Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is de rol van Matrix Metallo Proteasen?

De laatste tien jaar is vaak gesproken over Matrix Metallo Proteasen (MMP). Het gaat dan vooral over de beheersing van een overmaat aan deze proteasen, want dit zou dé oorzaak zijn van stagnerende wondheling. Maar is dit wel zo?

Persoonlijk weet ik het echt niet. Een decennium terug had nog nooit iemand gehoord van MMP’s in wondheling, totdat er op een groot Europees symposium aandacht voor kwam, met meteen een product erbij. Op mij kwam het over als een probleem creëren met meteen een product erbij, heel slim. Vervolgens zijn nog een paar firma’s op de beheersing van de MMP’s gedoken, maar grote onderzoeken met gefundeerde resultaten blijven uit.

Het werkingsmechanisme van de huidige producten berust op ‘aanzuigen en binden’ van de MMP’s of op het creëren van een zuur milieu. Maar over de oorzaak van een overmaat aan MMP’s is nog niet echt duidelijkheid. De een wijdt het aan de vrije radicalen in het bloed, de ander aan de verlengde inflammatoire fase, weer een ander aan de biofilm. Ook wordt geschreven dat de MMP-verhoging een rol speelt in de verstoring van weefselstructuur bij Infammatary Bowl Disease  Kortom: we kennen de oorzaak niet, en als we niet weten waar het door komt dan kunnen we ook geen optimale behandeling inzetten. Op dit moment kunnen we dus alleen maar symptomatisch werken.

Falanga beschrijft in zijn Wondbedpreparatiemodel wel de verstoorde biochemische balans als oorzaak van stagnatie van wondheling, maar veel verder komt hij niet. In het TIME-model dat hij hierop baseerde, wordt dit dan ook niet meegenomen. Er zijn echter collega s die de verstoorde biochemische balans onder de ‘E’van het TIME-model willen wegstoppen want door de overmaat aan MMP’s vindt er geen epithelialisatie plaats. 

In het TIME-model staat E voor Edge. In de uitleg van de ontwikkelaar van het model  staat dat de wondranden intact of niet intact zijn. Dat wil zeggen dat een intacte wondrand leidt tot migratie van epitheelcellen en niet dat ze gesloten zijn waardoor de migratie niet kan plaatsvinden. Het geeft geen beschrijving van de MMP-beheersing, deze hoort eerder in de verstoorde biochemische balans uit het wondbedpreparatiemodel. Maar deze verstoorde balans is net als de cellulaire dysfunctie niet meegenomen in het TIME-model omdat hier nog geen klinische diagnostiek op verricht kan worden. Dus redenerend vanuit dit model kunnen we er niet veel mee.

Wat doen MMP’s eigenlijk in de fases van wondheling? Ze komen vrij in de inflammatoire fase en ruimen de kapotte cellen op. Het lichaam kan alleen gezonde cellen opbouwen en de kapotte moeten eruit. Zodra de gezonde cellen klaar zijn met hun werk roepen de TIMP (Tissue Inhibitor of Metallo Proteasen) de MMP’s terug en kan de wond in de volgende fase komen. Daarnaast zijn ze nodig in de remodellering van de Extra Cellulaire Matrix eiwitten.

De meeste wonden helen door verwijdering van niet-vitaal weefsel, beheersing van de bacteriële balans en zorgdragen voor een vochtig wondmilieu. Hiermee is 80% van de complexe wonden te behandelen. Bij de overige 20% ligt de oorzaak ergens anders en moet de behandelaar daar op focussen. Met de huidige stand van wetenschappelijk onderzoek zal dit meer op basis zijn van ervaring en trial en error.
Nu hoop ik maar dat nieuw onderzoek uitwijst welke rol de overmatige MMP’s precies spelen!

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.