Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zelfzorgagenten

Ik zit even in zwaar weer, privé. Ondertussen dendert werk gewoon door, net als mijn huishouden en moederzorgen. Ik spreek iemand die zegt dat ik op mezelf moet passen. Ik lach er om. Ik kan práchtig op een ander passen, maar op mezelf…
Zelfzorgagenten

Wat zou het mooi zijn, als leidinggevenden zagen dat het beter gaat met patiënten, wanneer het beter gaat met hun hulpverleners. Als zij voortaan een zelfzorgagent aanstellen, die elke dag van de week een andere afdeling bezoekt. Om verpleegkundigen twintig minuten van hun dienst te vragen: hoe gaat het met je en wat kan ik voor je doen? Een schouderklopje, een wegbewijzering langs Arbo of maatschappelijkwerk, misschien kan zij net dat ene beetje extra aanmoediging geven, dat jij jezelf maar steeds niet gunt. Misschien moet zij alleen maar zeggen: ‘Ga nou plassen!’

Ik zou van mijn bazen wel een horloge willen ontvangen; een kanjerklok, die mij vertelt wanneer het tijd is voor zelfzorg. Een plaspiepje, een pauzereminder of een signaal om even stil te staan, om je heen te kijken en diep in en uit te ademen: ‘Vraag bij de volgende piep om een compliment.’

Stel nou dat het even duurt eer onze bazen investeren in bovenstaand fantastisch idee, is het dan een idee om ongevraagd gebruik te maken van hun middelen. Zo is er – kijk eens om je heen – nogal wat expertise in huis op jouw werkvloer. Verpleegkundige zorg is namelijk niet alleen geschikt voor patiënten. Verpleegkundige adviezen kunnen ook jou goed doen.

Stel per dienst een collega aan als jouw coach. Zoek iemand die je vertrouwt met jouw hart en lijf. Laat diegene jou roepen voor pauze. Ga tegelijk plassen. Da’s een stuk gezelliger en je kunt het niet vergeten. Neem voor je coach een cadeautje mee. Een mooi verhaal, een glanzende appel. En laat jouw coach hetzelfde doen. Een goede mop tijdens de koffie of samen één banaan delen en alles voelt beter. Het is niet voor niks dat onze patiënten geregeld zo dankbaar zijn om onze zorgen! Wij zijn nogal kanjers in het zorgen voor een ander.

Luister naar jouw coach, als hij zegt dat je er niet uitziet. Vraag ook jezelf wat er mis kan zijn. Had je langer moeten slapen? Had je je tóch ziek moeten melden? Als jouw coach zegt dat je er moe uitziet, moet je vanavond een half uur eerder op bed gaan. En als nog iemand het zegt, weer een half uur.

En ehm… gehoorzaam je coach! Hij of zij heeft ervoor geleerd. Net als jij, trouwens.

6 REACTIES

 1. Heel herkenbaar en mooi verwoord….
  Wat zou het heerlijk zijn, als we met elkaar ons ook verantwoordelijk voelen voor het welbevinden van onze collega’s. En niet alleen met zwaar weer, maar ook als het goed gaat.
  Niet dat het op mijn werkplek zo slecht is, maar met z’n allen kan het altijd beter…. een mooi streven.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik werk in een wijkteam dat geen leidinggevende heeft. Niemand die dingen voor mij kan regelen vanuit een leiding. Dat is ook niet nodig. Elkaars coach kun je op de werkvloer zijn voor elkaar. Wel een heel goed idee trouwens! Voor elkaar zorgen dat we ook voor onszelf zorgen. Moet je eigenlijk ook wel doen als je in een team zit vind ik…een mooi leerdoel

 4. Sandra, complimenten voor je blog!!
  Heel herkenbaar!
  Wat is het moeilijk om op jezelf te passen als je verpleegkundige bent. Je loopt jezelf toch eigenlijk vaak voorbij. Een simpel iets als plassen komt er soms niet eens van als het zo druk is op de afdeling. En eigenlijk weet je dat je gewoon moet gaan.
  Het idee van een coach klinkt best goed.

 5. Elkaars coach zijn dus! En voor leidinggevenden de tip een complimentje uit te delen, het helpt!
  De herkenbaarheid is eng te noemen maar inmiddels ondervonden hoe het is om te lang niet aan mezelf te denken…valkuil eersteklas voor een (te) verantwoordelijk voelend persoon.
  Prachtige eindzin van je blog trouwens! Mijn complimenten!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.