Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wat gebeurt er met het PGB?

Zelfstandig werkende verpleegkundigen zijn voor hun inkomen vooral afhankelijk van het AWBZ-PGB, het persoonsgebonden budget. Omdat daarin is gesnoeid, vrezen collega’s voor hun baan en zoeken naar werk in loondienst.
Wat gebeurt er met het PGB?

Er is al veel geschreven over de bezuinigingen rond het AWBZ-PGB. Er wordt dan ook rigoureus in de budgetten gesnoeid. Sinds 1 januari 2012 kunnen nieuwe cliënten geen AWBZ-PGB meer aanvragen voor de functie begeleiding (cliënten structuur, rust en toezicht bieden). En na 1 januari 2014 zal het nog kariger worden. Dan zullen alle zorgvragers die alleen begeleiding nodig hebben, geen AWBZ-PGB meer ontvangen. Deze groep bestaat onder meer uit minderjarigen die begeleiding nodig hebben voor hun ADHD, PDD-NOS en het syndroom van Asperger. Deze cliënten krijgen dan te maken met de WMO, de wet maatschappelijke ondersteuning, die ondergebracht is bij de gemeenten. Maar de meeste gemeenten moeten bezuinigen dus zal een deel van deze mensen geen budget ontvangen.

Natuurlijk is dat in de eerste plaats vervelend voor de cliënten, maar ook voor de zelfstandigen in de zorg. Want door deze terugval zal er minder werk zijn. Ik denk niet dat het in alle regio’s in dezelfde mate zal gebeuren. Naarmate een regio verder van de Randstad af ligt, zal dit probleem nijpender worden. Want van collega’s hoorde ik dat er in de Randstad relatief meer cliënten gebruik maken van een AWBZ-PGB. Dus dan blijven er ook meer over, denk ik dan.

Een aantal zelfstandig verpleegkundigen maakt zich nu al zorgen. Ik hoorde al van collega’s dat ze hun eenmansbedrijf afbouwen en weer in loondienst willen gaan. Maar als ze rond Tilburg wonen kunnen ze misschien deelnemen aan het project van coöperatie VGZ. Na jarenlange discussie zijn de eerste zzp’ers daar aan de slag op de markt van de AWBZ-zorg in natura. Ondanks de extra inspanningen die ze als zzp’ers daar voor moeten leveren – ik noem nu even alleen omslachtige ict-aanpassingen- dan zal dit toch het nodige werk opleveren. Ik loop er niet warm voor, maar daarover een andere keer meer!

Zelf ben ik hoopvol gestemd. Ik verwacht dat er de komende jaren nog voldoende werk zal zijn als zzp’ er in de regio Utrecht, waar ik woon en werk. Ik werk voor een groep cliënten, die waarschijnlijk niet zijn AWBZ-PGB verliest. Dit zijn voornamelijk chronisch zieke patiënten, die verpleging en verzorging nodig hebben en die  door het CIZ  een verblijfsindicatie hebben gekregen. Ze zijn geïndiceerd voor een zorgzwaartepakket en hebben gekozen voor een (blijvend) PGB. Deze mensen willen niet opgenomen worden in een verpleeghuis, maar thuis verzorgd worden. Voor deze groep is het AWBZ-PGB oorspronkelijk ook bedoeld trouwens.

Tja, en voor de toekomst van zowel cliënten als zzp’ers is het belangrijk dat in het AWBZ-PGB niet verder wordt gesnoeid. Want wij willen graag doorgaan met het leveren van kwalitatief goede zorg aan onze cliënten en hen de gelegenheid geven om thuis te blijven wonen. Ja toch?!

Maak jij je zorgen over de toekomst van het pgb?

Annelies Blekman werkt als zelfstandig verpleegkundige in de regio Utrecht.
www.anneliesblekman.nl

3 REACTIES

  1. Ook ik maak me (nog) niet veel zorgen. Ik ben het met Annelies eens dat het ook te maken heeft met waar je woont, en welke cliënten je hebt. Ben het ook eens met Jos dat het afwachten is. Het kabinet is dan wel gevallen, maar……wat de toekomst zal brengen?
    Als kinderverpleegkundige heb ik als ZZP nog voldoende werk., zowel als in de ouderen ( voornamelijk psycho-geriatrie) zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Gelukkig zijn ze in het demissionair kabinet een klein beetje wakker geworden en is er besloten om NIET verder op het PGB te bezuinigen! Goed nieuws dus. Overigens ben ik geen moment bang geweest dat er te weinig werk zou zijn, want net zoals Annelies heb ik veel chronisch zieke/ zwaar gehandicapte cliënten die anders in een verpleeghuis terecht zouden komen (en dat is veel en veel duurder!).

  4. Door al het geharrewaar ben ik niet meer goed thuis in de stand van zaken rond pgb en kan de gevolgen hiervan voor de zzp-verpleegkundige moeilijk inschatten.
    Wat ik wel weet is dat in menig dorp en stad bepaalde groeperingen niet eens van “een” WMO afweten.Daar waar het sterke individualisme nog niet diep is ingegraven(gemeenschappen/buurten,culturen)en gemeenten stelselmatig al bezuinigen omdat ze niet kunnen overzien hoe groot de vraag dat jaar gaat worden(wat ze met overschotten doen is me volstrekt onduidelijk)
    Net als vele andere onduidelijke/onzekere zaken wordt het dus afwachten hoe e.e.a. zich zal ontwikkelen en wie wat gaat betalen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.