Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zelfsturende teams

Wellicht het meest gebruikte woord in de thuiszorg vandaag de dag: zelfsturing.
Zelfsturende teams

Het goede voorbeeld van Buurtzorg doet velen volgen. Als paddestoelen rijzen ze uit de grond: zorgorganisaties die de zelfsturende teams in het leven roepen om daarmee de zorg weer terug te brengen naar zoals het is bedoeld.

Hoe is die dan wel bedoeld, vraag ik me af. Hoe centraal wordt de zorgvrager gesteld in het nieuwe concept? Is het systeem van zelfsturende teams niet eerder een verkapte bezuiniging, want je hebt geen teammanagers meer nodig? Is elk team geschikt om zelfsturend te zijn?

Sceptici staan al aan de zijlijn te roepen: ‘je moet het niet doen. Zelfsturing is geen tovermiddel!’ Anderen zien in de zelfsturende teams juist een manier om weer de regie over de zorg terug te kunnen krijgen. Geen gezeur meer over de hoogte van de productiviteit, maar samen bepalen hoe je meer tijd voor zorg in je werk kunt krijgen.

Wat ik ervan vind? Goede vraag! Ik ben een groot voorstander van een systeem waarbij de wijkverpleegkundigen en verzorgenden zelf bepalen hoe de zorg wordt ingedeeld. Die hun eigen planning maken, met een klein team de zorg 24 uur per dag regelen. Die veel zelf doen, en waar kennis en kunde wordt ingehuurd als dat nodig is.
Vraaggerichte zorg impliceert nu eenmaal dat die wordt verleend door zelfsturende teams. Ik ben benieuwd hoeveel organisaties in 2015 al zelfsturend zijn. Belangrijker nog is de vraag hoe de verpleegkundigen en verzorgenden dan oordelen over het systeem. Want het is een hele verandering, die niet zonder slag of stoot zal worden uitgevoerd.

En ja, ook bij mijn eigen werkgever wordt gewerkt aan de invoering van zelfsturende teams. Nu worden de plannen gemaakt, begin volgend jaar krijgen zes teams de gelegenheid om hiermee aan de slag te gaan. Ik ben gelukkig via de ondernemingsraad nauw betrokken bij het plannen maken, want ik zie echt grote voordelen in zelfsturing!

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

6 REACTIES

 1. Ik heb grote twijfel of de zelfsturende teams meerwaarde gaan krijgen. Steeds meer taken worden er op de schouders van, met name de wijkverpleegkundigen, neergelegd, het begon met de enorme uitbreiding van de het papierwerk, en nu het opzetten van zelfsturende teams.
  Mijn mening is dat je als wijkverpleegkudige / wijkziekenverzorgster en verzorgende goed kunt werken als alles geregeld is, een goede manager dus! Zodat je dat kunt doen waar je voor bent opgeleid. Nog prettiger is het met ondersteuning van een administratief medewerker.

 2. Lees alle reacties
 3. Er ontstaat dan ook een vorm van (situationeel) leiderschap gebaseerd op inhoud/kwaliteit en zelfstandigheid/initiatief en de gegeven omstandigheden.(“wie is er het beste in dit soort klussen..”-kwestie)…
  En dan is het cirkeltje weer rond, dan heb je dus weer een hoofd/manager. Alleen heeft die het etiketje nooit opgeplakt gekregen en dus niet het salaris.

 4. Wel, bij mij op de afdeling bestond er een vorm van zelfsturing. De medewerkers hadden heel veel inspraak in de uurroostering. Zo hadden ze zelf meer impact op hun werkritme en kon hun sociaal leven ten volle benut worden. In de mate van het mogelijke werd zoveel mogelijk hun uurroostering goedgekeurd.
  Nu wordt de sociale wetgeving van België qua wettelijke werk- en rusttijden gevolgd. Met als gevolg dat er zo goed als geen enkele zelfsturing meer mogelijk is.
  Wij als managers vragen onze verpleegkundige flexibel te zijn, maar andersom kan niet meer, wij kunnen niet meer flexibel zijn om hen te uren te geven die ze vragen…. Ok, ik weet het is niet gezond om steeds een verspringend rooster te hebben, zoals bijvoorbeeld vroeg, laat, vroeg, laat, enz… Maar als de medewerkers er zelf om vragen ivm hun familiale en sociale leven dat is dat toch hun zaak ?
  Dit wordt vervolgd

 5. Ik vergelijk het een beetje met een groep mensen die naar een eiland gaat wonen met of zonder gemeenteambtenaar van sociale zaken.
  Met: dan mag die figuur het gaan regelen, moet weten hoe “het”zit,kijken of alles naar verloop in orde is e.d.
  Zonder: de groep gaat het zelf uitzoeken, komt achter elkaars’goede en minder goede kwaliteiten, worden open blootgesteld aan kritiek/bekvechten maar weten dat ze in dezelfde situatie zitten.
  Er ontstaat dan ook een vorm van (situationeel) leiderschap gebaseerd op inhoud/kwaliteit en zelfstandigheid/initiatief en de gegeven omstandigheden.(“wie is er het beste in dit soort klussen..”-kwestie)

 6. Ja ook ik na ruim 3 jaar Buurtzorg vind het heerlijk om hier te werken. Zelf verantwoordelijk voor je resultaat geeft gewoon energie vind ik. Ik zou niet zeggen niet elk team geschikt maar niet elke werker geschikt, want het vraag inderdaad flinke inzet. Bij ons het je eigenlijk je eigen winkeltje en je hebt toch CAO loon.
  Ik ben wel erg benieuwd of de andere organisaties ook ECHT zelfsturing geven. Ik had laatst zo’n manager op bezoek die zocht naar een vorm van zelfsturing met behoud van zijn funktie als manager. Nou dat gaat niet werken hoor denk ik en is niet echt zelfsturing want een ander blijft eindverantwoordelijk voor het teamresultaat. Het zal ook niet meevallen voor oude organisaties om echt om te turnen want dan moeten echt ALLE managers ander werk gaan zoeken en dat lijkt mij een hele grote drempel

 7. Zelfsturing, mits goed geregeld, levert zowel een hogere medewerker- tevredenheid op alswel client-tevredenheid. Zie cijfers Buurtzorg (8,5 en 9,1)
  Ben het eens met Jos dat niet ieder team hiervoor geschikt kan zijn. Het vergt (nog) meer betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. En wat extra (vrije) tijd.
  Maar nog steeds heerlijk na 3 jaar Buurtzorg weer
  op de juiste manier mijn vak uit te kunnen oefenen en mijn deskundigheid te kunnen en mogen vergroten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.