gunstig mogelijk tarief. Toch zie ik ontwikkelingen waarbij ik mijn hart vasthoud, want waar gaan we naartoe met wondzorg? De laatste jaren is er al veel gesneden en teruggedrongen. Een paar voorbeelden:

– Het wegvallen van de AIV financiering voor wondzorg met ingang van 2012.

– Verscherping van toezicht op wondproducten bij de acute wondzorg door middel van het ZN formulier.

– Het beschrijven van hoog- en laag complexe zorg, waarin wordt aangegeven dat alleen hoogcomplexe zorg voor financiering in aanmerking komt en laagcomplexe zorg uit eigen zak gefinancierd moet worden.

– Het opzetten van Medisch Specialistische Verpleegkundige zorg Thuis (MSVT), waarin de medisch specialist een DOT opent en dat daar de volledige zorg en producten uit gefinancierd moeten worden. De zorgverzekeraars hebben hier een soort overgangsregeling voor bedacht om de kosten voor de personele inzet te betalen. Dit zou eigenlijk dit jaar afgebouwd worden, maar wordt in 2013 toch verlengd. Dat dit een keer eindig is lijkt me reëel.

– Het schrappen van producten die vergoed worden door zorgverzekeraars, zoals wondomgevingbeschermers, bepaalde compressieve verbanden bij patiënten met oedeem, verbandkousen, compressieboxen, zilververbanden.

– Het vaststellen van maximum tarieven per product, zoals dit gedaan is door een zorgverzekeraar voor onder meer de gazen en alginaten.

Vele collega’s met mij zien door de bomen het bos niet meer en het lijkt wel of iedereen zit te wachten op wat gaat komen. Dit lijkt mij geen goede houding. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Er moet veel bezuinigd worden. Denk alleen maar aan de eigen bijdrage die voor volgend jaar op 350 euro is gesteld.

Er verschillende toekomstscenario’s mogelijk. Mij lijkt het meest aannemelijk dat wondzorg een onderdeel wordt van een DOT, en dat een medisch specialist hiervoor verantwoordelijk wordt. Daarom lijkt het me goed als zowel ziekenhuizen als thuiszorgorganisaties hierover met elkaar in discussie gaan en nadenken over de vraag hoe ze dat met elkaar gaan invullen.

Een intensievere samenwerking, zoals onderaannemerschap met de thuiszorg waarin het ziekenhuis verpleegkundige zorg inkoopt bij de thuiszorg, of een eigen verpleegkundige pool opzet en vandaar uit de patiënten thuis gaat bezoeken en behandelen. Met dat laatste initiatief blijven de kosten voor het ziekenhuis, en is onderaannemerschap niet nodig.

Er moet iets gebeuren, anders vrees ik dat onze patiënten de dupe worden. De wondzorg die niet binnen een DOT valt, zal voor eigen rekening van de patiënt komen. Als we hierbij eerst de eigen bijdrage van 350 euro optellen, kun je op 1 hand natellen wat voor gevolgen dit voor veel patiënten zal hebben.

Ik hoop dat deze blog als noodkreet kan fungeren en collega’s kan wakkerschudden. Waar staan we nu en waar gaan we naartoe? Ik kan ook niet in een glazen bol kijken, en met de verkiezingen voor de boeg in september kunnen er ook weer andere keuzes gemaakt worden. Maar dit geeft ons geen vrijbrief om achterover te leunen. 

Ik hoop dat we de zorg kunnen blijven leveren op een hoge standaard, met behandelaars die ter zake deskundig zijn. En laat ons onze initiatieven delen met elkaar en niet op eigen eilandjes blijven zitten om alleen de eigen toko draaiende te houden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Samen hozen laat ons schuitje sneller drijven, samen roeien laat ons bootje sneller varen. Dus laten we delen en samenwerken!

Henri is verpleegkundig specialist wondzorg en werkzaam bij Evean Zorg Zaanstreek-Waterland en Amsterdam.

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.