Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Wel of niet roken?!

'Je stinkt!' Mijn vrouw windt er geen doekjes om als ik 's avonds laat thuis kom na een oproep. En dat terwijl ik niet rook.

Een man met een morfinepompje heeft gebeld: hij heeft last van zijn onderhuidse naald. Als die niet goed zit, loopt hij het risico op een infiltraat, terwijl ook de medicatie zijn werk niet goed kan doen.
Hij en zijn partner zijn beiden straffe rokers. ‘Het is ongeveer het enige wat ik nog heb,’ heeft hij me al eens laten weten. Mijn collega’s van het wijkteam hebben het roken al meerdere malen aangekaart, maar hij kan het niet laten.
Het is die rooklucht die in je kleren gaat zitten, waar mijn vrouw een opmerking over maakt.

‘Maar jullie hebben toch recht
op een rookvrije werkplek?’ Ik probeer het haar uit te leggen dat de Tabakswet toch iets anders in elkaar zit. Waar sinds 2004 bijna heel Nederland aanspraak op kan maken, daar heeft de verplegende en verzorgende zuster en broeder in de thuiszorg pech.

De Tabakswet kent uitzonderingen en het roken in de privésfeer is er eentje van. Dat levert situaties op waarin mantelzorgers onder de afzuigkap in de keuken hun sigaretje opsteken, of buiten gaan roken. Maar je komt ook in huizen waar familie er enthousiast op los paft en het soms letterlijk ‘strak van de rook’ staat.

Mijn werkgever heeft in haar informatie over de zorgverlening aan cliënten staan: ‘Wanneer er gerookt wordt door de cliënt of door de medewerker kan de ander er hinder van ondervinden. Men dient in deze met elkaar rekening te houden.’

Oftewel: je mag vragen of er niet gerookt wordt, maar je kunt het de cliënt niet verplichten.

De discussie laait eens in de paar jaar
weer op: ‘Mag je weigeren om te werken in een huis waar gerookt wordt?’  Hoe gaan jullie met dat dilemma om?

7 REACTIES

 1. Het blijft inderdaad altijd een dilemma.
  Bij ons in de thuiszorg is het zo dat de clienten niet mogen roken als wij binnen zijn.
  Dan is helaas nog wel het feit, dat bij straffe rokers zoals in jouw verhaal, het alsnog vaak blauw van de rook staat…
  Bij sommige clienten is het inderdaad zo dat dit het enige is wat ze nog hebben. Moeten we dat dan ook nog afpakken?
  Je zou kunnen voorstellen om de clienten een half uur voor komst te bellen, zodat ze een deur of raam open kunnen zetten. Dit hebben wij bij 1 client in het verleden ook gedaan, en dat werkt op zich wel redelijk… De grootste blauwe wolk is dan weg als je de zorg komt verlenen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het blijft een probleem: roken in de zorg.
  Zelf werk ik in een verpleegtehuis waar toch veel gerookt wordt.
  Ondanks de werkdruk gaan toch veel rokers tijdens het werk naar de rookplek, terwijl de niet-rokers doorwerken.
  Ook gebeurt het dat meerdere rokers tegelijk naar de rookruimte elders gaan zodat er niemand op de werkvloer is.
  Gun iedereen een rokertje maar vindt dit erg oncollegiaal, zolang de leidinggevende ook rookt zie ik dit helaas niet veranderen.

 4. Natuurlijk mag je het weigeren, maar ik geloof niet dat je dan je bij iedereen zonder problemen bij een patient rustig de verzorging kunt doen. Je kunt het vragen en ik vind eigenlijk dat als een hulpverlener in huis is er verplicht moet kunnen worden dat patiënten niet mogen roken en er anders zorg direct geweigerd mag worden. In de WGBO staat een hele belangrijke reden: de cliënt is verplicht alle informatie te verstrekken mbt zijn ziekten en mee te werken aan goede omstandigheden om de zorg te verlenen.
  Ik blijf erbij dat mensen zelf mogen bepalen of er wel of niet gerookt wordt in huis, maar niet in aanwezigheid van de hulpverlener. Dit is arbo technisch niet oke en in een ziekenhuis wordt er ook niet gerookt. Het huis van de patient is in mijn ogen heel kort een zorginstelling.

 5. Ik heb zelf thuiszorg en bij ons vul je in of je wel/niet rookt en of je bezwaar hebt als de hulp wel rookt. Op die manier wordt er rekening gehouden met beide partijen. Ik rook niet, mijn man wel.
  Ik heb zelf ook in de zorg gewerkt en vind het onzin als men het roken zou verbieden (wat soms ook al gebeurt in tehuizen). Het is wel je eigen thuis en mag je daar alsjeblieft zelf weten wat je doet.
  Mensen hebben inderdaad soms verder niets meer, mogen ze dan op die manier nog een beetje genieten?

 6. Wel of niet roken raakt beide partijen. IDD zou je veronderstellen kunnen dat iemand in zijn/haar eiegen huis zelf mag weten of er wel of niet gerookt wordt. Rest de wel het recht op een rookvrije omgeving voor de werknemer. Eveneens of juist het moment van zorg verlening gerookt moet worden of dit uitgesteld kan worden. In overleg kan er veel is mijn ervaring bij Icare thuiszorg. Ik leg aan mensen uit dat ik het zeer op prijs stel wanneer er niet gerookt wordt tijdens een zorg moment. Dat ik geenszins de gewoonte wil veranderen maar graag in een rookvrije omgeving werk. In de leveringsvoorwaarden van de thuiszorg is een artikel opgenomen die (bij stichting Icare) voor de werknemer een rookvrije omgeving garandeerd. De client is hiervan op de hoogte, dit wordt voor het ondertekenen van het zorgcontract aan de orde gestelt. Bij de planning van de routes wordt evenwel hiermee rekening gehouden door rokende werknemers en clienten te combineren.Zo blijft het voor iedereen plezierig.

 7. Een heel interessant vraagstuk dat ik tijdens een lange stage in de thuiszorg meer dan eens ben tegengekomen. Collega’s met longproblemen kunnen ernstig last krijgen bij cliënten die roken. Het lijkt me vaak een typisch geval van goed overleg, met team en met cliënt. Het is misschien zelfs wel oncollegiaal te noemen om een collega met longproblemen ‘op te zadelen’ met een rokende cliënt, als er zorgverleners zijn die daar geen/veel minder last van hebben of zelf roken. Maar van de cliënt zelf mag natuurlijk ook een en ander verwacht worden. Het lijkt me niet teveel gevraagd om bijvoorbeeld tijdens een bezoek van een zorgverlener niet te roken. Ik maak er zelf geen probleem van, maar kan me ontzettend goed voorstellen dat mensen zichzelf niet in de positie willen zetten waarin ze ziek worden van hun werk. Persoonlijk denk ik dat je dat ook niet mag verwachten. Helaas heb ik ook regelmatig gezien dat zorgverleners zichzelf wegcijferen en toch in de rook gaan zitten, met alle gevolgen van dien.

 8. tja daar vraag je wat. Ik zelf kan door allerlei allergieen niet tegen rook….
  Maar wanneer wij clienten separeren (ggz) mogen wij ook niet verbieden dat de client een sigaretje op steekt. We kunnen het wel reguleren…. In de psychiatrie si er pas sinds kort dat er in de huiskamers niet meer gerookt mag worden….
  ik vraag altijd wel of ze rekening houden met de wind…
  volgens mij als je goed nazoekt mag je het weigeren….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.