Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg met kleur

Het gebruik van kleur in de zorg wordt steeds belangrijker. Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam werkt sinds enkele jaren met zogeheten stoplichten. Als het stoplicht op rood staat, kunnen er geen patiënten meer bij op de afdeling. Staat het sein op oranje, dan kunnen de verpleegkundigen de drukte nog net aan. Bij groen zijn nieuwe patiënten welkom. Het schijnt een succes te zijn, omdat de verpleegkundigen nu zelf grip hebben op de werkdruk en dat heeft weer een positief effect op hun werkplezier. Project geslaagd.

 

Voor het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is het nog even de vraag of hun nieuwe project een succes zal worden. Bij wijze van proef krijgen patiënten die geen reanimatie wensen een rood polsbandje in plaats van het reguliere witte bandje. Interessant, vindt Tom Schmitte, verpleegkundige en voorzitter van de werkgroep Intensieve zorg en spoedgevallenzorg binnen de Vlaamse beroepsorganisatie NVKVV, en actief binnen de Belgische Reanimatieraad. ‘Maar als we in Vlaanderen zo’n pilot zouden starten, zou men het controversieel noemen.’ En terecht. De discussie over de privacy van de patiënt hierbij is nog niet beslecht. Maar als patiënten er verder geen punt van maken en het fouten voorkomt, dan is ook dit project geslaagd. Bravo.

Maar hebben we al die kleuren echt nodig om grip te krijgen op ons handelen? In het geval van het reanimatiebeleid ligt dat natuurlijk ingewikkeld. Voordat in het Albert Schweitzer ziekenhuis de rode bandjes om de polsen gaan, krijgen patiënten uitgebreide voorlichting. Gelukkig maar. Dan is dat er blijkbaar voor nodig om de discussie over zo’n lastig onderwerp aan te gaan. Als we maar niet krampachtig gaan zoeken naar kunstmatige oplossingen om lastige dilemma’s uit de weg te gaan. In veel gevallen kunnen we immers ook gewoon met elkaar praten om ergens uit te komen. We lopen al met drie kleurenpennen in onze zakken. Straks moeten we een complete tekendoos meezeulen. Kortom, dergelijke initiatieven brengen misschien kleur en structuur in ons werkende leven. Maar laten we niet overdrijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.