Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekteverzuim

Het is weer zo'n week. Naast buikgriep, heersen er gewrichtsklachten in mijn team. Mijn baas baalt er behoorlijk van.

Een fanatieke collega, net van school, werkt altijd harder dan ik. Alleen verdraait ze haar linker knie bij het stofzuigen. Het doet verdraaide pijn. Ze belt naar het werk. Zonder knie, geen geloop en zonder lopen geen gepleeg, legt ze onze baas uit. De baas is begripvol, maar ongerust. Hoe moet het met het werk, vraagt zij.

Een andere onfortuinlijke pleeg uit mijn team belt mijn baas over haar rechter knie. Die is gezwollen, als ze uit bed komt. Zomaar en al 3 vrije dagen lang. Maar morgen moet ze werken en dat gaat niet lukken. Vandaag heeft ze een dokter gebeld. Die gaat nog een naald in haar knie duwen, vocht verwijderen en corticosteroïd achterlaten. Dokter zegt: rustig aan. Baas zegt: wanneer kom je weer?

Nee dit is geen wanklacht jegens leidinggevenden. Maar wel een vraag aan ze. Er zullen toch ook leiders deze blog lezen. Wat ik mij vandaag afvroeg was: hoe doet een leider dat? Hoe zorg je dat een team goed draait en hoe beperk je ziekteverzuim? Ik zoek eigenlijk tips om motiverend en begripvol te leiden en ondertussen ziekteverzuim te beperken. Verrekte lastig, lijkt me. Wie kan het?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mijn vriendin heeft hier echter enige tijd geleden een bijeenkomst over gehad. Ziekteverzuim in de zorg is een groot probleem dat bakken met geld en zorgkwaliteit kost. Eén van de opvallende zaken waar ze over vertelde vond ik een voorstel voor verandering van benadering door de leidinggevende. I.p.v. ‘laat maar horen wanneer je er weer bent’ (bij de pijnlijke knie) ‘kan je hier om X uur komen, zodat we kunnen kijken naar mogelijk aangepast werk’? (natuurlijk afhankelijk van situatie) Dat werd resp. klachtencontingent en tijdscontingent genoemd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.