Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorg in verkiezingstijd

De politiek bemoeit zich weer uitdrukkelijk met de zorg: het eigen risico moet omhoog, elk bezoek aan de huisarts kost vijf euro ('contant afrekenen graag'), de AWBZ moet doelmatiger worden uitgevoerd.

‘Brede heroverwegingen’ noemt het ministerie van Financiën de rapportages van een twintigtal ambtelijke werkgroepen, die erop gericht zijn het miljarden tellende begrotingstekort van de overheid terug te brengen. Met als enige doel te snoeien in overheidsuitgaven hebben de werkgroepen begin april hun plannen het levenslicht laten zien. Maatregelen als meer doelmatigheid in de zorg, verhoging van het eigen risico naar 775 euro, een eigen bijdrage van 5 euro per huisartsbezoek en een beperking van het verzekerde pakket zouden nodig zijn.

Ik heb in een onbewaakt ogenblik
geprobeerd de rapportage van de werkgroep over curatieve zorg door te nemen. Maar, ik haak al snel af als ik deze zin tegenkom: ‘Als sluitstuk van de operatie van invoering van gebudgetteerde regionale zorginkopers en invoering van een voorzieningensysteem kan tenslotte de huidige nominale premie en zorgtoeslag vervangen worden door een geheel door de Belastingdienst uitgevoerde inkomensafhankelijke zorgpremie’. Kan iemand me uitleggen wat hiermee wordt bedoeld?!

Ik begrijp dat we de broekriem strakker moeten aanhalen. Ik weet dat we met zijn allen keuzes moeten maken om financieel weer gezond te worden, maar NIET over de hoofden van het meest kwetsbare deel van de bevolking: namelijk de chronisch zieken!  Ik merk elke dag weer in de praktijk wat de gevolgen zijn van de marktwerking in de zorg…. En dat moeten we met zijn allen niet meer willen!

De politieke partijen hebben hun programma voor de komende verkiezingen zo goed als klaar.  De kiezer is nu aan zet, en de uitslag van de verkiezingen zal deels bepalen wat er van die bezuinigingsplannen ook werkelijkheid gaat worden. En misschien wordt het tijd dat we ons als verplegend en verzorgend Nederland eens laten horen?!

3 REACTIES

  1. De zorgkosten moeten wij collectief zien op te brengen. Als we goede zorg willen, moeten we er ook voor betalen.
    Het paradoxale is dat hoe beter de gezondheidszorg is, des te meer de kosten toenemen. Immers: je krijgt de ‘kans’ niet om aan ziekte en of ouderdom te overlijden.
    ik denk dat we in Nederland keuzes moeten maken, vb :leef je ongezond dan hogere premies. Moet je coute que coute x weeks oude babys in couveuzes een onzekere toekomst tegemoet laten gaan of maak je de keuze dat een extreme vroeggeboorte nu eenmaal doodgaan betekent. Kan je beter ICSI, IVF uit het verzekeringspakket halen, kraamzorg e.d. Gnoeg om over te debatteren.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het schandalig dat de zorg weer het ondergeschoven kindje is al jaren bezuinigen we op de zorg tot er straks voor de minderbedeelde niets meer over blijft en dan hebben we amerikaanse praktijken laten we nu eens bezuinigen op het teveel aan managers met hun ruim gevulde beurs en gouden handdrukken alsof wij in de zorg geen goed en verantwoordelijk werk doen ik vind genoeg is genoeg laten ze maar elders op bezuinigen ik kan ook geen 775 euro eigen bijdrage betalen als er straks nog meer verpleegkundigen eruit moeten en werkeloos worden door de bezuinigingen

  4. Zelf ben ik chronisch ziek, volgens de regering niet. Ik gebruik “maar” 630 tabl. per 3 maand. Compensatie krijg ik niet van de regering. Ik mag nu 165 euro betalen, wat ik amper kan, omdat ik max 28 uur per kan en mag werken. Straks 775 euro betalen? Nou ik ben bang dat ik dan failliet ga. Want door de nieuwe belasting maatregelen ga ik t.o.v. vorige jaren er bijna duizend euro erop achteruit. Hoezo de chronisch zieken worden net benadeeld?? Sorry maar ik heb hier ook niet omgevraagd, ik ben ook liever “gewoon” gezond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.