Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Wondverzorging van flinke jaap

Afgelopen woensdag ging ik samen met een collega naar Jaap voor de wondzorg. Het gaat om een flinke wond met een complexe behandeling.
Wondverzorging van flinke jaap

Jaap is al ruim twee jaar in zorg. Ik had zijn wond ooit al eens gefotografeerd (ik werk ook als freelance fotojournalist) en nu vond mijn collega het tijd om de wond opnieuw te documenteren.

Jaap heeft sinds zijn geboorte een arterioveneuze malformatie (AVM) op zijn flank. Omdat hij enkele jaren geleden klachten kreeg, is besloten om de AVM te emboliseren . Het begin van een lange weg voor Jaap: tientallen operaties, arteriële bloedingen en langdurige ziekenhuisopnames. Recent heeft de plastisch chirurg rigoureus het mes in het wondbed gezet.

Nu is het voor mij al weer flink wat jaren geleden dat ik grote chirurgische wonden zag. Ik had al gehoord dat de wijkende wondranden werden behandeld met de Canica Adhesive Skin Closure set. Ik kan me uit de opleiding herinneren dat we dit soort verband zelf maakten. Brede pleister met gaten, veterband erdoor rijgen, en zo de wondranden naar elkaar toe trekken. Je was soms wel een uur bezig om een grote Platzbauch goed te verzorgen. Dan is het Canica systeem toch wat makkelijker….

Tijdens de wondzorg zit mijn collega op de rand van het bed, en Jaap houdt een bureaulamp vast om het werkgebied te verlichten. Arbotechnisch natuurlijk niet zoals het moet, maar moet je dan speciaal voor de dagelijkse wondzorg een hooglaagbed de trap op laten zeulen?

Jaap is een vriendelijke jongeman, heeft een innemende lach en gaat bewonderenswaardig goed om met wat hem is overkomen. Sinds kort gaat hij vijf dagen per week met de taxi naar Arnhem voor hyperbare zuurstoftherapie , waardoor de wondgenezing een stuk sneller gaat. Ik ben blij dat ik de foto’s van Jaap mag gebruiken voor lesdoeleinden, en ‘Ja, ook op je weblog mag je er eentje plaatsen’. Alleen: hij wil niet zijn echte naam vermeld hebben. Op mijn vraag hoe hij dan wel zou willen heten, antwoordt hij: ‘Doe maar Jaap, want per slot van rekening is die wond ook een hele jaap!’

Bekijk de foto’s van de wondverzorging met de Canica Adhesive Skin Closure bij Jaap.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Tijdens het bekijken van de foto’s viel mij op dat dhr. veel “plakresten” op zijn buik heeft zitten. Tijdens een stage kreeg ik de tip dat de plakresten goed verwijderd kunnen worden met petroliumether. Het ruikt wel, maar de huid is weer schoon… Misschien een handige tip waar iets mee kan? Groetjes Nienke

  3. Hallo, indrukwekkendefoto´s, maar kan er geen gebruik worden gemaakt van een vacsysteem? Dit lijkt mij voor de patient een stuk vriendelijker, maar misschien zijn er wel contra-indicaties die ik niet ken, neem me dan de vraag niet kwalijk. Mvg. Sandra.

  4. Beste heer/mevrouw, graag wil ik reageren op dit artikel dat ik zojuist las. Wisten julie dat Zijde uitstekend is ter voorkoming van decubitis bij mensen die langdurig op bed moeten liggen of zitten? In dit geval had de bloedsomloop door het gebruik van Zijde op de huid gestimuleerd en geactiveerd kunnen worden. Let wel ik heb het niet over genezing. Met vriendelijke groeten, Emily Wentink.

  5. Als je op een bedrand zit voor het verzorgen van een wond, zit je altijd met een gedraaide rug…. Dus op je vraag over een hooglaag bed: Ja, ik zou de wondzorg op een hooglaagbed willen doen. Desnoods staat het bed beneden in de logeerkamer en wordt het alleen voor het verbinden gebruikt. En anders wordt het gewoon (in onderdelen) de trap op gezeuld en boven in elkaar gezet 🙂

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.