Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Wat te doen na de mbo-v?

Volgend jaar rond deze tijd ben ik bezig met afstuderen en het schrijven van mijn scriptie. Ik heb daarom zaterdag de Open Dag van een hogeschool bezocht. En dit keer de nadruk gelegd op vervolgopleidingen buiten de verpleging, denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie of Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken.

Ik heb de academie van gezondheidstudies en de academie van sociale studies bezocht. Daar kon je terecht voor informatie en er werden presentaties gegeven over de studies. Ik heb ze bijna allemaal bijgewoond en veel aantekeningen gemaakt! Ook bezocht ik de presentatie van hbo-v met mbo-instroom.

Op school behandelen wij deze periode psychiatrie. Over een week wordt deze periode afgesloten met een casustoets over de psychiatrie en dan krijgen wij een deel loopbaantraject. In dit traject moeten wij onder andere een sollicitatiebrief schrijven en komen er verschillende verpleegkundig specialisten vertellen over hun specialisatie. Ik vind het erg goed dat mijn school hier aandacht aan besteedt, want de vaart gaat er nu echt in. Het leek wel gister dat ik mij inschreef voor de opleiding en volgend jaar ga ik  al afstuderen. 

Ik ga in ieder geval doorleren om mijn kennis te verbreden en misschien ook op een aantal vlakken te verdiepen. Zoals ik al in de inleiding aangaf ben ik het afgelopen weekend naar de opendag geweest van een hogeschool en ik wil jullie graag vertellen wat je met jouw startkwalificatie mbo-v kan doen op het hbo.

Hbo-v instroom mbo-v: in deze verkorte opleiding word je opgeleid tot hbo-v’er. Je bezit dan de titel bachelor of nursing. De verkorte hbo-opleiding duurt minimaal twee jaar en je kan kiezen uit verschillende specialisaties en minoren waarin jij je interesse hebt. Net zoals mijn opleiding werkt deze studie ook met competenties, ook wordt er veel aandacht besteed aan de Engelse taal, beheersing van evidence-based practice en kritisch redeneren. De nadruk ligt vooral op de theorie omdat je als mbo-v’er al voldoende praktijkervaring hebt  opgedaan en BIG-geregistreerd bent.

Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken (MBRT): in deze vierjarige opleiding word je opgeleid tot medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB). Als MBB’er voer je onderzoeken uit om letterlijk de gezondheid ‘in beeld’ te krijgen.  Denk bijvoorbeeld aan een MRI- of CT-scan. Deze opleiding is ook duaal (Werken en leren) te volgen en als je ervaring hebt opgebouwd met radiologie kun je eventueel een versneld traject lopen. Sinds 2011 kent deze opleiding een numerus fixus wat inhoudt dat je aanmelding doormiddel van een loting wordt bepaald (De duale variant heeft geen numerus fixus).

Fysiotherapie
Omdat er voor deze opleiding meer aanmeldingen dan plaatsen zijn heeft fysiotherapie ook een numerus fixus. De opleiding duurt vier jaar en je wordt opgeleid tot fysiotherapeut. Met fysiotherapie werk je aan de kwaliteit van het leven. Je houdt je vooral bezig met de houding en het bewegen van de patiënt, maar ook preventief handelen om klachten te voorkomen behoort tot je takenpakket. In de opleiding werk je veel samen met je medestudenten en je raakt elkaar ook veel aan in de praktijklessen. Je moet immers de spieren van het lichaam kennen. Net zoals de hbo- v opleiding wordt hier ook gebruik gemaakt van Engelse boeken en soms ook colleges.

Toegepaste Psychologie
Een vierjarige opleiding die zich volledig richt op het menselijk gedrag. Hoe je het gedrag van gezonde mensen bijvoorbeeld observeert, maar ook beïnvloedt door bijvoorbeeld te coachen of te adviseren. Om gelijk een misverstand weg te werken: je wordt met deze opleiding geen psycholoog, daar is een universitaire studie voor nodig. Met deze opleiding kun je verschillende banen vinden, denk aan een adviseur, trainer of coach. Je moet vrij veel (Engelse) boeken lezen en wetenschappelijke publicaties bestuderen. Ook voor deze opleiding geldt een numerus fixus.

Er zijn nog veel meer studies waaruit je kunt kiezen en wat ik nog wil zeggen is dat je nooit te oud bent om (door) te leren. Wel is sinds dit jaar de langstudeerwet ingegaan. Je mag dus maximaal 1 jaar uitlopen op je studie, anders volgt er een boete van 3000 euro. Ik vond de open dagen leuk en informatief. Je kan erg veel met je mbo-v opleiding op het hbo en het is dan ook een serieuze optie om over na te denken. Ik weet nog niet precies wat ik hierna wil gaan doen maar gelukkig heb ik nog genoeg de tijd om na te denken wat ik precies wil. Voorlopig blijf ik nog met alle plezier verplegen!

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Succes met je keuze en met het afronden van de MBO-V Quinten.
    En je weet nooit waar je uit komt, zelf ben ik begonnen met de MBO-V maar heb inmiddels mijn Master Verplegingswetenschappen én mijn Master Advanced Nursing Practice. Uitdaging genoeg in het verpleegkundig beroep!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.