Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Werken met kerst

Tijdens de feestdagen werk ik het liefste niet. Als het maar even kan, regel ik zoveel mogelijk vrije dagen.

De feestdagen komen er weer aan. Een heerlijk vooruitzicht. Ik ben een echt familiemens. Daarom verheug ik me ook altijd op de kerstdagen. Voor dit jaar ligt al vast wat ik met de kerstdagen en zelfs tijdens Oud en Nieuw ga doen.

Dit geldt helaas niet voor een aantal van mijn klasgenoten. Die alle feestdagen moeten werken. En dan bedoel ik ook echt alle feestdagen in de gezellige decembermaand. Dat is toch belachelijk?
De vaste medewerkers kunnen daardoor meer feestdagen vrij nemen en dat is voor hen geweldig, dat begrijp ik best. Van deze mogelijkheid wordt dan ook gretig gebruikgemaakt.

Ik herinner me het eerste schooljaar. Ik liep stage in een verzorgingshuis. Doordat de leerlingen daar de feestdagen opvingen, was er zelfs sprake van overbezetting… door leerlingen. De vaste medewerkers hadden hierdoor veel meer feestdagen vrij.

Ik weet dat als je kiest voor het vak verpleegkunde, je de onregelmatigheid gratis erbij krijgt, maar ik heb het altijd vervelend gevonden. Wat ben ik blij dat ik nu in een setting werk waar geen onregelmatige diensten worden gedraaid.

Worden bij jou in de instelling ook extra leerlingen ingezet tijdens de feestdagen? Wat vind je daar van?

Lees ook: Hoe vier jij kerst met patiënten?

18 REACTIES

 1. Natuurlijk is het als stagiaire goed om kennis te maken met het onregelmatig werken. Dat betekent: alle diensten door de weeks. Op een leerwerkplaats zal het voorkomen dat dit ook het weekend wordt, maar de feestdagen hoor je als stagiaire vrij te zijn.
  Voor leerlingen is dit verhaal anders. Zij zijn in vaste dienst en voor hen gelden dezelfde rechten én plichten als het gediplomeerde personeel. Zij krijgen hier dan ook een goed salaris voor. Vergeet niet dat de meeste stagiaires geen loon krijgen, óf slechts 1 euro per uur! Daar ga je niet je feestdagen voor stage lopen. En kom op: veelal is het met de feestdagen rustiger, dus wat is nu het leerrendement tijdens deze dagen? Veel lager toch dan de normale werkdagen? Laat die mensen lekker nog even genieten. Ze hoeven niet te leren hoe het is om onregelmatig te werken, ook met kerst. Ze weten namelijk allang wel dat dit voor niemand leuk is!

 2. Lees alle reacties
 3. Zelf ben ik student verpleegkunde en heb ik het nog nooit meegemaakt dat stagiaires het vaste persooneel moeten aanvullen met de feestagen. Verder vind ik dat je als stagiaire wel feestdagen moet stage lopen maar dat het niet zo streng hoeft tenzij je een werk leerplaats hebt. Je kan toch best overleggen dat je bvb graag s’avonds wil omdat je smiddag met familie gaat eten ofzo. Persoonlijk heb ik gemerkt dat het niet vanzelfsprekend is om hierover te overleggen. Door creatief mee omtegaan word het met de feestdagen werken niet gelijk zo negatief ervaren.
  Ik vind het raar dat je alle feestdagen zou moeten stage lopen. Het zij mij ook niet lukken ik heb namelijk naast mijn studie ook een bijbaantje in de zorg waar ik ook gewoon feestdagen werk. Ik heb hier totaal geen hekel aan vind het juist wel gezellig. Ik zorg er wel voor dat ik mijn sociaale contacten om mijn werktijden heen kan plannen.

 4. Vreemde reactie van Nienke. Ik hoop niet dat je op deze manier ook leerlingen begeleidt..
  Belachelijk dat er instellingen zijn die leerlingen álle feestdagen laten werken, zoals ik uit de blog kan opmaken. Dat maak je naar mijn idee gewoon misbruik van je leerlingen. Niets collegiaals aan..

 5. Als stagiaire op een leerunit moeten wij ook feestdagen werken. Ik moet, zonder enige overleg, nachtdienst draaien met oud en nieuw! Ik weet dat je er als verpleegkundige voor kiest, maar ik heb bewust voor voltijd opleiding gekozen zodat ik met feestdagen vrij ben. Collega’s zeggen vaak ook dat wij meegeteld worden met de bezetting, zo ook met kerst en oud en nieuw.

 6. @Irene
  Je weet dat als je in de zorg gaat werken je ‘geen’ sociaal leven hebt zoals mensen die kantoor tijden werken.
  Je zal nu eenmaal onregelmatig moeten werken, als dit je nu al stoort dan vraag ik me af of verpleegkundige wel iets voor jou zal zijn :S
  Het is idd niet netjes om leerlingen met alle feestdagen te laten werken. maar je weet dat je 1 van de 2 zal moeten werken, net als gediplomeerden!

 7. @Nienke. Onregelmatige diensten betekent niet dat je de gaatjes mag opvullen van de vast medwerkers zodat zij met de feestdagen vrij kunnen zijn. Jouw reactie wekte bij mij irraties op. Je bent als leerling bezig met het ontwikkelen van jezelf en daar horen absoluut onregelmatige diensten bij. Maar er moet ook rekening gehouden worden dat zij naast hun stages ook hun schoolwerk hebben. Om nou die leerlingen beide feestdagen te laten werken, zowel kerst, oud en nieuw is oncollegiaal.
  Wie heeft het hier over zeuren. Je mag toch best voor je rechten opkomen. Dus wat jij probeert te zeggen is, als weigerdt om onregelmatige diensten te draaien ben je ongemotiveerd en zeur je? Goede strategie..
  Het was niet om je aan te vallen maar je reactie stoorde mij enorm.

 8. @Irene, ik ben echt niet met je eens. Als stagiaire moet je toch ook snuffelen aan het ‘echte werk’ in de zorg – daar horen nu eenmaal onregelmatige diensten bij. Als je echt gemotiveerd bent om het vak te leren (en je stage te halen!), dan behoor je dat soort verantwoordelijkheden gewoon te nemen, zonder te zeuren!

 9. Zelf ben ik het deels eens met de meningen. Natuurlijk weet je dat je met onregelematige diensten te maken krijgt en dat dat soms niet altijd even goed valt met je sociale leven. Maar ik vind dat verpleegkundige studenten hiervan uitegzonderd moeten worden, tenzij het een misschien een leerwerkplaats betreft.
  Wij als stagiaires staan toch zogenaamd overgepland! Vanut school heb je recht op je vrije dagen. En welk voordeel haalt de stageplek of de leerling uit het STAGE laten lopen van de student? Ik zie zelf geef toegevoegde waarde, behalve dat de afdeling haar personeelstekort op deze manier wilt oplossen.

 10. Gert, ik ben het eens dat je in de verpleging onregelmatige diensten moet werken.
  En er moet geen idd geen onderscheid zijn! Dus dat betekend dat het belachelijk is dat de leerlingen de feestdagen extra moeten werken zodat het vaste personeel vrij kan zijn!
  Dat is pas oncolegiaal!

 11. Je weet als je de verpleging ingaat dat het normaal is (alle) onregelmatigge diensten moet doen. En er geen onderscheid behoort te zijn. We werken allemaal voor hetzelfde doel, n.l. de patienten!! en die zorg gaat 24 uur per dag door ook de feestdagen.

 12. Bij ons is het heel eerlijk verdeelt, je zet je naam al voor de zomervakantie op de lijst wanneer je werken wilt, kerst of oud en nieuw. En er is niemand die voorgetrokken wordt. Jij hebt zelf in de hand wanneer je werkt, als er een teveel is met b.v. kerst dan gaat in overleg iemand naar oud en nieuw.
  Maarre… als jij zelf regelt dat je alles vrij bent, betekend dat dan niet dat iemand anders extra feestdagen werken moet???

 13. Toen ik nog in de wijk werkte was het makkelijk. Onze avondrij deden we met 4 personen. Dus je werkte of 1 avond met kerst of 1 avond met oud en nieuw. Dus geen scheve gezichten. Het eerlijk verdelen kan dus wel. Maar om nou leerlingen te gebruiken om het vaste personeel vrij te geven vind ik geen optie. Ook zij hebben rechten (en plichten)Gewoon goed overleggen wie welke voorkeur heeft. En ook kijken wie het jaar daarvoor al vrij heeft gehad op bepaalde dagen. Het kan niet zo zijn dat altijd dezelfde persoon vrij heeft. Zo houdt je het eerlijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.