Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waarom wil je deze baan?’

Jezelf verkopen in een sollicitatiegesprek is niet voor iedere verpleegkundige even makkelijk. Denk goed na over waarom je op die ene functie solliciteert.

In de filmindustrie laten regisseurs het verkopen van de film vaak aan de acteurs. Zij zijn veel beter ingespeeld om een goed verhaal neer te zetten en weten wat ze uit de kast moeten halen om de film aantrekkelijk te maken. Een goede verpleegkundige is niet altijd degene die zich in een sollicitatiegesprek van de beste kant laat zien. Je moet weten wat je kwaliteiten en ambities zijn en ook durf hebben deze in het gesprek te benoemen. Daarmee help je jezelf én je werkgever enorm. Die kan namelijk doorgroeimogelijkheden op maat bieden.

De verpleegkundige die pas bij mij op gesprek kwam, had ervaring opgedaan als kinderverpleegkundige, maar was tien jaar het ziekenhuis uit en werkzaam als verpleegkundige in een verzorgingshuis. Ze benoemde meteen welke nadelen dit zou hebben voor de praktijk van het ziekenhuis: niet meer bekwaam in de meeste technische vaardigheden, weer wennen aan de hectiek van een verpleegafdeling, de investering die in haar gestoken moest worden om haar in te werken. En verder was zij zeer bescheiden in het vertellen welke kennis en ervaring ze wel heeft zoals het hebben van de kinderaantekening, ervaring in het opzetten van een consultatiebureau en eerst verantwoordelijk verpleegkundige zijn van bewoners in het verzorgingshuis.

Nu is het belangrijk om in een sollicitatiegesprek jezelf te blijven zodat beide partijen kunnen beoordelen of je de juiste persoon op de juiste plek gaat worden. Eerlijkheid is daarbij dus belangrijk. Maar doe je ook niet slechter voor dan je bent. Oefen het gesprek. Dat maakt dat je zinnen vaak soepeler uit je mond rollen. Acteurs doen dit ook niet spontaan, maar leren teksten uit het hoofd en oefenen.

Ooit haalde ik iemand op voor een sollicitatiegesprek die mij terloops vroeg over welke functie het eigenlijk ging. Ze had namelijk zoveel sollicitaties lopen. Dat komt weinig gemotiveerd over en ook respectloos voor degene die in een selectiecommissie zitten en het gesprek wel zorgvuldig hebben voorbereid. Onnodig te vertellen dat deze persoon niet is aangenomen.

Je motivatie is enorm belangrijk, misschien nog wel het belangrijkste. Onlangs kwam iemand op gesprek die graag in een leidinggevende functie wilde gaan werken. Toen ik haar vroeg wat haar reden daarvan was, benoemde ze dat ze vooral uit de onregelmatigheid wilde. Van deze motivatie word je als werkgever niet echt enthousiast.
Het is belangrijk in je motivatie te benoemen waar je passie ligt binnen de beoogde functie. Als je dat vertelt, klinkt dat heel wat overtuigender. Bovendien kan je nieuwe werkgever je helpen om je ambitie waar te maken. Ik stel zo iemand dan voor om een managementopleiding te gaan volgen. Als werkgever wil je namelijk best investeren in mensen met ambitie.

Omdat verkopen niet ieders kwaliteit is, is het belangrijk met anderen te oefenen in het sollicitatiegesprek. Zij kunnen je van feedback voorzien wanneer antwoorden maar matig klinken en meedenken hoe je dit beter laat overkomen. De meesten van ons zijn ervaren reclamekijkers, dus het oordeel of je antwoord aantrekkelijk klinkt is daarmee gemakkelijk te maken.

Lees ook:
Solliciteren is ook een vak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.