Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg kan altijd beter

Zorg kan altijd beter. Ik weet dat een ieder die dit leest, zal knikken. Ja, het kan altijd beter. Maar jij, lieve lezer, doe jij het goed genoeg?
Zorg kan altijd beter

 

Als het altijd beter kan, kan je er dus bijleren. Wat wil je leren? Wat weet je nog niet? Zorg voor Beter is een initiatief van de minister van VWS. Zorg voor Beter probeert de ‘chronische zorg markt’ te verbeteren. Jouw straatje? Een betere kwaliteit, efficiënter en meer tevreden cliënten. Wie wil dat nou niet? Het klinkt als muziek. Maar waarom haken we dan niet onmiddellijk allemaal in?

Ik constateer het ook op mijn ziekenhuisafdeling. Er is iets aan de hand met verpleegkundigen. Massaal mopperen we over wat er mis gaat. Maar er zijn zo weinig die het gemopper omzetten in daadkracht. Neem je gemopper onder de arm. Grijp een paar frisse collegaplegen en een kan koffie. Pak een schrijfblok en brainstorm een eind in het rond. Wat mis je en hoe kan je het krijgen? Denk buiten lijntjes en creëer je eigen werktevredenheid. Maar dat is dus mis met verpleegkundigen. Die blijven mopperen tussen die lijntjes. Durven eigenlijk niet verder te kijken. We lossen niet op. Organiseren niet. We nemen geen stappen. We blijven zitten waar we zitten en klagen.

De mensen van Zorg voor Beter zagen dat gebeuren. Kennelijk konden verpleegkundigen dat wiel niet (uit)vinden. Zorg voor Beter vond het wiel. Ontwikkelde een complete auto. Het enige wat verpleegkundigen nog moeten doen is zo’n onderdeel of auto kopen. En misschien zit daar ons probleem. Wij zien niet dat de band lek is. We klagen dat de auto zwaarder rijdt, moeilijk stuurt. We stoppen, foeteren en rijden dan weer verder. Zoals het gaat met die auto, zo doen we dat ook met onze zorg. Volledig toegewijd zorgen we in het rond. Maar we checken niet ons oliepeil.

We rennen ons rot. Aan de wielen kan het niet liggen. Ónze wielen zijn prima. Dat zijn ze al twintig jaar. Zorg kan altijd beter, maar aan de verpleegkundigen kan het niet liggen.

Vind jij ook dat we te weinig doen aan het verbeteren van verpleegkundige zorg?

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.