Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winter

Conny merkt dat bewoners het liefst óp de verwarming zitten nu het vriest.

Het is winter in ons land. Het vriest behoorlijk en de verwarming draait volop. Ik ben zelf een koukleum en ben dan ook blij dat ik in een instelling werk waar het lekker warm is. Ik heb bewondering voor mijn collega’s van de thuiszorg die zich een weg moeten banen door sneeuwbuien en gladheid.

 

Gevaren

De ouderen zijn een kwetsbare groep die hun lichaamstemperatuur moeilijk kunnen regelen. In de zomer met hittegolven is het een strijd om men van voldoende vocht te voorzien. Het regelen van een prettig omgevingstemperatuur is niet altijd even makkelijk. Nu wij volop in de winter zitten, schuilen er andere gevaren.

 

Verwarming

Op mijn afdeling zijn heel veel cliënten die het liefste op de verwarming zouden gaan zitten. Als ik ’s morgens druk in de weer ben loop ik bezweet van kamer naar kamer, te puffen van de warmte die op de kamers heerst. Als ik dan zeg dat het er zo heet is krijg ik meestal het antwoord: ‘Heet? Hoe kom je erbij!’

 

Ziekte

Gelukkig hebben de meeste ouderen tegenwoordig beschikking over voldoende verwarming. Toch zijn er een aantal dat risico loopt op onderkoeling. In de thuissituatie bij deze doelgroep wordt er vaak bezuinigd op stookkosten. Ook de combinatie van ziekte en koude kan vervelende consequenties opleveren. Reden genoeg dus om alert te zijn op mogelijke gevaren die een koude winter met zich meebrengt.

 

Zie ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.