Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wel of niet verplichten?

In sommige landen worden kinderen verplicht voor hun hulpbehoevende ouders te zorgen. Conny vraagt zich af hoe jullie daarover denken.

Wist je dat in bv Duitsland en Spanje kinderen wettelijk verplicht zijn om voor hun ouders te zorgen? Raar? Nee, dat denk ik niet. Als je terugkijkt in de geschiedenis is het verzorgen van eigen familie een normaal gegeven. Onmogelijk? Nee, ook dat niet, mits je een aantal mogelijkheden hebt. Dan denk ik aan een kangoeroehuis waar je als het ware in één huis woont met iedere zijn eigen woonunit. Erg mooi bedacht, veel ruimte voor privacy en toch bij elkaar.

 

Aanpassingen 

Dat betekent wel aanpassingen voor degene die buitenhuis werkend zijn. Je zult als het ware een soort van roulatiesysteem moeten maken, waarbij de kleinkinderen ook een rol in kunnen spelen. Zo ging het vroeger feitelijk ook, oma en opa letten op de kleinkinderen en andersom terwijl de ouders op het land aan het werk waren. Daarnaast schilde oma de aardappelen en misschien was ze nog vitaal genoeg om wat te strijken of wasgoed te verstellen…

 

Vrouwen wel, mannen niet

Ik heb met een aantal cliënten van mijn afdeling over dit onderwerp gesproken. Wat mij opviel was dat vooral de vrouwelijke bewoners het wel zagen zitten, om thuis te blijven wonen bij hun kind op roepafstand. De mannelijke bewoners waren niet zo enthousiast over het idee. Vooral de gedachte dat de rollen daarbij omgedraaid worden, maakt het moeilijk te accepteren.

 

Lastige vraag

Het idee om zolang mogelijk onafhankelijk te blijven, snapt bijna iedereen wel. Maar als dan het moment komt dat het niet meer verantwoord is en dus hulp nodig is, is het de vraag door wie je geholpen wilt worden. Daar moet ik voor mijzelf nog even goed over nadenken…

Wat vind jij: moet familie (deels) verplicht worden voor een oudere te zorgen? Laat je reactie hieronder achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.