Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zelfverdediging

We moeten weer eens wat! Nu verplicht op judoles, zo kopt een ochtendkrant.

De vakorganisatie  NU’91 vindt dat verpleegkundigen en verzorgenden zich beter moeten leren verdedigen. We worden in ons vak naar het schijnt belaagd door agressieve patiënten in alle lagen van de zorg. De voorzitter van NU’91 nuanceert gelukkig bij NOS-radio het beeld dat door andere media wordt geschetst wel, maar toch.

Op menige ziekenhuisafdeling zal er door een patiënt een grap over zijn gemaakt. ‘Zuster, welke band heeft u? Zal wel een geelblonde zijn….’ Of meer van die ‘lollig bedoelde’ opmerkingen.

Wordt het een functie-eis in de sollicitatieprocedure? Ik zie de advertentie al staan: Wijkverpleegkundige gezocht in sociaal problematische buurt, in bezit van eigen auto, rijbewijs en zwarte band in judo, of een graad in een vergelijkbare verdedigingstechniek.

Of zal ik in mijn functievoortgangsgesprek met mijn leidinggevende, als het op bijscholing aankomt, een cursus jiu jitsu aanvragen? Dan leer ik niet alleen mezelf te verdedigen, maar ook nog de tegenstander ‘uit te schakelen’.

Alle gekheid op een stokje, dat er agressie in de zorg is, daar weten wij alles van. In de meeste gevallen blijft het bij verbaal geweld, wat al erg genoeg is.
Maar ook achter dat verbale geweld ligt een reden. Heeft volgens mij alles met communicatie te maken. En het kan ook wel eens aan ons liggen, toch?!

Of ga ik weer eens te kort door de bocht?!

6 REACTIES

 1. Binnen de psychiatrie worden regelmatig training en herhalingstrainingen gegeven. De training heet CFB: Controle Fysieke Beheersing. Hierbij ligt de nadruk op communicatie het zgn. de- escallerend optreden en het oefenen van trukjes om uit b.v een greep te komen. Aangezien ik ook werkzaam ben binnen een Algemeen ziekenhuis pas ik deze CFB soms ook toe op de verpleegafdeling. En dat blijkt heel goed te werken. Informeer maar eens bij een (groot) psychiatrisch centrum op b.v de afdelingen Acute psychiatrie. Men is gaarne bereid een doorverwijzing te doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk dat zelfverdedigings lessen niet echt nodig mogen zijn, er hoort een bepaald respect te zijn voor zorgverleners, wat helaas de laatste tijd ver te zoeken is. Persoonlijk heb ik dit van 2 kanten gezien; ik heb zowel agressieve patiënten/familieleden meegemaakt, maar ook collega’s gezien die door hun manier van communiceren of gebrek aan empathie juist agressie opwekken.
  Dus als je het mij vraagt; geef niet alleen zelfverdedigingslessen om zorgverleners technieken te leren beheersen en geef ook lessen in communicatie!
  Naar mijn mening ben je namelijk beter in staat om jezelf verbaal en non verbaal te uiten als je weet waar je sterke en zwakke punten liggen in de manier waarop jij op een ander overkomt. Daarnaast denk ik ook dat je als zorgverlener een bepaalde rust hebt als je weet dat je jezelf, mocht het erop aan komen, ook kunt verdedigen.

 4. Natuurlijk hoeven we niet massaal op een zelfverdedigingscursus. Maar ik ben het helemaal met Nick eens…het is handig om wat trucjes te kennen om “los” te komen of om te voorkomen dat je tegenstander jou schade kan toebrengen. En dat alles zónder diezelfde tegenstander (of agressieve of verwarde patient)schade toe te brengen. En dan niet alleen tijdens het werk, maar ook na het werk, als je bij nacht en ontij naar huis fietst. Ik heb een zoon die al 12 jaar judo en jiu-jitsu bedrijft en mij enige trucjes heeft bijgebracht. Heel handig in geval van nood.

 5. Gaan we nu alle werkers in de zorg vechttechnieken aanleren? Mijns inziens is agressie met agressie (zogenaamde zelfverdediging) beantwoorden de slechtste manier om de ervaren problemen het hoofd te bieden. Mij lijkt dat zorgprofessionals een cursus zelfverdediging best leuk vinden, maar dat ze echt niet zitten te wachten op een robbertje vechten met een client/patiënt. Men kan beter aandacht schenken aan uitlokkende factoren en hoe deze aan te pakken. Weerbaarheid kent vele vormen.

 6. Beste Jos,
  Het is zo herkenbaar wat je beschrijft. Maar je kent mij, mijn kinderen, en dan heb je wat mij betreft je antwoord. Met twee zwarte banders, een blauwe slip, een groene bander in Taekwondo, heb je weinig te vrezen als gezin. Tenzij je door kanker geveld word….

 7. Zelf bedrijf ik jiu-jitsu en het gaat niet zo zeer alleen om het ‘uitschakelen’ van je tegenstander, zoals zo mooi wordt aangegeven, maar het gaat er ook om dat dat je soms wat handigheidjes hebt die niet pijn hoeven te doen.
  Het gaat om ontsnappingstechnieken die je kunt toepassen, of technieken hoe je een fysiek agressieve patiënt kan ontwijken.
  Natuurlijk moet er gekeken worden naar het achterliggende probleem, maar dat betekent niet dat wij als verpleegkundigen niet ons zelf mogen verdedigen.
  En als ik moest kiezen tussen de mij, of mijn collega tegenover een agressieve patiënt die dusdanig kwaad in de zin heeft, weet ik welke kant ik ga kiezen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.