Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Zorgkundige’ nog helemaal niet zeker

Wat een ophef over de verpleegkundige beroepsprofielen de afgelopen week. Ik begrijp het wel, maar de soep wordt echt niet zo heet gegeten. Het is slechts een voorstel, waar wij op kunnen schieten.
'Zorgkundige' nog helemaal niet zeker

Verpleegkundigen buitelen over elkaar heen om gaten te schieten in het voorstel dat door een werkgroep vanuit VenVN aan de minister is voorgelegd. Effe kort door de bocht: alleen hbo-opgeleide verpleegkundigen zouden vanaf 2020 nog de beschermde titel verpleegkundige mogen dragen. Alle andere opleidingen leveren dan alleen nog zorgkundigen of verzorgenden/helpenden af. MBO-opgeleiden maken zich grote zorgen!

Duidelijk is wel dat er wat moet veranderen bij de opleidingen. Natuurlijk is het raar dat hbo- en mbo-opgeleiden op dezelfde wijze worden ingeschaald. Natuurlijk is er qua opleiding een – groot?! – verschil in niveau. Maar, beste criticasters, het zijn maar voorstellen! De minister moet er nog wat van vinden, dan gaat de Tweede Kamer er nog over nadenken, en vervolgens moet ook de Eerste Kamer er nog naar kijken. En daarnaast zijn het alleen nog maar raamwerken die verder moeten worden uitgewerkt.

Zelf heb ik grote moeite
met de term ‘zorgkundigen’. Maar ach, what’s in a name? Zijn wij niet voor het grootste deel van onze zorgvragers, gewoon de zuster of de broeder? Met alle respect, het zal mijn hulpbehoevende tante worst wezen of zij door een zorgkundige, verpleegkundige, helpende, verzorgende-IG – of hoe alle zorgberoepen ook mogen gaan heten – wordt geholpen. Als het maar gaat zoals zij dat wenst!

We hebben in ieder geval weer iets om ons erg druk over te maken. Ik volg het met grote belangstelling, maar ik ben bang dat de hele beroepsinhoudelijke discussie de grote zorgen waar we met zijn allen voor staan, overschaduwen. Namelijk: de bezuinigingen op de zorg, het steeds sterker teruglopende gevoel dat we kwaliteit leveren als we aan het werk zijn.

Als we dat niet in de gaten houden, dan hebben we straks niet eens meer behoefte aan hbo-verpleegkundigen, want daar is dan geen geld meer voor. Dan is het verpleegkundige beroep na ruim anderhalve eeuw verworden tot wat het ooit was: basiszorg in de chaos van overvolle zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen.

Wordt het weer tijd voor een nieuwe Florence Nightingale!

Jos is verpleegkundige in een Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team (VTT). Hij blogt wekelijks over zijn cliënten, werk en leven.

13 REACTIES

 1. Ik heb de oude A en B opleiding gedaan en 4 vervolgopleidingen. Daarna 4 jaar de deeltijd HBOV net als vele collegae in Nederland. Ik heb heel veel geleerd in de HBOV deeltijd dus ik ben het niet met Rene eens. En het is simpel, een HBO opleiding kenmerkt zich door een propedeuse en die hadden we in de A en B opleiding niet!!

 2. Lees alle reacties
 3. @Patricia
  Ik ken een inservice A opgeleide die op deHBOV les geeft … Feitelijk zou je je moeten schamen dat je na A,B en 4 vervolgopleidingen nog zo veel kunt leren op het HBO, en dan ook nog het enige wat je onthoud je propedeuse is.
  Ik werk op een IC, heb al menig HBOer gillend weg zien rennen, vaker was het, ‘ik heb een diploma maar (nog) geen kennis’

 4. Zorgkundige,een kleffe term ,zie onder die term nog maar eens een man zover te krijgen voor een opleiding inde zorg/verpleeghuis.
  Is m.i. gewoon geldkwestie niveau 3 plus 4 wordt samengevoegd ,uiteraard dan met het salaris van een niveau 3 zal later blijken (maar wel meer taken),daar kun je op wachten,maar dat zeggen de voorstanders er niet bij.
  In het ziekenhuis waar ik werkte was het geklaag dat niveau 5 niet meer verdiende dan 4.Oplossingslogica in de zorg is dan niet dat de niveau 5’s meer gaan verdienen om het aantrekkelijker te maken ,men kleedt liever de functie eronder(4) uit ,en hoef je de 5’jes niet meer te betalen.

 5. Is dit niet gewoon een staaltje bezuinigen.Als je niveau 3 en 4 op gelijke hoogte gaat stellen.
  Kan niveau 4 dan in dezelfde loonschaal gaan vallen als niveaau 3.Als ik het goed begrijp worden deze niveau’s op 1 hoop gegooid dus voor de regering misschien financieel heel aantrekkelijk.Dan ben ik bang dat ik al weet wat de minister hiervan gaat vinden.

 6. In mijn optiek geeft de HBOV (soms/vaak) nogal hoog op over zijn eigen opleiding (lees Esther die de inservice opleiding teveel vanuit de organisatie gestuurd vindt en inservice opgeleide verplk voor het gemak over één kam scheert als ze het heeft over reflecteren op handelen).
  Is het de naam die aan de opleiding geplakt is die er voor zorgt dat men zich onderbetaald voelt?
  Zelf ben ik een inservice opgeleide A verplk. Heb daarna de CCU en BBIC opleiding gedaan. Verder nog de specialistische opleiding MKA verplk.
  Die opleidingen worden inderdaad (in mijn optiek ten onrechte) niet als HBO beoordeeld.
  De opleiding HBOV verpleegkundige is volgens mij een algemeen verpleegkundige opleiding met het verschil dat in de oude A-B-Z opleidingen gerichte opleidingen waren en de HBOV opleiding in elk werkveld ingezet kan worden. Men had het nooit een H-bov opleiding moeten noemen.

 7. Dat is iets te kort door de bocht Ria. Aan de naam zit wel een bepaalde juridische status verbonden en is beschermd. Dus het is niet alleen een naam, maar tast je positie en maatschappelijke status aan. Het is eigenlijk een verkapte VIG opleiding en de MBO-V wordt feitelijk opgeheven, dat kan toch niet zomaar ?

 8. De zorgkundige is nog helemaal niet zeker inderdaad. Niet de V&VN en ook niet de minister van VWS gaan over het mbo-onderwijs. De werkgeversorganisaties en vakbonden stellen de beroepscompetentieprofielen vast die leidend zijn voor het mbo-onderwijs. Zij hebben kritisch gereageerd op het advies van de V&VN.

 9. Hoe en wat we iemand gaan noemen is van ondergeschikt belang. Het gaat om een functie die vervuld moet worden .. zowel in een algemeen ziekenhuis als in een psychiatrische kliniek of een verzorgingstehuis kunnen verschillen tussen afdelingen enorm zijn.
  Je salaris, inschaling en eisen worden bepaald door de functie, niet door de vooropleiding. (aan de lopende band met een academische titel maakt je immers ook niet méér waard).
  Het grote voordeel van de inservice was de integratie theorie en praktijk. Tevens het grote manco van zowel MBO als HBO wat tot op de dag van vandaag niet is opgelost. Hoe arrogant en stug moet je zijn om koste wat kost een opleiding die niet aansluit bij de praktijk willens en wetens te handhaven?
  Hoe kun je evidence based en klinisch redeneren zonder ook maar enige notie van anatomie en pathologie? Hoe reflecteer je op handelen dat louter en alleen uit theorie bestaat? Omdat mensen de herkomst van cultuur en gewoontes niet meer kennen wil niet zeggen dat handelingen ondoordacht zijn. Zinloze rituelen werden opgelegd, is 90% een medische beslissing geweest en 10% een eis van nonnen.
  Niet aansprakelijk voor tuchtrecht is géén gemis (straf en civiel recht blijven gewoon van kracht, ook voor BIG geregistreerden) en in één adem kwaliteit aan een BIG register verbinden is hopeloos.
  Gelukkig ben ik ‘maar’ MBO met mijn inservice A, IC/CC opleiding (of bijscholing?) en 40 jaar ervaring.

 10. Inservice terug:nee. Je wordt niet onafhankelijk genoeg opgeleid. Teveel gestuurd vanuit de organisatie die je nodig heeft en niet voldoende vanuit diverse invalshoeken belicht nl:psychiatrie, ziekenhuis,gehandicaptenzorg en ouderenzorg.HBO-V leert je vooral niet klakkeloos zaken aan te nemen, maar zelf je gezond verstand (evidence based en klinisch redeneren) te gebruiken. Dat is ook vooral de meerwaarde van HBO-ers:reflecteren op hun handelen. M.a.w. kritisch blijven en afgewogen een handeling wel of niet doen en dit besluit kunnen beargumenteren, niet omdat de cultuur of de gewoonte op een afdeling dat voorschrijft…(zo doen we het altijd….)
  HBO-V maakt geen verschil in uitvoering van verpleegkundige taken met MBO-V: wel degelijk. Duaal/Voltijd HBO-V: voltijds studenten hebben inderdaad na 4 stageperiodes en 4 jaar studie, gemiddeld een periode nodig om aan de snelheid (!) van werken die de organisatie aan ze stelt te voldoen.
  Dat de inschaling in FWG tussen HBO-V en MBO-V opgeleide hetzelfde is, zal m.i. niet wijzigen door de invoering v.e. gewijzigde functienaam. Ik denk dat het vooral jammer is dat MBO-V vooral niet meer aansprakelijk gesteld kan worden via het Tuchtrecht in de Wet BIG. Deze bepaling benadrukt het belang dat je je kwaliteit en deskundigheid op peil houdt. En tevens is je BIG registratie een kwaliteitskeurmerk voor werkgever en clienten.

 11. Wat een onzin zeg.. Hbo-Vers weinig praktijkervaring.. 10jr geleden misschien, maar dat is er echtcwel van af met al die duale versies. Met name op specialistische afdelingen heb je als HBOer toch wel profijt. t Is idd vreemd dat er in de praktijk zo weinig verschil is.. Dat moet je zelf maken.

 12. Natuurlijk is er qua opleiding een – groot?! – verschil in niveau.
  Ik heb zelf de inservice MBO-V opleiding gedaan.. en er is idd een groot verschil met de HBO-V’er en de MBO-V’er die inservice is opgeleid. De HBO-V’er mist veel praktijkervaring. De MBO-V bol en HBO-V verschilt in die zin dat er bij HBO-V veel wordt stilgestaan bij het aansturen van verpleegkundigen, opleiden van verpleegkundigen etc..
  “Natuurlijk is het raar dat hbo- en mbo-opgeleiden op dezelfde wijze worden ingeschaald.”
  Ben ik niet mee eens! Als zij daadwerkelijk andere taken uitvoeren dan de MBO-V’er begrijp ik dat er naar de inschaling gekeken moet worden. Maar niet omdat de ene verpleegkundige een HBO-V papiertje heeft (en zeker in het begin weinig ervaring heeft) en dat een inservice opgeleide MBO-V’er in dat geval lager zit..
  PS: Ik ben overigens sinds 3 jaar niet meer werkzaam als verpleegkundige… en houdt mij bezig met het EPD en de financiering van zorg.

 13. die gelijke inschaling was een kwestie tussen Ministerie van onderwijs(destijds O&W )en Volksgezondheid en Milieu( (destijds VOMIL._
  Daar was een strijd gaande tussen VOMIL en O&W)
  VOMIL;(Von Nordheim)sterk pro inservice en MBOV, knarsetandend naar O&W/HBOV.
  Von Nordheim ging zlfs zover dat ze de HBOVér pas de titel “verpleegkundige”na 1 jaar werken zou willen verschaffen(heeft ze nooit voor elkaar gekregen)
  Toen kwam de vraag uit het veld(vanuit dat negatief gepropagandeerde imago)over hoe te handelen met inschaling, kwam een geslaagde wraakactie.Von Nordheim liet weten dat HBOérs niet meer hoefden te verdienen dan inservice en MBO..hetgeen door het veld werd toegejuicht.
  Dat spanningsveld is nog steeds actief.Wat kan een HBOVér meer dan inservice en MBO? Nog steeds hetzelfde-discutabele-adagio:theoretisch goed, praktisch een kluns-gebrek aan ervaring zogezegd.
  Tja, dat heb je met generieke opleidingen die echt nieten wat de afdelingscultuur is bij instelling X en tijdstip Y. Hebben net als iedereen die van baan verandert, een inwerkperiode nodig.
  Dat spanningsveld is nog steeds actueel(het is dan ook pas 32 jaar geleden)…Terecht wordt er nu gevreesd dat de veranderingen gevolgen zullen hebben voor inschaling…terecht.Die titel is één-mag dan het ego strelen, maar gezien het werknemerschap is inschaling heel nadrukkelijk twéé!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.