Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zilververband in de huisartsenpraktijk

Laatst kwam er een artsenbezoeker bij ons in de praktijk. Artsenbezoekers komen bepaalde nieuwe materialen showen en promoten. Dit in de hoop dat wij onder de indruk raken en het materiaal aanschaffen.

Een paar weken geleden kwam er een dame van de wondmaterialen-industrie.
Zij kwam een nieuw soort verband aanprijzen met nano-zilvermolecules. Met andere woorden AG-materiaal, maar dan iets verder gemoderniseerd. 

Ik vond het erg interessant, haar verkooppraatje. Ze wist belachelijk veel van wonden en de daarbij behorende behandeling. Dat mag ook wel als je voor zo’n firma werkt.

Ik herinnerde me een bepaalde theorie over resistentie tegen zilver. Daarom merkte ik op dat als de infectieverschijnselen verdwenen waren en de wond duidelijk vooruitgang boekte, je beter kunt overgaan op materialen zonder zilver. Dit om resistentie te voorkomen.

Bij ongecontroleerd gebruik van zilver, dus als men AG-materialen blijft gebruiken als het niet meer noodzakelijk is, kan resistentie van bacteriën tegen de zilvermolecules optreden. Volgens de artsenbezoeker is dit niet het geval en kun je de betreffende zilververbanden van haar merk blijven gebruiken zolang de wond een feit is.

Zou dit de werkelijke reden zijn of is dit één van haar verkooptechnieken? In de hoop dat wij langer het dure wondmateriaal gebruiken…

Wat is jullie ervaring met AG-wondmaterialen? Blijven jullie ze voor lange tijd gebruiken bij genezende wonden of stappen jullie over op andere materialen zodra de wond aanzienlijk vooruitgang boekt?

2 REACTIES

  1. Antibacterieel alleen gebruiken indien er sprake is van een infectie. Zilver niet langer dan 10-14 dagen gebruiken. KAn inderdaad tot resistentie leiden en de wond verkleuren. Er zijn wel antibacteriele middelen die je langer kunt inzetten. Sorbact bv.
    Reactie op Gaby: als je kleine verpakkingen maakt, gaat de prijs helaas niet naar beneden, dit heeft oa te maken met steriliseren, verpakken, vervoer etc.

  2. Lees alle reacties
  3. nee je hebt gelijk, het zilver verband gebruiken tot de ontsteking , het pusserige, over is. dan ga je over op een absorberend foam of een andere wond bedekker en moet de wond mooi granuleren. het jammere is dat er in de AG verbanden altijd zoveel vellen zitten die je bij lange na niet op maakt. wel verkoop truc! je hoeft nl maar een klein stukje te knippen rond de wond. succes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.