Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zelf onderzoeken bijwonen

Op de cardiologie- en longafdeling waar ik stage loop komen veel verschillende onderzoeken voor. En omdat ik vaak op de cardiologie kant sta heb ik veel te maken met onder andere CAG's.

Het merendeel van de patiënten die dit onderzoek moeten ondergaan weet vaak niet wat een CAG inhoudt. Zij kregen hier GVO over van een verpleegkundige en aangezien ik een leerling-verpleegkundige ben heb ik mij hierin verdiept.

Ik heb de theorie van CAG’s opgehaald, patiëntenfolders gelezen en protocollen bestudeerd. Aldus een vrij normale leerwijze. Alleen wilde ik nog iets meer weten over dit onderzoek en dat is mij gelukt. In het ziekenhuis waar ik stage loop wordt er namelijk de mogelijkheid geboden om onderzoeken en operaties bij te wonen.

En dat was een uitgelezen kans om te zien hoe het nou ‘echt’ in zijn gang gaat. Uiteraard staat het ook in patiëntenfolders en protocollen beschreven, maar je kennis wordt completer als je het hebt gezien vind ik. En dat merk ik ook in de voorlichting die ik geef. Waar ik eerst nog wat vragen kreeg begrijpen de patiënten nu direct al wat het onderzoek inhoudt en wat er precies gaat gebeuren.

Ik heb ook andere onderzoeken/operaties bijgewoond die op mijn afdeling voorkomen. Zoals een pacemakerimplantatie. Ook voordat ik naar deze implantatie ben geweest had ik al diverse patiëntenfolders en protocollen bestudeerd, maar waren er een aantal dingen nog onduidelijk. Zoals waarom patiënten 24 uur bedrust moeten houden, maar tijdens de operatie legde de dienstdoende specialist mij uit waarom en zo werd het duidelijk.

Ik ben erg blij dat deze mogelijkheid geboden wordt in het ziekenhuis. En ik wil (leerling-)verpleegkundigen ook adviseren om gewoon eens te vragen of je een onderzoek en/of operatie mag bijwonen. Er ging een nieuwe wereld voor mij open die ik vervolgens kan terugkoppelen via GVO’s!

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Van onderzoeken zien leer je inderdaad het meeste! Nu kan ik dat helaas niet meer zo vaak doen als eindejaarsleerling, maar in het begin van de opleiding wilde ik ook echt zoveel mogelijk zien allemaal! Het werkt alleen maar in je voordeel. Ik vond trouwens wel vaak de artsen een beetje narrig doen als ik van alles wou weten, het zijn vaak de verpleegkundigen die erbij zijn die enthousiast willen vertellen en uitleggen wat er gebeurd en hoe iets werkt.

  3. Herkenbare blog. In ‘mijn’ ziekenhuis zijn er ook veel mogelijkheden voor stagiaires en nieuwe collega’s om mee te gaan met onderzoeken en behandelingen. Denk dat het ook erg belangrijk is dat je ziet wat een onderzoek inhoudt.
    Was alleen verrast dat je schrijft dat patiënten bij jullie 24 uur bedrust krijgen na PM-implantatie. Bij ons mogen mensen eigenlijk meteen weer mobiliseren (met mitella) Ben benieuwd wat bij jullie de motivatie hiervoor is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.