Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Wat bof ik toch!

‘Ga je werken in je vakantie?’ Ja, zes dagen op de Zonnebloemboot. Dat is genieten en werken en genieten.

Ik draai al weer heel wat jaartjes mee in het Zonnebloemcircuit. Sterker nog, de Zonnebloem is de reden dat ik eind jaren zeventig besloot in de zorg te willen werken. Als het even kan, ga ik een of twee keer per jaar mee.

Tijdens deze week met de Zonnebloemboot op de Rijn ben ik hoofd van de verpleging. Nu zit ik mijn weblog te schrijven, ruim na middernacht als alle gasten (want zo heten de vakantiedeelnemers bij de Zonnebloem) op bed liggen en de nachtdienst is geïnstrueerd.

Ik laat mijn gedachten zo eens gaan over wat ik allemaal heb meegemaakt deze dag. Naast heel veel plezier met de medewerkers en de gasten zijn er ook hele mooie momenten. Zo was er dinsdagavond de muziekavond, waarbij een gast, halfzijdig verlamd en een ernstige afasie, samen danst met zijn partner. De man wordt ondersteund door een verpleegkundige, en midden in die dans zie ik hem even stoppen om zijn partner een kus te geven. Gewoon, een eenvoudig klein kusje op haar hand, maar zichtbaar met zoveel liefde en genegenheid gegeven, dat juist dat kleine gebaar je raakt.

Of de vrouw die vanochtend voor het eerst in dertig jaar weer in bad ging. ‘Ik word altijd onder de douche geholpen en dan ben je eigenlijk al helemaal vergeten hoe lekker zo’n bad aanvoelt!’

Tijdens de week heb je alle tijd voor de verwenzorg, voor zorg op maat zonder je druk te maken om indicaties, dwangtijden of de hoeveelheid werk die er nog op je wacht. Gewoon, lekker met 26 sterk gemotiveerde verpleegkundigen en verzorgenden, de 65 gasten en hun partners een fijne vakantieweek bezorgen.

Ja, je wordt er moe van, rolstoelen duwen door een fraai Duits Rijnstadje met hobbelstenen. En ja, je bent van 08.00 uur tot soms ver na middernacht bezig. En ja, het is geestelijk soms ook zwaar. Maar om het nou werk te noemen?! Nee, ook voor mij is het puur genieten! Je krijgt er zoveel voor terug! En dat is toch wat je doet op vakantie: genieten.

9 REACTIES

 1. Jos, wat hebben we genoten! Ik zou zo weer een week gaan, want je krijgt er zoveel voor terug, werken zou ik het ook niet noemen, het is gewoon een week vakantie! Wij boffen maar dat wij vrijwilligers zijn bij de zonnebloem!! Nogmaals bedankt voor de fijne week!!

 2. Lees alle reacties
 3. Dit jaar voor de 12e keer meegeweest,inderdaad is t een verslaving.Was de hele maatschappij maar zoals het Zonnebloemgegeven.Zorgen voor en met elkaar!!T zijn de kleine dingen die t ‘m doen.Stukje aandacht en gevoel voor elkaar.Ik hoop het nog lang te mogen doen!! Nog veel plezier!!

 4. Vorig jaar ben ik voor het eerst mee geweest met de boot, Jos was toen ook hoofd van de verpleging. Ik heb het zo ontzettend leuk gehad dat ik dit jaar, ondanks een full-time job weer mee gaa als verpleegkundige!!
  Ik kijk er erg naar uit! Puur genieten van je vak

 5. Tja die boot, eenmaal erop en verslaafd aan het werk. Natuurlijk wat Jos zegt het is slopend. Lange dagen korte nachten, maar die momenten zijn niet te beschrijven. Als gasten vragen of ze mogen opblijven, in verpleegtehuis al rond 19.00 uur in bed.
  Wat vind ik fijn dat dit bestaat en hopelijk mag ik het nog jaren doen in goede gezondheid. 20 juli ga ik weer en verheug ik me nu al op. Dit wordt mijn 21 ste reis.

 6. Heerlijk elk jaar een weekje Zonnebloembootvakantie.De gasten genieten er zoveel van en wij uiteraard ook.Alles wat wij gewoon vinden is voor hun echt vakantie.Eeen groete familie van ’s morgens vroeg tot s’avonds laat.Ga zo door!!Dit jaar ga ik met de kertsreis mee, ik ben benieuwd, waarschijnlijk weer feest, maar anders.

 7. Lange tijd was ik al van plan om met een Zonnebloemvakantie mee te gaan. Vorige week was het zover, een reis met de Linq-Zonnebloem, de jongerenreis. Het was in 1 woord geweldig!!
  En ja het is vermoeiend en kost veel energie, maar als je ziet wat je er voor terugkrijgt heb ik het er dubbel en dwars voor over…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.