Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Word (geen) verpleegkundige!

Je verdient niet veel, zit met enorme werkdruk, als stagiair/leerling word je als goedkope werkkracht gezien en dat lijkt de komende jaren niet veel beter te worden.

De laatste tijd valt mij op dat er relatief veel negatieve berichten in de media zijn over de verpleging en de zorg in het algemeen.

Ik lees over toeslagen die waarschijnlijk wegbezuinigd gaan worden en dat je als leerling wordt gezien als goedkope vaste kracht. Bovendien hoef je voor het geld de zorg niet in te duiken, aangezien je buiten de verpleging op hetzelfde niveau veel meer kunt verdienen. Ook voor respect en waardering door de maatschappij hoef je de verpleging niet in te gaan, en je komt wel eens agressieve patiënten tegen die je hulp ‘niet op prijs stellen’. Dan heb je nog de artsen die je even op een arrogante manier uitleggen wat zij bedoelen.

Als student schrik ik hiervan. Het bovenstaande is allemaal vrij negatief, vooral voor mensen die verpleegkundige zouden willen worden. Want waarom zou ik überhaupt nog gaan voor een studie verpleegkunde na al dit nieuws?

Nou ik weet het wel! 
– De voldoening die ik krijg van patiënten die mij danken voor de goede zorg.
– De patiënten die mij vertellen dat ik echt een goede broeder ga worden. 
– De vertrouwelijke gesprekken die je voert als verpleegkundige.
– De zorg die je mag leveren.
– Noem maar op!

Verplegen is een ontzettend leuk beroep dat echt gewaardeerd wordt. Na al die nieuwsberichten zou je bijna denken dat het een straf is om te verplegen. Misschien overdrijf ik, maar misschien ook niet.

Want zou jij nog met volle overtuiging kiezen voor een studie verpleegkunde na het lezen van de vele negatieve berichten en voorspellingen?

13 REACTIES

 1. Dag allemaal,
  Het zorgen voor anderen en de medische kennis die je daarvoor nodig hebt, is een van de punten waarom ik het verpleegkundig beroep zo interessant vind. Ik vind dat er vaak te licht gedacht wordt over hetgeen je als verpleegkundige (MBO of HBO) behoort te weten. Als je nagaat wat voor een verantwoordelijkheid je voor een client hebt en je ziet het salaris wat je ermee verdient. In andere branches (met hbostudies) verdien je veel meer, terwijl een mensenleven niet op het spel staat.
  Nu studeer ik HBO-V. Ik begin echter steeds beter de verhalen te begrijpen die men hierboven schetst. een klein overzichtje. Niet om negatief te zijn, maar wel om u inzicht te verschaffen in de situatie zoals die nu is. Als student krijg je met een stage 1.95 uur per uur. Daarvoor is het de bedoeling dat je alle diensten (vroeg, laat, nacht) werkt. Ook weekenden horen erbij. Stage komt neer op 32 uur per week exclusief school(opdrachten). Daarbij dien je zelf voor de kost te zorgen. Dit vereist zuinig leven om rond te kunnen komen.
  De laatste tijd kom ik tegen dat ik als student als een volwaardige kracht ingezet wordt. Je staat vaak onder bezet. Tijd voor clienten is er nauwelijks, want een client heeft een indicatie en mag van jou dus maar beperkt aantal tijd aan zorg ontvangen.Je werkt je uit de naad en waardering van het team was ver te zoeken.Clienten daarentegen waren wel bijzonder positief, wat wel voldoening geeft.
  Mede door de stage die ik nu afgerond heb, verkeer ik in een tweestrijd. Is dit de toekomstige weg die ik wil gaan bewandelen?
  Ik kijk daarom naast de hbov ook naar andere studies. Een die ik zou willen doen nadat ik de hbov afgerond heb. Door de nieuwe maatregelen die de overheid opgesteld heeft, is dit echter nog niet zo gemakkelijk. Een studiejaar gaat dan namelijk 7000 euro kosten omdat je al een bachelor gehaald hebt.

 2. Lees alle reacties
 3. Toen ik 15 was, moest ik na mijn vmbo al een beroepskeuze maken… help.. ik wist het echt niet. Toen op het laatste moment toch gekozen voor verpleegkunde.. Ondanks negatieve berichten in media. vanwege de grote afwisseling in werkzaamheden en omgang met mensen. Toen ik begon aan de opleiding vond ik het pittig, maar super interresant! Leren was niet mijn sterkste kant, maar door de interresse voor het vak en praktijk ervaringen heb ik het toch vrij gemakkelijk gehaald. Nu werk ik op een neurologie afdeling en ik vind het een prachtig vak. Je bent zo intensief bezig, met de patiënt, de familie, je collega’s en alle andere disciplines om het beste eruit te halen voor de individuele patiënt!! Ik vind het een super mooi beroep,ondanks werkdruk en burocratie.. Ik ben ervan overtuigd dat aan elk vak negatieve punten,.. Over het algemeen ga ik met een plezierig gevoel naar het werk en kom ik met een voldaan gevoel thuis. Ook de doorgroeimogelijk heden maken mij erg enthousiast voor het vak. Dus ik zou het iedereen aanraden wie twijfelt, of om contact op te nemen met een verpleegkundige die je meer uitleg kan geven over het vak, de opleiding.. om een beter beeld te krijgen.. en een goede keuze te maken.

 4. laatse bericht:
  Je leert op school te indiceren. Jij bent autonoom als verpleegkundige, jij ziet in samenspraak wat er aan zorg nodig is. erg leuk.
  Maar de praktijk is wel ff anders. Daar komt een indicatie. En die indicatie is de zorg die jij levert. Die wordt afgegeven door het ciz, en daar zitten goedkope krachten aan de lijn, die onderdrukt worden door een manager die niet teveel indicaties af mag geven. Simpel gezegd: jij levert de zorg die in de indicatie staat. dat mag je leveren. jij mag niet meer leveren dan dat, want het wordt niet vergoed. Mag je wel in je vrije tijd doen hoor, maar dat ben je snel zat.
  Ik weet niet of je het wetenschappelijk onderzoek van KUNNEMAN kent: Hij schetst erg duidelijk wat en waar de knelpunten liggen. Hier zou in de opleiding eens wat mee moeten gebeuren, dan studeerden er niet zoveel naiefelingen af. Hieronder kun je hem vinden.
  http://beroepseer.nl/publicaties/Rapportkunnemanthuiszorg.pdf

 5. Nee. Ikwerk nu vanaf 1996 als specialistisch verpleegkundige en ik zou nevernooit deze keuze weer maken.
  Inhoudelijk is het vak leuk, echter alle rotzooi burocratie en sores erom heen, maken het verschrikkelijk.
  Daarnaast is niet de zorg, maar management en directies belangrijker binnen een instelling wat leidt tot frustratie en burnout bij het personeel.
  Vervolgens ligt je loon ook nog een keer lager dan de rest van de hbo opleidingen. vergelijk de uitloop maar eens van een hbo v er en een hbo maatschappelijk werker.
  En last but nog least: eenmaal de zorg in, je komt er niet meer uit. Als je een bachelor in de zorg hebt gedaan en je wilt omscholen betaal je instellingscollegegeld.
  Ga maar iets anders doen. Dat is minder vernederend en wordt meer gewaardeerd.
  Lullig, waarheid mag ook gezegd worden.

 6. dit is een vreemde stelling.
  je moet er wel goed overna denken voro dat je het beroep gaat uit oefenen!.
  ik heb eerst verzorgende IG gedaan en behaald, en nu doe ik verpleegkudnige studere. ik d8 dat doe ik wel ff maar heb de feite leren kennen, en zit er over te denken om te stoppen het is te pittig!!
  dus DENK goed na voro dat je het gaat doen. je moet het eerst ZEKER weten!
  liefs, xxx

 7. Ik doe zelf nu de opleiding verpleegkundige, en ik word op mijn stage plaats echt niet gezien als een goedkope werkkracht. Ik word serieus genomen door mijn begeleiders, en de patiënten zijn ook zeer aardig en blij met mijn verleende zorg. Ik kan deze opleiding gewoon aanbevelen. De personen die deze negatieve berichten verspreiden moeten zelf maar eens een poosje meelopen in de zorg ofzo, dan kunnen ze zien wat een leuk vak het eigenlijk is.
  Met vriendelijke groet,
  Jeffrey van Heijst

 8. Hoi Quinten, het is nu in deze tijd met alle negatieve aandacht in de media inderdaad niet echt leuk om een opleiding te volgen. Op dit moment ben ik 3de jaars leerling verpleegkunde en ik doe mijn opleiding in een verzorgingshuis voor somatische mensen. Nu is het zo dat ik op mijn werk totaal niet wordt gezien als leerling maar gewoon als volwaardig gediplomeerde dit komt ook omdat ik mijn nivo 3 al in mijn zak heb. Als ik dit probeer aan te geven bij mijn leidinggevende dan wordt er gezegd stel je niet aan je bent gewoon een vig-er die een opleiding volgt.. Dus mijn verplichte studie uren die kan ik ook niet gebruiken omdat er nooit geen tijd voor waardoor ik alles dus in mijn vrije tijd moet doen. Jammer maar waar, en wat je zegt over stagiaires ja die worden gezien als een volledige kracht op de werkvloer en als je dan als werkbegeleider opkomt voor je stagiair dan wordt je vriendelijk verzocht om je er niet mee te benoemen. Nu weet ik gelukkig dat er tegenwoordig een hoop stagiaires rond lopen die wel voor zichzelf durven op te komen, en dan bij einde stage zeggen ik kom nog wel terug als ik mijn diploma heb en heel soms zie je ze ook terug maar vaak is het zo dat ze denken zoek het maar uit met de zorg en dat is jammer want het is een mooi beroep met inderdaad veel voldoening!!

 9. Beter gaan de mensen die zoveel negatiefs over verpleegkunde het nieuws in brengen zelf een keer de zorg in. Vaak allemaal bureaucraten die luisteren naar de negatieve klank van (de waarschijnlijke) minderheid die verpleegkunde niets vind.
  Door een negatieve ervaring laat je jezelf toch niet uit het veld slaan..?
  Ook is het zo dat de negatieve verhalen vaak in het nieuws komen en de positieve eruit blijven. Tijd voor verbetering van het stereotype beeld zou ik zeggen.

 10. Vreselijk al die Florence Nightingale stories! Quinten en anderen in opleiding: de negatieve verhalen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het idealisme van de beginneling is nog alom aanwezig zo te merken, maar dat slijt vanzelf als je wat langer in de gezondheidszorg meedraait. Niet dat alles kommer en kwel is, maar mondigheid en beroepsbewustzijn zijn ondertussen heden tendage vereisten om als verpleegkundige niet kopje onder te gaan in de gezondheidszorg. En daar doet de V&VN bepaald niet aan mee met hun betuttelende regeltjes en kwaliteitsregister. Verpleegkundige zijn is een beroep en verpleegkunde een vak en dat zou bij iedereen eens door moeten dringen!

 11. Ontzéttend goed dat zelfs een jonge verpleegkundige-in-spe de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt en tot de conclusie komt dat de verpleging toch eigenlijk wel een prachtvak is.
  Na 34 jaar verplegen ben ik ook nog steeds van mening dat dit het mooiste beroep van de wereld is. Zelfs ondanks het “riante” salaris, bezuinigingen, toenemende agressie, fusies waardoor het er allemaal wel efficiënter op wordt, maar voor patiënten en personeel beslíst niet beter, etc.etc.
  Hou deze instelling vast Quinten, daarmee blijf je gemotiveerd en motiveer je ook je collega’s.
  Groeten, Willy

 12. Jongeman je slaat de nagel op de kop, al denk ik niet dat het je bedoeling was. Misschien kan ik nog wat aanvullen : bijna geen perspectief op promotie of carriere, het ploegensysteem dat het bijzonder moeilijk maakt om een gezin te combineren met je job ( en waar men bijna oorlog moet voeren om een tegemoed koming te bekomen, de quasi onmogelijkheid om een opleiding te volgen enz…Ik sluit mij volledig aan bij Jennifer. Wij zijn geen paters of nonnen en het wordt echt tijd dat we serieus genomen worden, maar dat ligt natuurlijk ook aan onszelf : respect moet je verdienen. Op het punt van de studenten en de artsen ben ik het niet mee eens : ik heb in 20 jaar al een serieuze evolutie gezien. Dus ik stel de vraag : willen wij als non of pater aanzien en behandeld worden of als een hoog opgeleide professioneel? Ik wil wel nog vermelden dat deze zelfde discussie ook 20 jaar geleden gevoerd werd toen ik nog student was. Groet.

 13. Hallo Quinten. Heel goede instelling hoor! Houd vooral vol. Ik ben net in de afrondende week van mijn eigen (MBO)opleiding. Ik vind het (net als jij) een heerlijk vak. Wanneer je echter je vak niet waardeert (ook financieel gezien), denk ik dat je als beroepsgroep nooit vooruit komt. Door voldoening te halen uit de erkenning van de zorgvrager (en dat doe ik ook!), vind je de geldelijke beloning mogelijk minder belangrijk. Elke zichzelf respecterende verpleegkundige of andere beroepsbeoefenaar mag zich laten belonen in een salaris dat past bij de functie. Je hebt opleiding gedaan en daarmee heb je een verantwoordelijke baan waarbij je (fatele) fouten ZOU KUNNEN MAKEN, je hebt mensenkennis, je bent bevoegd en je zorgt dat je bekwaam bent en blijft. Allemaal redenen om een goede beloning te verdienen. En daarmee bedoel ik niet alleen de complimentjes van de zorgvragers! Dus JA, de zorgvrager maakt voor mij het vak leuk (daarom kies ik ervoor) en NEE, ik vind niet dat dat alleen voldoende is, anders was ik wel NON geworden. Nu ben ik (bijna) verpleegkundige!
  Groet, Jennifer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.