Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

(Wijk)verpleegkundigen als zorgregisseur?

De zorg verandert ingrijpend. Eigen kracht, eigen regie en zolang mogelijk zelfstandig zijn de nieuwe uitgangspunten. Dat vraagt om een stevige regie op zorg én (wijk)verpleegkundigen met de juiste competenties.

De 7 belangrijkste nieuwe taken en competenties op een rij

1. Coachen
De complexiteit van zorg neemt toe, zowel intramuraal als in de wijk. Maar als wijkverpleegkundige kun je nooit alle cliënten in de wijk 24/7 in de gaten houden. Het adviseren, ondersteunen en coachen van alle ‘ogen en oren’ rondom deze kwetsbare cliënten is dus een belangrijke taak. Wijkverpleegkundigen coachen hun collega’s op het signaleren van zorgbehoeften, risico’s en ziektebeelden.

2. Signaleren
Preventie in de thuiszorg is ontzettend belangrijk. Verpleegkundigen moeten daarom breder leren kijken dan alleen het medisch domein. Dreigt mevrouw Jansen te vereenzamen? Bespreek het in het sociale wijkteam! Kortom: signaleer factoren die de gezondheid en het functioneren van de cliënt beïnvloeden.

3. Zelfstandigheid
Zorgorganisaties kiezen steeds vaker voor zelfsturende teams. Geen hiërarchisch leidinggevende dus, maar teamleden die samen zorgen voor de juiste zorg en ondersteuning. Dat doen ze door teamrollen toe te kennen, waarbij de wijkverpleegkundige vaak de rol krijgt rond kwaliteit van zorg. Haar professionaliteit en coaching binnen het team bij het zelfstandig oplossen van problemen, bepaalt in grote mate het succes van zelfsturing.

4. Wat kunt u nog zelf?
‘Welke hulptroepen kunt u zélf nog inschakelen?’ Als je als wijkverpleegkundige een cliënt weet te versterken in eigen kracht, sla je twee vliegen in een klap. De cliënt pakt de regie over zijn eigen leven en de zorg die niet écht noodzakelijk is, wordt uitgesteld. Met transactionele analyse en gesprekstechnieken kun je leren hoe je de eigen kracht van cliënten activeert. Kortom: ga van een ‘zorgstand’ naar ‘opbouwwerkstand’.

5. Samenwerken en netwerken
Hoe ondersteun je de cliënt of mantelzorger bij zelfmanagement, zelfredzaamheid en eigen regie? Door samenwerking en netwerken. Wie zitten er in de sociale wijkteams? Wat is er in de wijk te doen? Is er een digitale groep waar de cliënt zich kan aanmelden? Als je de sociale kaart en netwerkpartners goed kent, kun je de meest kwetsbare mensen beter ondersteunen.

6. Proactief regie nemen
Proactief de regie nemen is nog zo’n competentie die niet iedereen in huis heeft. Het risico is groot dat teamleden of samenwerkingspartners op elkaar gaan wachten. Wijkverpleegkundigen worden uitgedaagd om de regie te nemen over zorg. Dat betekent niet dat zij de managers worden van de wijkteams. Wél dat zij dingen in werking zetten. Signaleer je iets? Doe er iets mee! Ook als het gaat om niet-zorgzaken.

7. Indiceren en toewijzen
De wijkverpleegkundige als poortwachter? Logisch, zij weet als geen ander welke zorg en ondersteuning er nodig is. Dus bepaalt zij de toegang tot zorg, nadat de eigen kracht van de cliënt, zijn netwerk en de beschikbare alternatieven heeft onderzocht. Dat is nodig, want de huidige mate van zorg wordt onbetaalbaar. Het is dus de kunst om met zo min mogelijk zorg mensen zolang mogelijk thuis te laten wonen. Een behoorlijke uitdaging dus. Gelukkig kun je ook deze competentie goed ontwikkelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.