Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Ik was sceptisch toen ik de wasdoekjes testte’

Heeft wassen zonder water, met wasdoekjes, meerwaarde ten opzichte van de 'ouderwetse wasbeurt'?

 

Met de vakgroep verplegenden/verzorgenden, waar ik lid van ben, zijn we aan het uitproberen of het wassen zonder water meerwaarde heeft ten opzichte van de ‘ouderwetse wasbeurt’. Aangezien ik behoorlijk sceptisch ben, wil ik eerst zelf ervaren of het gebruik van wasdoekjes in de praktijk zijn beloftes waarmaakt.

Cytostatica
Natuurlijk zocht ik een cliënt bij wie je goede argumenten zou kunnen hebben om wasdoekjes te gebruiken. Ik koos dus voor een terminale cliënt die cytostatica toegediend krijgt. Een ‘casus’ waarbij je dus ook goed het wasgoedprotocol bij cytostatica (gescheiden etc.) ondervangen. Ook heeft deze cliënt last van extreme benauwdheid, en is snel uitgeput. Elke beweging die met hem wordt gemaakt is teveel. En niet op de laatste plaats: ook heeft hij een zeer kwetsbare huid.

Cliëntvriendelijk
Nieuwsgierig ging ik aan de slag. Eerst het pakketje opwarmen in de magnetron. Na het openen kwam er een prettige, frisse geur vrij. Het wassen gaf een snelle en een cliëntvriendelijk behandeling, waar zelfs ik van onder de indruk ben. Toen ik klaar was, kon de cliënt er maar niet over uit dat het wassen zo snel ging, én het zo goed voelde. De normale uitputting door een wasbeurt met wassen met water, zeep en afdrogen, bleef met de wasdoekjes achterwege.

Kosten
Het lijkt op een verkooppraatje, maar ik ben om! Het heeft voor mij gevoel zeker meerwaarde bij sommige cliënten. Hoeveel wassen met wasdoekjes zal gaan kosten, is natuurlijk een doorslaggevende factor. Maar als je alles zou afwegen, kon dat nog wel eens meevallen, denk ik. Zeker bij bijzondere gevallen van mensen die ernstig ziek zijn, dan mag de wasbeurt van mij best ietsjes meer kosten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.