Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg die verder gaat

Ik heb het erg naar mijn zin op mijn stage cardiologie. Er opent zich op verpleegkundig gebied een totale nieuwe wereld. Waar ik me in mijn vorige stage vooral met basiszorg bezig hield is het nu slechts een relatief klein onderdeel.

In een ziekenhuis komt er voor een verpleegkundige meer bij kijken dan dat ik op voorhand dacht. Voorlichting, multidisciplinair overleggen, ontslag/opnamegesprekken en verpleegtechnische handelingen vielen mij het meest op.

Vooral de patiënten voorlichting geven gebeurt veel, dat wist ik eigenlijk niet. Zo krijgt de patiënt informatie over zijn operatie en wat er achteraf gaat gebeuren. En zo ben je als verpleegkundige ook het aanspreekpunt voor familie en naasten die vragen hebben over de gezondheid van hun familielid.

Naast de basiszorg, rapportage en artsenvisites ben je ook druk bezig met het regelen. Je regelt voornamelijk omtrent de patiënt. Gaat het de juiste kant op, is de omgeving in orde, heeft de patiënt de juiste medicatie (gehad)? Dit zijn maar een aantal vragen die de verpleegkundige regelt.

Dat gaat dus verder dan alleen ‘basiszorg’. Maar ook deze is anders – complexer – dan in mijn stage in het verzorgingshuis. Je hebt nu onder andere rekening te houden met infuusnaalden, spuitpompslangen en telemetrie. Observatie speelt hierbij een grote rol. Hoe ziet de huid eruit? Is er oedeemvorming? Hoe zien de wonden eruit?
Wassen kan je dus eigenlijk zien als observatiemoment van de patiënt.

Na mijn eerste weken kan ik dus spreken van zorg die verder gaat. Zorg die complexer blijkt dan het lijkt. Je bent als verpleegkundige de spil in de zorg. Vind ik mooi.

1 REACTIE

  1. Hallo Quinten,
    ben zelf enkele weken bezig op Chirugie, en zie inderdaad dat de zorg ‘complexer’ is dan ivm verzorgingshuis. Er moet veel geregeld worden, GVO geven, telefoontjes plegen naar transfer- stoma verpleegkundige etc.
    Tijdens ADL het observatiemoment van de dag, hier kijken naar evt. bijzonderheden.
    Natuurlijk ook arstenvisites bijwonen, rapportages schrijven, vragen beantwoorden van zorgvrager en diens familie. Ook ontslag van een zorgvrager voorbereiden.
    Veel succes verder met je stage :)!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.