Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Een jaarlijks gesprek met cliënt over de dood’

Heel oude cliënten verliezen steeds meer naasten. Conny vindt het belangrijk dat je hier als verzorgende aandacht aan besteedt.
Blog Conny: 'Een jaarlijks gesprek met cliënt over de dood'

Ik kwam verleden week een oud-collega tegen. We waren al snel in een boeiend gesprek verwikkeld. Zij had een verbeterplan bedacht om de cliënten te helpen in hun laatste traject van hun leven.

Rouwverwerking op je bordje

Oud worden als mens is een vrij complex en zwaar proces. Niet alleen fysiek maar zeker ook op het mentale vlak. Je krijgt een enorme hoeveelheid aan rouwverwerking op je bordje. En dat heeft niet alleen te maken met het overlijden. Veel dingen zoals het verlaten van eigen huis en haard is op zichzelf al een bijzonder drastische ervaring voor de meesten. Daarnaast zijn het de ouderen die het langst leven de groep welke een steeds kleiner netwerk krijgt. Heel oud worden is dan vooral mensen om je heen verliezen. En niet op de laatste plaats, het zelf steeds minder autonoom worden.

Verzorgenden en verlies

In de ouderenzorg is te weinig tijd en aandacht voor dit toch wel zeer ingrijpend onderwerp. En omdat wij als verzorgende er dagelijks mee te maken hebben, is het voor ons het bijna een onderwerp geworden wat nu eenmaal erbij hoort. Het laatste is natuurlijk ook zo, want verlies hoort bij het leven. Maar dit wil niet zeggen dat je er dan maar geen aandacht aan hoeft te schenken.

Jaarlijks gesprek met cliënt

Mijn oud-collega pleit ervoor omwille van het welzijn van de doelgroep een specifiek gesprek te voeren met een frequentie van minimaal eenmaal per jaar. Tijdens zo’n gesprek is de cliënt aan het woord. Het blijkt dat een enorme behoefte aan dit soort gesprekken is en het zeer gewaardeerd wordt door de cliënten.  Ik vind het een prachtig plan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.