Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Werken tijdens feestdagen

De nachtdienst legt lege (infuus)dozen in verschillende hoeken van de afdeling. De dagdiensten komen binnen en kijken verwonderd op. Is het nu alweer zover?

Sinterklaas! Bij ons op de afdeling betekent dat fopkadootjes op de vloer en zwarte pietjes op de ramen. Er hangt een grote slinger op het secretariaat met daarop ‘Welkom Sint’. Zou hij opgenomen worden, die goede sint? Heeft hij na 1700 jaar artritis ontwikkeld aan zijn knieën? Of longembolieën door lang paardzitten iedere nacht? Nee, hij komt alleen even kado’s brengen. Hoe lief. En op één of andere manier werk ik altijd als hij komt. Moet de zuster een liedje zingen. Hoe leuk. In ruil krijg ik wel een hand vol pepernoten. ‘Dank u sinterklaasje!’

Ja, ik werk met sinterklaas. En met kerst. Of oud-en-nieuw. Dat is ieder jaar weer spannend. Maar dat er gewerkt moet worden, terwijl anderen feestvieren, is een feit. Ik vraag altijd om dag- of late-diensten met de jaarwisseling. Ik ben liever thuis met kerst. Maar dat wil iedereen. Dus wordt er geloot. Ik heb late diensten op 31 december! Als ik net iets eerder weg mag van de nachtdiensten, die net iets eerder beginnen, ben ik net op tijd thuis voor het vuurwerk begint. Jas ophangend roep ik tegen mijn naasten ‘ge-luk-kig nieuw-jaar!’

Het hoort erbij, dat werken op dagen dat anderen dronken raken en uitslapen. Een vroege wekker op kerst- of nieuwjaarsdag doet dubbel pijn. Maar we werken wel gezellig, met zusterontbijtjes en vrolijke patiënten, lekkere hapjes en live muziek. Het is vandaag leuker werken dan op de post-kerst-maandag of op 2 januari, wanneer alles weer is als anders.

Onregelmatigheid en weekenddiensten, dat is mijn werk. Soms ben ik er blij mee (als ik op een dinsdag in alle rust kan winkelen), soms baal ik ervan (vaak door de wekker). Maar als ik met een patiënt op de rand van het bed zit, terwijl we – samen melig – sinterklaas toezingen, denk ik: mijn werk is zo gek nog niet!

9 REACTIES

 1. Is het zo erg om te werken met feestdagen? Ik bedoel, er wordt niet voor niets voor gezorgd dat medewerkers dan meer betaald krijgen en zoals ook al gemeld is; de sfeer is bijvoorbeeld een stuk prettiger. Daarbij komt ook dat je en verantwoordelijkheid hebt voor je werk, toen je namelijk bedacht dat je verpleegkundige/verzorgende wilde worden wist je vooraf dat je ook veel onregelmatigheid zou tegekomen. Ik heb ook zo mijn sociale leven en ben het liefst met kerst en oud en nieuw ook thuis, maar wat is er mooier dan een stel mensen dat zich al niet zo goed voelt met een glimlach een gelukkig en fijn nieuw jaar te wensen? Of fijne kerstdagen wat voor menig persoon het mooiste moment uit het jaar?

 2. Lees alle reacties
 3. Mijn man vind het ook niet altijd even leuk als ik met de kerst moet werken. maar na even nadenken zegt hij altijd: Ga maar werken, de mensen die met kerst in het ziekenhuis liggen zijn écht ziek en hebben een lieve verpleegkundige die met ze meeleeft wel nodig.
  Ik zie je dan na je werk wel weer. Maken we het dan gezellig…
  Fijn he,zo’n reactie van zo’n kanjer als mijn man.(p.s. en dat meen ik uit de grond van mijn hart)

 4. weekenden en feestdagen Ze zijn leuk om te werken. De ontspannen sfeer, iedereen probeert er het leuk te maken. en een groot voordeel:
  je bent op dagen vrij dat iedereen moet werken, dus geen rijen in de winkel of in het pretpark. vakantie’s en midweekjes zijn goedkoper en het kost je weinig vakantie dagen

 5. Kim,
  Met wie wil je ruilen ??
  Met een adhd kind dat elke dag al stuitert
  is deze periode echt niet zo fijn..
  Zeker niet als de vader/echtgenoot gebrek
  aan discipline/structuur heeft; HIJ is immers
  vrij..dus als ik thuiskom..heb ik werkdag
  erachteraan..
  DAAROM wil ik met Kerst én Oud/Nieuw ook eens
  in watten gelegd worden..elders..

 6. Ik vind het na ruim 25 jaar
  zorgcentra wel welletjes..
  Als kinderloze single vond ik het
  echt niet erg maar nu ik echtgenoot
  en basis-kinderen heb vind ik het
  WEL balen dat we met Kerst/OudNieuw
  noit weg kunnen dus profiteren van
  aanbiedingen in park of zo..
  Mijn man werkt nl. in servicedienst
  en bij gebrek aan oppas die feestelijk
  bedoelde dagen moeten wij wel om en om
  werken..
  Qua Kerst heb ik nu aantal jaren Kerst gekozen;
  HIJ kookt graag en verdien ik 160% met 7 uurs
  diensten..
  Met Oud en Nieuw kan HIJ storingen evt. verschuiven
  en pas na 10 uur gaan rijden..iets dat IK dus
  NIET kan en zijn we altijd samen met de kinderen
  aan de oliebol/drankje op middernacht..

 7. Hallo Sandra,
  Ik kan je verhaal alleen maar beamen. Inmiddels werk ik al een tijdje niet meer samen met al die lieve collega’s van de long en geniet ik volop (hetzij tijdelijk)van een ‘werkeloos’ leven en vier ik alle feestdagen vanaf minuut 1 gezellig met mijn naasten. Toch kijk ik terug op hele gezellige Paas- en Kerstontbijten, oliebollen uitdelen aan patienten, snoepen van al wat overblijft/ collega’s mee hebben genomen en een goed uiteinde of Gelukkig Nieuwjaar wensen (dat lag soms wel eens gevoelig) aan ‘onze’ patienten. Hoe triest sommige situaties ook waren, deze momenten samen delen met patienten en collega’s zijn helemaal zo gek nog niet!
  Groeten,
  Priscilla

 8. Hoi Sandra,
  Ik heb er ook geen moeite mee om te werken met de feesdagen. Ik werk in een thuiszorg organisatie en kom dan tijdens de feestdagen bij de mensen thuis. Het is altijd gezellig, ondanks dat mensen ziek of verminderd mobiel zijn. Wat dan ook een prettige bijkomstigheid is, het is lekker rustig op de weg en bent zo van A naar B.
  groet Lilian

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.