Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Werken met sneeuw

‘We krijgen dit jaar een witte Kerst!’ Nou, als je voor je werk de weg op moet, dan is een witte Kerst een stuk minder aantrekkelijk!

 

Kennelijk is het het ultieme feestdaggevoel voor mensen: op Eerste Kerstdag aan het uitgebreide ontbijt zitten met uitzicht op de ondergesneeuwde tuin. In de aanloop naar Kerstmis heb ik al kunnen merken wat voor effect sneeuw heeft op het openbare leven.

Vorige week donderdag heb ik over een afstand van een kleine tien kilometer zo’n vijf kwartier gedaan, dankzij de besneeuwde binnenwegen. Gelukkig had ik de volgende dag een relatief rustige dienst en konden we met een beetje goede planning de routes rustig rijden.

Vervelender was het in het weekend. Het KNMI gaf een weeralarm af en dan hebben wij bij Vivent een protocol Weeralarm. Zelden nodig, maar nu wel. Het komt erop neer dat je gaat kijken voor welke cliënten de zorg afstelbaar is. Nou is dat bij onze cliënten vrij simpel: niet, dus.

Vervolgens ga je kijken of de zorg kan worden overgenomen door collega’s die in de buurt wonen. Het protocol meldt dat die collega’s verplicht zijn gehoor te geven aan een verzoek om zorg te gaan verlenen. Mocht er geen enkele andere oplossing zijn, dan kan Vivent zich beroepen op overmacht, en wordt de huisarts geïnformeerd dat bij een van zijn of haar patiënten geen zorg kan worden geleverd. Ook nu hebben we met goed overleg tussen collega’s onderling alle zorg kunnen leveren, ook al ging de reistijd soms wel met een factor 3 omhoog!

Ik heb in het weekend, met een snelheid van 30 kilometer rijdend over de A2, eens goed kunnen nadenken over deze gang van zaken. In Nederland komen deze extreme omstandigheden zelden voor, maar hoe zou het geregeld zijn in landen waar sneeuw en verkeersproblemen schering en inslag zijn? Ik heb in de jaren tachtig enige tijd in Norfolk (UK) gewoond en gewerkt, en daar werden bij winterproblemen helikopters ingezet om ondergesneeuwde verpleeghuizen te bevoorraden en verzorgenden af te lossen. Sneeuwscooters werden gebruikt, sommigen gingen op langlaufski’s naar het werk!

Collega’s van de thuiszorg in Friesland, Groningen en Drenthe zijn ook wel wat gewend. In 2006 werden terreinwagens en tractoren van stal gehaald om zorg te kunnen leveren. En met deze sneeuwperiode zal het ongetwijfeld niet anders zijn zoals ik op Nursing.nl kan lezen. Kortom, we krijgen het allemaal weer voor elkaar! Ben benieuwd hoe het met de feestdagen gaat. Ik moet beide Kerstdagen werken, dus als het even kan, voor mij iets minder wit graag!

 

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Onze thuiszorg heeft geen “protocol weeralarm”…. afgelopen zondag met eigen creativteit en na overleg met de collega’s avonddienst gedraaid: eerder begonnen, veel kleine straatjes lopend bezocht en enkele cliënten verzocht de hulp van een mantelzorg te ‘regelen’.
  Gelukkig waren er ook cliënten die zelf al afbelden dat we de tocht niet naar hun adres hoefden te ondernemen en dat ze onze hulp niet nodig hadden.
  Is het “protocol weeralarm in de thuiszorg” op internet beschikbaar? Misschien kan Jos bij Vivent navragen of de tekst, in concept, ook voor andere organisaties beschikbaar is.

 3. Het viel me tegen afgelopen dagen dat het nieuws alleen de problemen voor wegverkeer en openbaar vervoer meldde. En ik maar wandelen (en heel af en toe fietsen) om mijn clienten te bereiekn!
  Met heupbeschermers ‘aan’ en heel goede schoenen aan de voeten…

 4. Het viel me tegen afgelopen dagen dat het nieuws alleen de problemen voor wegverkeer en openbaar vervoer meldde. En ik maar wandelen (en heel af en toe fietsen) om mijn clienten te bereiekn!
  Met heupbeschermers ‘aan’ en heel goede schoenen aan de voeten…

 5. Bij ons ging het precies zoals je beschreef. Zondagavond is er gekeken wie er afgebeld kon worden, en ik heb op verzoek lopend een bezoek afgelegd bij een cliënt in mijn buurt. Maandag zijn we gewoon weer bij iedereen langs geweest, de mensen waren blij en verbaasd. “Zuster, de bussen rijden niet eens, en u bent nu hier!” Geweldig.

 6. In een land waar zoveel sneeuw ongewoon is, is het wel fijn om hulp te krijgen van terreinwagens ed. Ik woon in upstate New York, waar we wel wat gewend zijn met sneeuw. Goede sneeuwbanden zijn een must. Alleen in een extreme sneeuwstorm is er wel eens hulp nodig van politie om verpleegkundigen eventueel op te halen of bij mensen thuis te komen.

 7. Leve de flexpooler!!!!
  Mijn telefoon stond zo ongeveer roodgloeiend, “kan je alsjeblieft werken we zitten met de handen in het haar”
  “wil je werken vanavond?”
  Zomaar wat doorsnee vragen sinds vorige week, soms zeg ik ook nee omdat ik er zelf aan onder door ga, ik wil niet meer dan 24 uur in de week werken, maar de druk vanuit het bureau is soms groot en dwingend om je toch werk te laten aannemen;
  Met de kerst ben ik vrij maar dat betekend wel dat ik dan uit moet puffen omdat ik dus toch over mijn grens ben gegaan, je wil uiteindelijk je klanten ook niet laten zitten, de oudere medemens heeft recht op zorg ook als er sneeuw ligt en het -14 is!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.