Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties29

Wel of geen griepprik?

Ik weet niet of ik me wil laten vaccineren tegen de H1N1. Net als een kwart van de Nederlandse verpleegkundigen dat niet wil, bleek uit een poll van Nursing.

Een recente poll onder Britse collega’s wees uit dat ook een derde van de Britse verpleegkundigen vriendelijk en beleefd ‘nee, dank je zegt tegen een vaccinatie.

De bezwaren zijn vooral gericht op de veiligheid van het vaccin. Maar de directeur van de afdeling Immunisatie van het Department of Health spreekt schande van de verpleegkundige scepsis: ‘Verpleegkundigen hebben een plicht tegenover hun patiënten en een plicht tegenover hun families.’

Ik word er obstinaat van als ik lees dat wij als verpleegkundigen een plicht zouden hebben om ons te laten vaccineren. Mogen wij dat alsjeblieft zelf beslissen?! Er rustig over nadenken en met evenveel recht als anderen ‘nee’ zeggen als we niet bereid zijn het risico te nemen ons in te laten spuiten met een middel waarvan de bijwerkingen nog niet zijn onderzocht?!

Waarom verpleegkundigen wel verplichten en waarom de buschauffeur, de caissière bij de supermarkt of de politieagenten niet? En zo kan ik nog wel wat meer beroepsgroepen opnoemen die veel contact hebben met andere mensen. Artikel 11 van de grondwet is daar heel duidelijk over: eenieder mag zelf beslissen over zijn lichaam. En als de wetgever daar anders over denkt, dan moet zij de verantwoording nemen en de vaccinatie verplicht stellen. Maar dan ook de risico’s voor haar rekening nemen.

De plannen voor de gevreesde pandemie liggen al in veel instellingen klaar. Maar wat te doen als er meer dan een kwart van het personeel ziek wordt, dat is nog niet duidelijk. Als er ook maar een schijntje kans is dat je griep hebt, word je geacht thuis te blijven. Zij die geen contact met cliënten hebben, kunnen veel werk vanaf hun huisadres doen, als ze toegang hebben tot het netwerk. Zolang ze niet echt ziek zijn, tenminste.

De handalcohol en de monddoekjes staan op verschillende plaatsen al klaar om gebruikt te worden. Alleen: ik kan geen cliëntenzorg leveren vanachter de computer: zover is de domotica nog niet…

Ga naar het Dossier Mexicaanse griep

29 REACTIES

 1. Ik zit al 30 jaar in de zorg en heb nog nooit de griep gehad(zal afkloppen).
  Voor mijn gevoel ben ik onderhand immuun geworden voor al die bacteriën die daar rond dwarrelen. Dus zie absoluut geen reden om me in te laten enten voor griep!
  Heb zelfs afgelopen jaar een chemokuur gehad, maar voel nu weer toppie. Advies voor iedereen: een gezonde leefwijze lijkt mij de beste inenting!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Gisteren 24/10 niet gekeken naar trosradar.
  Ik zou adviseren om eens naar de website te gaan trosradar en het kopje griepprik aanklikken en het filmpje afdraaien, mensen nemen alles zo maar aan omdat de dokter zegt dat het goed is of moet.
  Het is dus niet bewezen dat de vacinatie helpt !!!
  Ben zelf aktief werkzaam in de zorg en haal geen griepprik.

 4. Mijn dochtertje is geboren 1 april dit jaar met gastroschisis en heeft daarbij bronchiolitus, nu heeft zij vorige week buikgriep en koorts gehad van 40+ zij heeft dit immers zelf opgelost..maar ik vraag me stellig af wat zijn nu ECHT de langer termijn effecten van deze injectie want tis op zo’n korte periode gemaakt dat het onmogelijk is nu al vast te kunnen sluiten dat er tzt geen oeps sorry en 3x pech verhaal aan zit te komen..,..
  Ik lees ook nergens over wat op langer termijn…
  Hmmm ik weet het ook even niet meer hoor:-(
  alvast bedankt voor het reageren

 5. Stukje geleend, met dank aan auteur
  De griepprik. Ieder jaar weer opnieuw een ritueel. De huisarts adviseert het ons. Zeker wanneer we tot “de risisco-groep” behoren, of wanneer we boven de 65 jaar zijn. Of zelfs al tegenwoordig wanneer we één-ouder zijn en dus niet gemist kunnen worden. En het laatste nieuwtje over de griepprik is, dat deze in het ziekenfondspakket zit en dat wil zeggen dat we de griepprik gratis kunnen ophalen. Gratis, zélfs als we niet tot “de risico-groep” behoren. We worden goed verzorgd……… Wat zijn we eigenlijk aan het doen? We maken onszelf ziek door het inspuiten van stoffen waar we normaal gesproken op dat moment niet ziek van geworden zouden zijn. Met andere woorden, op dàt moment waren we eigenlijk niet ontvankelijk voor de griep.
  Ons lichaam zal dus alle zeilen bij moeten zetten om deze inbreuk weer ongedaan te maken. En dat lukt! Ogenschijnlijk. Want het menselijk lichaam is meestal sterk. En waarschijnlijk lukt dat wel een aantal keren. En waarschijnlijk zal het ook zo zijn dat we in die winters geen griep krijgen. Blijft als interessante vraag over of we dat anders wel gekregen hadden, maar daar zullen we nooit een antwoord op krijgen. Dan, na een aantal jaren, komt daar ongemerkt, heel sluipend, een verandering. Nauwelijks waarneembaar, maar steeds lastiger wordend en dus, na verloop van tijd opvallend en irriterend. Blijkt dat we niet in één winter een keer flink de griep krijgen…. Nee, het lijkt zo te zijn dat we ons de hele winter-periode grieperig voelen. En we hebben eigenlijk continue een drupneus. Of waterige ogen erbij. Heb ik nu koorts of niet? Ik voel me steeds zo rillerig. M’n keel doet ook steeds pijn. Kortom algehele malaise gedurende een groot aantal weken.
  Wat is nu het verschil met de echte griep? Op het moment dat de echte griep toeslaat, zijn we ziek. Even hartstikke, goed ziek. Hoge koorts, snipverkouden, rillerig, hoesten en de hele dag snuiten. Een zere keel en flinke hoofdpijn. Er rest ons niets anders dan lekker in bed te kruipen, een warme groc te nemen, verstand op nul te zetten en met een warme kruik te gaan slapen. Een ui naast het bed om de neus open te houden, zout water snuiven om dat te ondersteunen. Theelepeltje honing voor de zere keel, flink wat extra vitamine C en verder maar gewoon uitzieken! Tot over een week! En ons lichaam overwint normaal gesproken gewoon dit ziek zijn. Sterker nog, meestal voelt het als veel beter daarna. Meer vitaliteit, uitgerust en fitter. Dat komt omdat het lichaam heel direct kan reageren. En heel direct het virus kan overwinnen. We waren immers ontvankelijk? Dat wil zeggen dat er toch een verminderde weerstand is geweest. Misschien een tijd hard gewerkt, minder fruit gegeten en misschien een slaaptekort of (emotionele) spanningen de laatste tijd. Kom je dan de griep tegen, dan “pakt” hij je. En terécht, want we waren eigenlijk wel toe aan wat extra rust, een beetje bijslapen, een grote dosis vitamine C en even het hoofd onder de dons, vanwege de enorm grote hoeveelheid prikkels die eigenlijk dagelijks op ons afkomen……Pffff, even niets!
  Het effect van de griep is dat je even goed ziek bent, hoge koorts die de weerstand versterkt en ons schoon brandt. (Warmte/koorts is leven/vitaliteit) Kortom een acute ziekte. Een acute ziekte waarin homeopathische middelen overigens heel goed, snel en effectief ondersteuning kunnen bieden. Zonder te onderdrukken.
  Het effect van de griepprik is dat het onze weerstand verlaagt. De koorts weg laat, (kou/geen koorts is dood/weinig vitaliteit),ons wil laten reageren op het moment dat we eigenlijk niet kunnen reageren. En dat het ons eigenlijk chronisch ziek maakt. In plaats van 1 week heel heftig, wordt het dan de hele winter niet lekker voelen. We proberen ons met aspirientjes weer op te krikken. We ontregelen het afweer-systeem volledig, met alle gevolgen van dien. Het lijkt alsof ziek zijn niet meer mag in deze maatschappij. Het lijkt alsof dit niet meer kán in onze maatschappij. We zijn onmisbaar. We krijgen achterstand. Er kleeft een financieel plaatje aan. En dat financiële plaatje wordt nog eens versterkt doordat zorgverzekeraars de griepprik gratis gaan verstrekken. Als het daarbij blijft, en zeker als de keuze in vrijheid blijft is er nog niet zoveel reden tot paniek. Echter, wanneer onze werkgever het straks prettiger gaat vinden als we wel een griepprik nemen omdat we dan minder verzuimen, dan wordt de situatie ingewikkelder. Dan gaan economische belangen meespelen. Economische belangen die niet veel verschillen van de economische belangen die we ten aanzien van de dieren handhaafden. (mond- en klauwzeer en BSE). Dan worden we tot iets verplicht en is de vrijheid in keuze ver te zoeken. Immers, wat bij weigering? Ontslag? Minder salaris? Minder vrije dagen? Alles is mogelijk. En volgens mij is het een eenvoudig rekensommetje. Eén week griep, met totale uitval, daarna veel vitaliteit en productie.
  Of de hele winter grieperig, een continue verlaagde productie met als resultaat een chronische achterstand…
  Neemt U de griepprik deze winter…? Enne…wat doen we met de “achterstand”?

 6. Op het net, in de kranten en ook op dit forum lees ik vanalles over de gevaarlijke stoffen die in het Mexicaanse griep vaccin zouden zitten; elektro-actief kwik, aluminium verbindingen,lichaamsvreemd squaleen, AS03-adjuvant, formaldehyde,Thiomersal en Formoldehyde.
  Stellen wij onszelf niet dagelijks bloot aan gevaarlijke stoffen? Is het fietsen of wandelen in het verkeer tegenwoordig wel zo gezond en is dit niet schadelijk op de lange termijn?
  En wat dacht je van roken of in een rokerige ruimte zitten alleen al?
  Wat is het verschil tussen fel tegen het vaccin zijn en wel dagelijks die sigaret op te steken terwijl je van te voren WEET dat deze schadelijk voor je is?
  Dus iets waarvan je weet dat het op lange termijn schadelijk is is geoorloofd?
  Zet je toch te denken allemaal…….:-)

 7. Het blijft een feit dat er altijd mensen zijn die er tegen zijn maar ook zat die er voor zijn, is dat niet iets wat in de mens zit? Worden we het ooit eens met elkaar op deze aarde en zullen oooooit alle neuzen dezelfde kant op wijzen, I don’t think so!! Laat iedereen zijn eigen keus maken, dit is een ”discussie” waar je niet uitkomt.
  Ik ga er van uit dat iedere volwassene voor zichzelf die keus maakt waar hij/zij zich het beste bij voelt.
  Over enkele jaren zal blijken of het goed of slecht was deze injectie wel/niet te hebben genomen en de consequenties zijn daarbij voor jezelf.
  Iedereen die twijfelt veel sterkte en suc6!

 8. Tot nu toe wereldwijd 5700 doden door die Mexicaanse Varkensgriep.
  En in Nederland sterven er 1000 to 2000 mensen aan de gewone griep, en moeten we daarvoor ons in laten spuiten met elektro-actief kwik en aluminium verbindingen, lichaamsvreemd squaleen, (olie-in-water) AS03-adjuvant, formaldehyde, die een extra felle immuunreactie kunnen veroorzaken.
  Het is volkomen onlogisch om het vaccin te nemen en jezelf daarbij bloot te stellen aan de onvermijdelijke risico’s.
  Het vaccin is onvoldoende getest, de fabrikant kan je niet aansprakelijk stellen als het mis gaat.

 9. De griepprik is volledig onlogisch.
  http://zapruder.nl/portal/artikel/de_onlogica_van_de_mexicaanse_griepvaccinaties/
  “Er kan met recht getwijfeld worden aan het bestaan van een serieuze pandemie. Pas nadat de criteria van een pandemie waren bijgesteld kon officieel sprake zijn van een pandemie. En toen in de VS eindelijk de noodtoestand werd afgekondigd, en CBS-news de officiële statistieken zelf ging controleren aan de hand van de oorspronkelijke laboratoriumtests, bleek in slechts 3% van de gevallen daadwerkelijke sprake van een H1N1 besmetting. De hele H1N1-pandemie in de VS is gebaseerd op gefraudeerde statistieken. Hetgeen ook maar weer eens aangeeft dat grote fraudes gemakkelijk zijn op te zetten en vol te houden. Deze kwam dan wel weliswaar aan het licht, maar heeft nooit de voorpagina’s gehaald, ondanks het enorme belang van de ontdekking. De advertentiebelangen van de grote media bleken weer eens zwaarwegender dan de gezondheid van een hele bevolking. De farmaceutische industrie is een belangrijke, grote adverteerder. ”
  “Als de H1N1-vaccins in iets lijken op de vaccins tegen de seizoensgriep, wat een redelijke aanname is, zijn ze waarschijnlijk ook net zo onwerkzaam en onzinnig. Zowel de seizoensgriep als het H1N1 zijn Influenza-virussen en die muteren. Deze mutaties treden op van seizoen naar seizoen maar ook van geïnfecteerde persoon naar geïnfecteerde persoon en maken dat de vaccins elk jaar moeten worden bijgesteld en bescherming moeten bieden tegen in principe vele virusvarianten. In geval van de seizoensgriep doen wetenschappers een educated guess voor wat betreft de mutatie die het komende seizoen actief zal zijn, maar soms hebben ze het verkeerd. Dan is sprake van een vaccin mismatch en geeft het vaccin bescherming tegen een ander virus dan daadwerkelijk actief is. Nooit is aan de sterfte-statistieken te zien geweest dat in dergelijke seizoenen eigenlijk helemaal niemand was ingeënt. Er is in de VS en Canada wel eens sprake geweest van grote productietekorten waardoor slechts een fractie van de bevolking kon worden ingeënt. Ook dat is niet terug te zien in de statistieken. .
  Tom Jefferson, als wetenschapper hoofd van de vaccin-tak van de Cochrane Collaboration, een uitermate hoog aangeslagen netwerk van topwetenschappers, twijfelt aan griepvaccinatie in zijn algemeenheid. Hij is er niet van overtuigd dat griepvaccinaties zinvol zijn. Zijn bevindingen worden onderschreven door het in het vakgebied als ‘klassieke voorbeelden van zeer gedegen werk’ aangemerkte werk van Lisa Jackson. Haar voorbeeldige onderzoek pakte destijds echter zo ongunstig uit voor de farmaceutische industrie en -wetenschap dat het eenvoudigweg wordt genegeerd. Nog steeds. Inmiddels is het ook andere wetenschappers opgevallen dat naarmate de vaccinatiegraad onder ouderen toenam, er niet minder sterven aan griep, maar juist meer. “

 10. Hallo allemaal.
  Jammer dat dit forum gebruikt wordt om op elkaar te vitten. Laat iedereen in zijn waarde. Ik ga zelf ook de prik niet halen, maar heb wel respect voor degene die wel gaan. Ieder heeft zijn eigen redenen om het wel of niet te doen. En naar mijn mening ben je echt geen betere pleeg als je het wel doet en geen slechtere als je het niet doet.

 11. @ Anita…Beetje koud Anita? Als verpleegster zou het je toch zeker wel uit moeten maken of je mensen beter of ziek maakt. Dat is geen emotionele chantage dat is realiteit..ik snap dat het verplichten van vaccineren je tegen staat…
  Maar het is wel een feit dat ” JIJ” werkt met zieke mensen die “JIJ” moet verzorgen en moet helpen.. En niet de dood in moet jagen…misschien is een andere baan wat geschikter voor je.. Je komt heel erg koud en gevoelloos over…zo’n typische koude verpleegster..waar iedereen een hekel aan heeft..beetje warmte kan geen kwaad hoor… Verpleegsters zijn er om mensen te helpen en verzorgen!
  Misschien kranten bezorgen?…lekker vroeg in de ochtend.. geen contact met mensen…lijkt het je wat?

 12. @ An iets origineler blijven…ik zei ik begrijp waarom Anita haar prik niet wil halen.

  Ik had het over haar koude uitlatingen over dat het haar niet kon schelen wat voor gevaar het heeft op haar patienten.
  Ik ben niet gevoelig voor emotionele chantage..
  “dus laat het mij koud of ik een gevaar zou kunnen betekenen voor patienten wat deze griep betreft althans”
  Even bij de les blijven An!
  Ik ben erg geliefd ik zou iets ongeruster over
  Anita zijn… maar bedankt voor “JE” zorgen!

 13. @ An iets origineler blijven…ik zei ik begrijp waarom Anita haar prik niet wil halen.

  Ik had het over haar koude uitlatingen over dat het haar niet kon schelen wat voor gevaar het heeft op haar patienten.
  Ik ben niet gevoelig voor emotionele chantage..
  “dus laat het mij koud of ik een gevaar zou kunnen betekenen voor patienten wat deze griep betreft althans”
  Even bij de les blijven An!
  Ik ben erg geliefd ik zou iets ongeruster over
  Anita zijn… maar bedankt voor “JE” zorgen!

 14. Nikki,
  Ik zal ook mijn inspuiting tegen de mexicaanse griep niet nemen en ik vind je uitlatingen naar Anita pas echt grof en vernederend. (Ga jij ook zo met je ptn.om)
  DAT doet mij twijfelen of jij wel een goeie vpk bent.
  Ik heb een mooie boodschap voor jou :
  werk aan jezelf, want volgens mij ben je nog verre van af.
  In jij reacties kan ik mij min of meer een beeld van U schetsen, ik zou je echt niet graag ik m’n bed zien verschijnen. Dat zou pas m’n ergste nachtmerrie zijn! Samenwerken met iemand als U zou ik zeker niet zien zitten. Hopelijk heb jij een jobje als nachtvpk want ik denk dat je collega’s met een individu als U het niet gemakkelijk hebben, om een burn-out van te krijgen zou ik zeggen! Kranten uitdelen zou je zeker liggen!

 15. Hallo Nikki,
  Hoeveel collega’s zullen we nog meer nodig hebben als we straks met een bevolking zitten die nog zieker is als voorheen tgv al die “goeie spuitjes”.
  Ben jij dan ook bereid om deze mensen met vaccinatieziekten te verzorgen, we zijn al met zo weinig. Aan zieke collega’s tgv van deze spuitjes zal je trouwens ook niet veel hebben. Of is inspringen tot je erbij barst voor jou geen probleem?
  Geniet van je spuitje! Ik hoop voor jou dat je gezond mag blijven!

 16. Dag Anita,
  Ik zal net als u het griepvaccin niet nemen.Is me te onbetrouwbaar en barst van het gif. Waarschijnlijk ook
  op de hoogte van wat het goedje bevat?Thiomersal(=giftige kwikverbinding) en Formoldehyde en nog andere,….
  Wie vind er nu dat gif goed is voor je gezondheid en je bescherming biedt. Een kind weet dit.
  Voor mij is kwik voor in thermometers en niet om in de armen van mensen te spuiten, formoldehyde zou omwille van de kankerverwekkende eigenschappen verboden moeten worden;
  Vaccins kunnen aanleiding geven tot ernstige vaccinatieziekten(kankers, auto-immuunziekten,zenuwaand.,E,MS,autisme, adhd, diabetes,Gilain B., leverziekten,diabetes,…en de dood. De farmaceutische industrie kan gewoon verder z’n gang gaan, zonder einige verantwoordelijkheid te
  nemen, omdat ze dik worden beschermd door de overheid.
  Ik heb niet de wens om een van de bovengenoemde vaccinatieziekten te krijgen en zal ook zoals Anita mijn griepvaccin niet nemen.
  Anita je bent gewoon goed wakker, en daar is niets mis mee. Voor jezelf opkomen daar is ook niets mis mee.
  Je hebt gelijk we moeten dat allemaal niet slikken!!!!!
  Ik ben ook gevoelig voor emotionele chantage maar vindt
  van mezelf dat ik nog steeds een goede vpk ben, die vindt dat niemand het recht heeft de spuit in mijn lijf
  te zetten.
  Nikki; ik vindt dat je al even erg bent als Mr.osterhaus zelf, geef elkaar de hand zou ik zeggen!

 17. @ Anita…” Alle mensen die met ouderen of zwakkeren in contact komen moeten zelf bepalen hoe ze leven en wat ze (laten) doen of niet laten doen zolang ze hun werk maar goed doen. Het einde is helemaal zoek als er leefvoorschriften zouden komen voor deze groep.”
  ” Als” dat geen consequenties heeft voor de patienten..
  En dat heeft het dus wel… dat zou betekenen…dat alle mensen die een belangrijke functie vervullen en mensen levens in handen hebben… zoals.. dokters, verpleegsters,chirurgen…Er gewoon lekker op los kunnen leven.. lekker doorzakken of drugs gebruiken whatever….die dan vervolgens proberen de dagelijkse routine en met zoveel mogelijk wilskracht de dag door te komen…
  Wat natuurlijk de kwaliteit van de zorg aanzienlijk schaadt.
  En dat doet het.. de kranten staan er vol van.
  Als je voor dit beroep gekozen hebt moet je ook de discipline aanvaarden en begrijpen dat wat jij doet in jouw vrije tijd consquenties kan hebben voor de patienten.
  Ik zou als ik jou was en zo graag lekker thuis wilt zitten
  (zonder salaris natuurlijk jij maakt de keuze om de prik niet te nemen)…gewoon lekker ontslag nemen en hopen dat jij of de mensen waarvan je houdt.. nooit patient wordt…en de zogenaamde ” verzorging” krijgt van een verpleegster met jouw mentaliteit..
  Een gevoelloos, koud en zuur individu…
  @Joyce..De theorie van de cassiere bij de supermarkt etc..is natuurlijk onzin..de cassiere van de supermarkt werkt niet met zieke mensen… Ze verzorgt ze ook niet.

 18. Een werkgever moet nu eenmaal rekening houden met het feit dat zijn werknemers mensen zijn met hersenen. Als hij de baas wil zijn over het lichaam van de werknemer dan moet hij niet in Nederland zijn bedrijf beginnen cq zijn ziekenhuis besturen.Ik denk dan meer aan noord korea of china. In Nederland hebben wij op school geleerd kritisch na te denken. Als intelligente medewerker laat ik mij dan ook niet de wet voorschrijven en mij ook niet intimideren of manipuleren. Ik ben niet gevoelig voor emotionele chantage dus laat het mij koud of ik een gevaar zou kunnen betekenen voor patienten wat deze griep betreft althans.Als mijn werkgever het daar niet mee eens is dan moet hij mij maar met behoud van salaris op non actief stellen gedurende een eventuele griepexplosie.Alle mensen die met ouderen of zwakkeren in contact komen moeten zelf bepalen hoe ze leven en wat ze (laten) doen of niet laten doen zolang ze hun werk maar goed doen. Het einde is helemaal zoek als er leefvoorschriften zouden komen voor deze groep.

 19. Ik laat me absoluut niet vaccineren.
  Ten eerste is er een kans van 50% dat het vaccin niet werkt.
  Ten tweede zit er een adjuvant in waar deskundige van zeggen dat er veel bijwerkingen aan zijn waaronder Guillian Barre.
  Ten derde zit er in dit vaccin thimerasol (een kwikverbinding) waaraan er in literatuuronderzoek blijkt dat er mogelijk een verband bestaat met het krijgen van dementie!!
  Indien je aan de hygiene voorschriften houdt en je zelf voldoende vitamine C en D tot je neemt en voldoende rust neemt, bescherm je patienten ook voldoende.
  Ik vind het erg demagogisch om verplegende en verzorgende verplicht te vaccineren. Hoe zit het met bezoek en andere dinesten die toch bij zorgvragers komen?
  Daarbij is het zodat als een kwart van de verpleegkundige in mijn werkterrein zich niet laat vaccineren er een kwart van de bedden wordt gesloten, als deze mensen niet mogen verplegen. Dat houdt in dat men uit moet wijken naar Belgie en Duitsland waar verpleegkundigen zich nog minder vaccineren en wel mogen verplegen. Dit zou erg krom zijn.
  Daarbij is het zodat het gaat om een zeer milde griepvariant. Milde dan de normale griep.
  Men heeft voor zijn beur gesproken en menkan nu niet meer terug

 20. Ik weet het niet!!!
  De “gewone” griepprik neem ik wel ieder jaar heel braaf. Niet omdat ik een griepje misschien niet zou overleven, nee..wat dat betreft heb ik alle vertrouwen in mijn lichaam, dat die wel korte metten met een griep zou maken. Het gaat mij meer om de veiligheid van mijn patienen en het eventuele personeelsuitval.
  Maar deze nieuwe griepprik… waarvan de bijwerkingen niet bekend zijn…nee, dan ga ik plotseling ook aan mijn eigen veiligheid denken. Gek he? Dus ook ik bedank daar vriendelijk doch beleefd voor.
  Ik heb alleen ernstige twijfels over mijn astmatische zoon. Die haalt elk jaar ook zijn griepprik, maar wat moeten we nu met het Mexicaanse vaccin. Risico lopen op de misschien ernstige gevolgen van de Mexicaanse griep voor hem, of risico lopen op misschien ernstige bijwerkingen van het vaccin???
  Wie het juiste antwoord heeft: kom maar op!!

 21. De onbekende bijwerkingen zijn ook voor mij reden om me niet te laten inenten. Maar daarnaast vind ik de berichtgeving ook erg wisselend. Eerst zijn het met name de jongeren die risico lopen en mensen van voor 1957 (ik behoor ook tot die groep) niet. Nu worden in ene alle ouderen weer als eerste gevacineerd. Weten ze het zelf allemaal wel, vraag ik me dan af. Ook denk ik dat wij niet zo’n groot risico zijn als nu wordt gezegd. Als wij een patiënt verdenken van H1N1 dan gaat hij/ zij direct in isolatie en worden er maatregelen getroffen om verspreiding tegen te gaan. De juffrouw van de kleuterklas of de cassière in de supermarkt (om maar een paar te noemen) doen niets aan preventie, dus zijn een veel grotere bron van besmetting dan wij in de zorgsector. Verder bestaat mijn patiëntencategorie voornamelijk uit mensen die jaarlijks de griepprik krijgen, omdat ze tot de risicogroep behoren. Deze mensen krijgen dus zelf al een H1N1 vaccinatie. En is deze griep nou echt zo erg als wordt voorspeld? De gevallen die ik nu ben tegengekomen verlopen mild en zijn niet anders dan gewone griep. Er wordt gezegd dat het virus mogelijk muteert en daardoor wel ernstiger kan worden, maar dat maakt het vaccin meteen waardeloos.
  Als laatste het argument dat straks een groot deel van het personeel ziek is met alle gevolgen van dien. Wanneer het Noro-virus uitbreekt is ook een groot deel van het personeel ziek en daarvoor worden ook tevoren geen draaiboeken gemaakt, het komt zoals het komt. Zorg gewoon dat mensen die verdacht worden van H1N1 alleen in uiterste noodzaak worden opgenomen, dan is het risico op verspreiding al uitermate klein. Dit alles afwegend vind ik het risico dat ik anderen besmet vele malen kleiner dan het risico dat ik loop als ik me laat vaccineren. Ik roep dus niet zomaar nee, maar heb er wel degelijk over nagedacht en weiger mee te doen aan de massahysterie.

 22. Dat de bijwerkingen van het vaccin niet bekend zijn is ook voor mij de belangrijkste reden om vriendelijk te bedanken voor de vaccinatie, wie weet wat voor effecten het op de lange termijn heeft….
  Ik heb ook een beetje het gevoel dat ze ons ertoe willen verplichten, waar ik ook erg geïrriteerd van raak!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.