Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Wennen aan het EPD

Ooit boenden we zelf po’s. Ooit kookten we gebruikte spuiten uit voor hergebruik. Ooit draaiden we onze eigen wattenstaafjes. Nu verpleeg ik van achter een computer.

‘De cows staan in de onderzoekskamer,’ wijst een collega mij. Ik vind dat Engelse woorden in een volkomen Nederlandse zin verboden moeten worden. Dus ik verbeter mijn collega. Koe, zeg ik. Huh, zegt zij geïrriteerd. Ze denkt dat ik het tegen haar heb. ‘In Nederland heten die zwart-wit gevlekte melkdieren koeien,’ leg ik mijn collega uit. Die gniffelt vervolgens en opent de onderzoekskamer.

Er staan geen grazende runderen naast de onderzoekstafel. Wel een aantal computers. ‘op wielen,’ legt mijn collega en super-user geduldig uit: ‘Computer On Wheels. COW.’ Aha, zeg ik. COW is één van de nieuwste termen van mijn supersonisch vernieuwde verpleegafdeling. De COW is een afgekorte handigheid in onze hypermoderne verpleegwereld. Net als EPD. Ook zo’n afkorting en nieuwigheid.

In mijn eerste verpleegjaar temperatuurde ik mensen tussen hun billen. Met hoesjes en genante situaties. Nu hebben we alweer jaren zo’n oording. Met één bliep en zonder ontkleden weet ik precies hoe het met de interne mens gaat. Ook dat was wel even wennen. Het temperaturen was niet moeilijk: ding in oor, knopje, klaar. Maar we wantrouwden de metingen; gewoon omdat het anders ging dan het anders ging.

Afgelopen weekend werkte ik voor het eerst met het EPD, het electronisch verpleegkundig dossier. Ik voerde een anamnesegesprek vanachter een pc. Gewapend met COW betrad ik de patiëntenkamers en ik moet zeggen, ik voelde me een professionelere verpleegkundige. Met zo’n computer voor mijn neus, kon men duidelijk zien dat ik meer kon dan billen wassen. Het anamnesegesprek werd iets afstandelijker met dat scherm tussen patiënt en mij. Gelukkig kan ik blind typen, waardoor oogcontact af en toe nog mogelijk was.

Wat ik vergat, vertelde een pop-up mij onmiddellijk. En al dat computer-gebemoei was wel even wennen, maar ik geloof wel dat er toekomst in zit. Zo nu en dan zoek ik me gek om gegevens die ik toch echt zojuist invoerde. Maar het eeuwig zoeken om patiëntenmappen is voorbij. Heb je een pc, dan heb je je dossier! Andere disciplines gaan niet langer de strijd aan om wie iets mag schrijven over de patiënt. Het kan allemaal tegelijk, naast elkaar achter een computer.

Sommige van mijn collega’s moeten flink wennen aan hun electronische collega op wielen. Maar ik zie ons over een poosje al intercollegiaal communiceren via oortjes of consulten aanvragen via palmtops. Ik zie dokters twitterend lastige vragen beantwoorden. Wat een mooie tijd. Ik kan niet wachten op de volgende uitvindingen. De ADL-massage-wasstraat? Het po-bed? De automatische glazenvuller? Wie weet…

Hoe heb jij de eerste keer werken met het EPD ervaren? Laat je reactie hieronder achter, of reageer met je verhaal op onze oproep.

7 REACTIES

 1. Geen onleesbare handschriften meer, maar wel piepkleine lettertjes waar ik volgens mij nu toch echt, buiten mijn leesbril, een beeldschermbril voor nodig heb.Zeer tijdrovend om elk infuus/sondevoeding, kortom alles wat “in en uit” gaat direct in te voeren. Inloggen, wachten en weer die rottig kleine lettertjes (nee, zijn niet groter te maken).Tijdens de spits is daar soms moeilijk tijd voor te vinden. En dan zet ik het maar even snel op mijn kladbriefje wat ik mijn geheugen noem, om het op een rustiger tijdstip allemaal in te voeren. Totdat het kladbriefje kwijt raakt in de strijd…
  Ik vind het EPD een verrijking maar of het arbotechnisch een geweldige verbetering is vraag ik mij af. Vooral de wat oudere groep verpleegkundigen zie ik vaak in vreemd turende voorovergebogen houding hun verzamelde gegevens invoeren. En dat heeft niet altijd te maken met hun handigheid op de cow.
  Een echte verbetering zou zijn als bij elk bed een scherm zou hangen, op ooghoogte. Verder cows voor overdracht etc.

 2. Lees alle reacties
 3. Sinds 1,5 jaar werken wij met het EPD.
  Groot voordeel was dat wij het zelf mee hebben mogen ontwerpen. Dus de gebruiker geeft aan wat belangrijk is. Het dossier is multidisciplinair, betekent dat alle opdrachten leesbaar zijn terug te vinden. Iedere discipline van elkaar kan lezen hoever gevorderd is in het patientenproces en de patient beter geinformeerd kan worden. Het genereren van gegevens voor de prestatie indicatoren wordt veel minder tijdrovend. De COW’s zijn de dossiers, dus moeten voldoende aantallen aanwezig zijn, zodat je met en bij de patient het dossier kunt schrijven.
  Elke afdeling die gaat werken met het EPD levert 2 aandachtsvelders die samenkomen om als groep om nieuwe voorstellen te bespreken. Belangrijk om op de werkvloer mensen te hebben rondlopen die een helpdesk functie hebben, zodat knelpunten snel opgelost kunnen worden, tips doorgeven enz.
  Formulieren waarin nog niet digitaal wordt voorzien, worden door de afd.secr. ingescand en komen dus toch in het digitale dossier.
  We blijven zoeken naar verbeteringen, maar we willen niet meer terug naar papier.

 4. De map blijft (voorlopig) Sandra.
  Temp lijsten,afsprakenbladen en medicijnbladen en patient agenda zitten nog in de dossier map.
  Ook de opzet van de inhoud van het epd is nog niet naar wens van de verpleegkundigen.
  Ook is er net weer een formulier aan toegevoegd; het medicijn opname en ontslag gesprek formulier.
  Dat is juist ook het lastige, je leest in het epd en je moet ook informatie uit het “ouderwetse “dosssier halen.
  Ook wordt de info van de SEH niet automatisch doorgelinked naar het vpk epd.
  Het loopt dus nog niet soepel ,hopenlijk zal dat in de loop van dit jaar veranderen en zullen we kunnen profiteren van de voordelen van het epd.

 5. In ons ziekenhuis werken we nu zo’n 10 jaar met electronische dossiers. Ik was zo’n computer illiterair iemand, en zei dat ik ging stoppen met verpleging als we dat gingen invoeren. Gevolg was dat de manager me als eerste nam om het te leren… met groot succes moet ik zeggen. Nu werk ik op een plek met papierdocumentatie, en ik kan niet wachten tot we overgaan op computer later dit jaar. Geweldig om altijd de informatie bij de hand te hebben zonder achter dossiers aan te hoeven zitten, net zoals je zegt.
  De COWs ben ik nooit zo weg van geweest, maar misschien hebben jullie kleinere en niet zo’n lompe gevallen die ook nog wel eens uit willen vallen.
  En de artsen hebben inderdaad piepers waar je via computer een bericht kunt intypen en zij het op hun pieper kunnen lezen, ook heel handig.
  Sommige vooruitgang is niet zo’n vooruitgang, andere dingen maken het werken gemakkelijker en ook veiliger voor de patienten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.