Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zomerse zorgen

De zomerperiode. Een tijd vol met vrolijke hits (hamburgers met korting, oh oh oh oh oh!), de zon als nuttige besteding van je vrije dagen, tot laat buiten zitten, ’s ochtends vroeg licht en… onderbezetting.

Aan de zomerperiode wordt menig vergadering besteed. Deze periode biedt voor ons verpleegkundigen weinig voordeel (behalve dan die hamburgers met korting, en dat je door je witte pak net een tikkie bruiner lijkt.)

Al hebben mijn hoogrode konen weinig te maken met de zon, maar met.. inderdaad, de onderbezetting. Er wordt gestuurd op de bedbezetting. Er worden minder patiënten geaccepteerd en men kijkt kritisch naar de zorgzwaarte. Ons wordt gevraagd zo verspreid mogelijk op vakantie te gaan.

Voor mij persoonlijk is er tijdns deze periode sprake van een versterkt soort teamgevoel. Iedereen leeft naar de vakantie toe, iedereen vindt het lastig om zo efficiënt mogelijk te werken onder hoge temperaturen.

Toch denk ik dat patiënten het merken. Buiten het feit dat er een zwart apparaat in mijn jaszak zit dat – bijna onafgebroken – zo’n ellendig geluid maakt dat je die bel wel uit móet drukken, heb je ook minder tijd voor de patiënt.

Goede zorg moet nu in minder tijd. Hoe wordt er op jullie afdeling omgegaan met de zomervakantie?

3 REACTIES

 1. Ik werk binnen de thuiszorg als Vp.
  De werkdruk neemt in de zomermaanden sterk toe. Thuiszorg organisatie,s hanteren dan een selectieve clientenstop zodat bij andere organizatie,s de clienten toestromen. Daarbij gaan patienten uit het ZH zo snel mogelijk naar huis, naar mijn idee. We hebben een chronische tekort aan nieuwe collega,s en werken daardoor heel veel overuren. De aansturing en toelichting aan invalskrachten verhoogt ook de werkdruk, maar we zijn daar natuurlijk wel heel blij mee. Wij zijn als team blij als de zomervakantie voorbij is en alles weer “gewoon”loopt.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik werk in een verpleegtehuis op een somatische afdeling, bij ons is onderbezetting standaard.
  In de zomerperiode wordt dit nog een beetje erger en krijg je helemaal het werk niet meer af.
  Als je de leiding hierop aanspreekt dan wordt er erg laconiek gereageerd, zo van dan blijft overal het werk maar een beetje liggen.
  Dit kan naar mijn inzien echt niet, dan zijn de bewoners hier uiteindelijk de dupe van omdat het werk wat “mag” blijven liggen steeds een beetje verder opstapeld

 4. Ik werk op een chirurgische afdeling. In de zomer wordt er minder geopereerd door de vakantie, waardoor we ook met minder mensen toe zouden moeten kunnen.
  Wat mijn collega’s opvalt is dat in de zomer de afdeling volstroomt met patiënten van grote zorgzwaarte. Stervend, doodziek… vele mensen met een ileus. (voor mij pas 2e zomer op afdeling, te kort om uit ervaring van een trend te spreken)
  Komt dit meer mensen bekend voor? Het aantal patiënten dat er ligt is klein, maar het lijkt wel alsof alle oude patiënten terugkeren omdat ze sterk achteruitgaan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.