Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zorg op maat in psychiatrie

De afgelopen weken liep ik stage in de ouderenpsychiatrie. Ik vind het jammer dat het maar een snuffelstage was, want ik had er graag langer rondgelopen. Waar ik vooral van heb genoten is de manier van het verplegen.

Zorg op maat in psychiatrie

In het ziekenhuis heb ik soms het gevoel dat ik in een fabriek sta. Patiënt A is nog maar net weg en patiënt B zit al in de wachtkamer. Het behandelplan staat keurig omschreven in een protocol. Alles kun je hier vinden, wanneer het verband er af mag, wanneer de hechtingen er uit kunnen, wanneer het infuus gestopt mag worden, wanneer de patiënt mag mobiliseren en ga zo maar door.

In mijn psychiatriestage had ik niet te maken met een zee aan protocollen. Elke cliënt heeft een andere zorgaanpak. Empathisch vermogen is dus een absolute must als je met deze mensen wilt werken. Zorg moet vanuit jou als persoon komen, want je kunt je niet snel beraden op een protocol in de afdelingsmap. Zo maakte ik zelf graag fruitbakjes voor de bewoners. Zelf pakken ze niet zo snel een appel of een banaan, maar als ik er een fruitbakje van maakte dan gingen ze als warme broodjes over de toonbank.

Die manier van verplegen en zorg heb ik als zeer prettig ervaren. Ik had meer het gevoel dat ik mijzelf kon zijn, maar mijn verpleegstijl verschilt niet zoveel als die ik gebruik in het ziekenhuis. Naar mijn mening is het de omgeving die het zo prettig maakt. In de ouderenpsychiatrie heb je meer tijd, meer ruimte en minder protocollen. Zo heb ik een bewoner begeleid naar een ziekenhuis. Ze was erg gespannen en angstig. Ik heb dat gevoel weggenomen door haar te vertellen dat ik bij het onderzoek zou zijn. De spanning daalde verder toen we samen tijdschriften bekeken. Een ander had het misschien anders aangepakt, maar dit was mijn aanpak op die dag voor die bewoner op dat moment.

Dat vond ik toch wel het allerleukst aan deze stage. De zorg was op maat, en de zorg kwam van jou als persoon. Bij deze wil ik al mijn collega’s bedanken en natuurlijk mijn medestagiaire Jessica. Ik heb veel geleerd en ik wil zeker meer zien van de psychiatrie!

Quinten manuel is student mbo-v en loopt stage in het ziekenhuis.

4 REACTIES

  1. Mooi stukje.Goed dat je het belang van de patient in het oog houdt. Maar werken met protocollen heb ik niet veel last van. Heb nog steeds mijn eigen invulling in het werk. Je hebt gelijk als er erg veel protocollen zijn en daardoor personeel als een automatische piloot dient te werken.Soms is het prettig dat je zaken na kunt kijken.Er is een afdeling in mijn ziekenhuis wat wel strikt protoculair werken inhoudt. Dat is orthopedie. Maar ik heb op de paaz enkele jaren gewerkt en daar had je toch aardig veel protocollen en daar diende een ieder zich goed aan te houden.Niet iedere afdeling in algemene ziekenhuizen en de in de psychiatrie heeft strikt werken volgens protocollen in het vaandel staan. Maar er zijn weer vele andere afdelingen in genoemde velden waar protoculair werken wel in het vaandel staat. Ik denk niet dat het aan het veld ligt wanneer er wel of minder strikt wordt gewerkt.Protocollen zijn handvatten en daardoor een houvast voor personeel en afdeling.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Quinten,
    ik heb je blog getwitterd, omdat je zo mooi verwoordt hoe zorg op maat eruit moet/kan zien. Hou deze ervaring vast als je weer in het ziekenhuis aan het werk gaat. Ook daar kan je persoonlijke zorg verlenen en gebruik het protocol als houvast. Jij voert het protocol uit en doet dat op jouw manier.

  4. Beste Quinten,
    Ik herken wel stukken van jouw verhaal uit mijn eigen ervaring. Ik denk dat het heel belangrijk is juist deze ervaring mee te nemen naar het werk in het ziekenhuis. De protocollen zijn je richtlijnen, het omgaan met de patiënt is nog altijd je eigen invulling. Dus hou dat gevoel vast en biedt de patiënten altijd wat meer dan alleen maar wat er volgens protocol van je gevraagd wordt. Veel succes in de toekomst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.