Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Zilverwater EBP?

Soms sta ik verbaasd als ik hoor wat cliënten zelf bedenken als extra behandeling.

Enkele weken terug was ik bij een 72 jaar oude cliënt die behandeld werd voor een infectieuze cystenier. Zes weken antibiotica intraveneus, waarvan twee weken in het ziekenhuis en vier weken thuis.

Tijdens het inlopen van de medicatie via een Easypump buurten wij wat. Op een gegeven moment vertelt de cliënt: ‘Als de medicatie niet helpt, kan ik altijd nog zilverwater nemen’. Ik had daar nog nooit van gehoord, en op mijn verzoek vertelde de cliënt er wat meer over. ‘Je kunt het trouwens ook opzoeken op internet. Ik heb het gisteren pas van een vriendin gehoord en zij wist van iemand dat het daar heel erg goed geholpen had’.

Nu ben ik altijd wat achterdochtig als het gaat om zaken die geen EBM (evidence based medicine) of EBP (evidence based practice) zijn.

Dus een zoektocht op internet met het zoekwoord ‘zilverwater‘. Omdat er vaak meer op Engelstalige sites is te vinden typ ik ook ‘silver water‘ in.  Ik vind een heleboel artikelen, maar weinig wetenschappelijks. Dan maar Google Scholar geprobeerd. Het intypen van het zoekwoord ‘zilverwater’ levert als enige hit een verwijzing naar een sprookjes boek….

‘Silver water’ levert 1.870.000 hits op, maar een eerste oogopslag biedt geen zicht op  resultaten die mij wat meer vertellen over de toegevoegde waarde van het drinken van zilverwater als je een infectieuze cystenier hebt.

Het zoveelste voorbeeld van alternatieve geneeskunde
, die erop gericht is om geld te verdienen op basis van wat vermoedens over de heilzame werking van een bepaalde stof? Ik krijg het zo niet duidelijk. Iemand suggesties?!

14 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. wat overigens uit de testen is gebleken van het effect van zilverwater:
  Zilver verstoord de chemie waarmee micro organismen hun zuurstof verkrijgen. Ze hebben immers geen longen en nemen zuurstof op middels stofwisseling. De kleinste zilverdeeltjes verstoren die stofwisseling met als gevolg dat die micro organismen stikken en sterven. En daarmee stopt vaak een kwaal, mits de hele colonie is besmet met zilver.Een huidschimmel is het beste te behandelen door regelmatig met zilverwater te deppen en vaak te herhalen, heeft men ontdekt.
  Het roepen dat het niet werkt is ongegrond en getuigt van onwetendheid.Het andere aspect, het ongeloof, heeft ook geen wetenschappelijke grond maar angst voor het onbekende.Met andere woorden: wanneer men vooraf al een stelling of mening heeft, dan staat men al niet meer open voor feiten.
  De farma industrie en de vereniging tegen kwakzalverij hebben een vooringenomen houding. Bewijs het tegendeel maar eens op basis van feiten zou ik zeggen.

 3. De NASA gebruikt al 10 tallen jaren een zilver coating in hun watertanks bij ruimte vluchten om het water te beschermen tegen negatieve bacterien. Het Britse leger doet al sinds de 1e Golf Oorlog zilverdraad in hun sokken tegen voetschimmel.
  Zilver redde vele wel gestelde familie’s die zilveren bestek gebruikten in de Gouden Eeuw waar vele hygiene ziekte’s waren in vergelijking met deze tijd.
  Dat er weinig over te vinden is, wil niet zeggen dat het wetenschappelijk niet is onderzocht.Er is geen economies belang bij dit algemeen bekend te maken. De achtergrond van NASA is zuivere wetenschap, dus die gaan geen ongecontroleerde toepassingen doen.Dus mag men gerust aannemen dat dit duidelijk goede metingen en resultaten heeft opgeleverd om het met name in extreme situatie’s toe te passen.
  Er zijn een handje vol mensen bekend die een hoge zilver opslag hebben in de huid, deze mensen hebben een zilver-grijze huidskleur. Ze hebben geen lasten of kwalen hiervan, behalve het cosmetise aspect. Geen van deze mensen heeft bewust zilverwater genomen.Blijkbaar dronken zei uit waterbronnen met een hoog zilvergehalte, en dat vele jaren.Zilver zit van nature in grond water, gelukkig maar, dat liever dan de gebruikte medicijnen die we er nu in terug vinden.

 4. Onder de reacties viel mij op dat iemand schreef: niet bewezen is geen synoniem van niet waar. Dit is een principe dat met de nodige omzichtig gehanteerd moet worden. Een goede wetenschappelijke hypothese moet falsifieerbaar zijn. D.w.z. in beginsel weerlegd kunnen worden. Als die inderdaad weerlegd wordt, weten we wat onwaar is. Dit is het geval met o.a. homeopathie, telepathie e.d. Niet weerlegd geeft echter geen 100% garantie op waarheid. Precies dit herbergt de voortang van wetenschap, maar wel nog steeds volgens het principe van falsifieerbaarheid. Zo ontstond de relativiteitstheorie als verfijning van de wetten van Newton, en nu de kwantummechanica als verfijning van het determinisme van de relativiteitstheorie.
  De onderliggende gedachte is steeds: afwezigheid van bewijs is geen bewijs voor afwezigheid, lees: de waarheid. In alternatieve kringen echter, wordt dit vaak toegepast om niet falsifieerbare hypotheses te rechtvaardigen, zoals het bestaan van bewustzijn van alle materie. Een baksteen kan niet communiceren. Dus kan deze bewering nooit bevestigd worden zodat het blijft bij wat het is: een bewering. Neem een appel in mijn hand. Als ik die loslaat, zal die vallen. Er is geen geval bekend van spontane opstijging. Bij het ontbreken van zoveel afwezigheid van spontaan opstijgen mag je je in alle gemoede afvragen of het blijven volhouden van de bewering dat de appel wel ooit kan opstijgen, wel zo realistisch is. Ik denk van niet. An apple a day keeps the doctor away, is een uiting van gezond verstand en realisme. De opleving van het postmoderne New Age denken en het hedendaagse anti rationalisme helpen niet om het kaf van het koren te scheiden. In feite kun je constateren dat de irrationaliteit van religie vervangen is door dezelfde irrationaliteit van new age en wat zich spiritualiteit noemt.
  Na 150 jaar gericht onderzoek naar bewijs voor homeopathie, telepathie en dergelijke zonder een spoor van dit bewijs, mag men zich afvragen wat is waar en wat niet. In dit kader past het colloïdaal zilver. Het is bovendien een middel niet zonder gevaar. Er is geen scheiding tussen wetenschap en het alternatieve/spirituele, anders dan het gebruik van gezond verstand en realiteitszin. Dit in de plaats van onredelijk geloof in het eigen gelijk. Niettemin hebben we te maken met feiten en niet met veronderstellingen.

 5. Jos: de alternatieve hoek in de USA zweert er al jaren bij: colloidal silver. Wat je ervan kunt krijgen, kun je onder meer hier zien: http://losangelespublicrelations.com/colloidal-silver-blue-man/0781
  Lees ook:
  ‘Bedrog met colloïdaal zilver’ op de site van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, hier:
  http://www.kwakzalverij.nl/1100/Bedrog_met_colloidaal_zilver
  Op deze site kun je met het zoekwoord zilver ook andere artikelen over dit onderwerp vinden.

 6. Wat jou opvatting betreft omtrent EBM en EBP ten opzichte van alternatieve geneeswijze vlieg je wat kort door de bocht. ‘Niet bewezen’ is namelijk nooit synoniem met ‘niet waar’. Wetenschappelijk onderzoek wordt nagenoeg altijd gefinancierd door Big Pharma en ook vaak gemanipuleerd naar voor hen positieve uitkomsten. Ik denk dat als het over geld verdienen aan een stof die misschien niet alles doet wat het belooft het patent lijkt te liggen bij reguliere middelen, omdat daar de verdiensten heel goed zijn. Als het over achterdocht gaat, gaan bij mij dan ook bij de term evidence based allerlei alarmbelletjes rinkelen.

 7. de zoekterm colloidal silver + infections moet genoeg hits in Google scolar opleveren om te zien dat het niets met alternatieve geneeskunst van doen heeft, maar dat het een van de weinige antibiotische stoffen is waar nog weinig resistentie tegen bestaat.
  Het wordt gebruikt in cardiologie, traumatologie, orthopedie, dermatologie, oogheelkunde enz.

 8. Voor EBM kijk je op pubmed onder colloidal silver (830 artikelen). Maar je bent vast bekend met verbanden met colloidaal zilver, mediche en chirurgische instrumenten bekleed met zilver, katheters met een laagje colloidaal zilver en antibacteriele zilverzalf als flammazine (zilversulfadiazine).

 9. Ook nog nooit van gehoord, maar ik heb wel een kanttekening bij het niet wetenschappelijk bewezen zijn van alternatieve geneeskunde en daarom waarschijnlijk niet heilzaam.
  80% van de reguliere geneeskunde is niet wetenschappelijk bewezen, maar daar wordt niks over gezegd.
  Begrijp mij niet verkeerd, het is altijd goed om kritisch te kijken naar alles wat met zorg te maken heeft, zowel binnen het alternatieve circuit als in de reguliere, maar het argument over het al dan niet wetenschappelijk bewezen zijn van een alternatieve geneeswijze heeft een kanttekening.

 10. Jeroen, ga ergens anders spelen.
  Ik ga niet eens vragen om bewijs van werkzaamheid. Dat is er niet. Dus houd op met deze inhoudsloze zever. Het verdienen laten we trouwens maar over aan de überkwakkers van Meditech, hebben we geen farmaceutische industrie voor nodig.

 11. Beste,
  zilverwater is een zeer goed preventief anti bioticum,eeuwenoude traditie, grieken, de egyptenaren en napoleon gebruikte het allemaal, tot aan 1950 is het gebruikt, ook in wonden, het desinfecteert, reinigt goed op fysiek nivo zonder de bijwerkingen zoals de reguliere anti biotica. Helaas omdat iedereen het maken kan en de industrie er niets aan verdiene kan wordt het bewust, ja echt, door de farmaceutische industrie ontkent..Zie ook zilverwater.nl ( waar ik het koop en af en toe inneem ) . Had ooit last van steenpuistfyrus en zodra ik het innam in hogere doseringen stopte de ontsteking en slonk de puist. De term ‘blauw bloed’ komt ervan, elite kon vroeger zilveren bestek etc. betalen en de oplossing in water ( vroeger moeilijker te maken dan nu, met afgeregelde electrolyse ) dus de deeltjes zilver in water waren te grof, en als je er teveeel van dronk kon je er permanent blauw van uitlsaan, onschuldig verder…er is veel over te lezen, snap niet dat je dat niet kon vinden,lees anders onder de zoekterm colloidaal zilver … misschien iets verder nu geholpen? groet Jeroen Monnikendam

 12. Colloïdaal zilver (het middel in kwestie) is al zéér lang een kwakzalversmiddel bij infecties door allerlei narigheden. Überkwakzalvster Desiree Röver adviseert het bijv. te vernevelen bij influenza, een aanpassing t.o.v. het ‘advies’ om het te injecteren dat werd gegeven ten tijde van de Spaanse griep in 1918/1919, de mij oudst bekende toepassing ervan.
  Gebruik van zilver bevattende middelen kan leiden tot Argyrose, een ‘schalieblauwe’ verkleuring van de huid en slijmvliezen
  zie website van VtdK
  http://www.kwakzalverij.nl/367/Colloidaal_zilver_CZ_
  http://www.kwakzalverij.nl/1100/Bedrog_met_colloidaal_zilver
  http://www.kwakzalverij.nl/1042/Wartaal_over_colloidaal_zilver_CZ_
  en NtvG: http://www.ntvg.nl/publicatie/veralgemeende-argyrose-door-het-gebruik-van-tabak-ontwenningstabletten-met-zilveracetaat/pdf

  De berichten over nefrotoxiciteit die ik heb kunnen vinden zijn wisselend (de NvtdK maakte er wel melding van op hun website, het NtvG geeft aan dat het waarschijnlijk niet het geval is op basis van twee publicaties http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7313508 en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1007819/ ), maar in het geval van een cystenier bij een oudere patient lijkt me iedere mogelijkheid op dat vlak bij een onwerkzaam middel te veel. Voor zover ik heb kunnen vinden is er voor de verkleuring van de huid geen afdoende behandeling.
  Het met klem afraden van het middel lijkt me bijzonder op z’n plaats.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.