Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Zuinige zorg?!

Ik word soms chagrijnig van de marktwerking in de zorg en het beknibbelen wat het oplevert. Twee recente voorbeelden maken bij mij een plaatsvervangende schaamte los: waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?!

Afgelopen dinsdag in een gesprek bij een andere zorgorganisatie uit de regio vertelde iemand het verhaal van een collega, die tijdens het werk een lekke band kreeg. Dat betekende een halfuur extra in haar route, want een band heb je niet binnen een paar minuten verwisseld.

Haar leidinggevende liet haar na de registratie van haar werkuren weten dat het halve uur gezien moest worden als eigen tijd, ‘want wij verwachten dat je gebruik maakt van een goed vervoermiddel.’ De dwang van bovenaf om een zo hoog mogelijke productie te draaien maakt van leidinggevenden soms vrekken! Alsof Scrooge weer helemaal terug is!

Een cliënt moest uit het ziekenhuis naar huis. De revalidatie na een bekkenbreuk zou nog wel enkele weken duren en er was onder meer een hooglaagbed nodig. Onze hooglaagbedden waren allemaal uitgeleend. De dochter belde vervolgens naar de verzekering en kreeg te horen dat zij ook terecht kon bij een andere zorgorganisatie, die weliswaar niet in de regio is gevestigd, maar daar wel zorg levert.

Daar werd haar verteld: ‘Als uw moeder geen zorg krijgt van ons, kunt u ook geen bed huren.’ Verbijsterd door die mededeling werd er van alles in het werk gesteld om toch ergens een bed te regelen. Want zonder bed kon haar moeder niet naar huis.

Een dag later belt ze
weer met de zorgverzekeraar en die verzekert haar dat de voorwaarde om ook zorg af te nemen, absoluut niet klopt. Zij belt weer terug naar het uitleenbureau en krijgt gelukkig iemand anders aan de telefoon. Die begrijpt wel waar het om gaat en zorgt dat er snel een bed wordt geleverd.

Wat heeft het opgeleverd?
Veel gedoe en gebel, het vertrouwen in zorgleveranciers is sterk verminderd en voor een dag extra opname in het ziekenhuis ben je vele honderden euros kwijt!

Zullen we de eurotekens eens uit onze ogen wrijven en weer zorg leveren zoals dat ooit is bedoeld: holistisch, de patiënt (of cliënt) centraal en met zorg op maat?!

7 REACTIES

  1. Wat ik daar juist las maakte als verpleegkundige grote indruk op mij, maar vooral ook de bewogenheid en de feedback dat deze collega uitstraalt ” E-doch!” Als ik mijn verpleegkundig werk in de armste gebieden van Panama bekijk dan kun je maar beter geen vergelijking trekken van wat hier en daar gebeurd. Een hemels verschil en dat doet mij pijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat ik daar juist las maakte als verpleegkundige grote indruk op mij, maar vooral ook de bewogenheid en de feedback dat deze collega uitstraalt ” E-doch!” Als ik mijn verpleegkundig werk in de armste gebieden van Panama bekijk dan kun je maar beter geen vergelijking trekken van wat hier en daar gebeurd. Een hemels verschil en dat doet mij pijn.

  4. Je zou eerst niet geloven, maar een twee jaar terug keren wij op onze palliatieve zorgeenheid een Bulgaarse dame (40 jaar) binnen die geen verlbijfsvergunning had voor België en ze werd doorgestuurd door een ander gerenomeerd katholiek ziekenhuis ST.-Lucas omdat ze volgens de sociale dienst van dit ziekenhuis aan “medical shopping” deed, en achter veertien dagen is ze bij ons overleden en heb ik als hoofd samen met mijn sociaal verpleegkundige gezorgd dat deze dame terug naar haar land van herkomst werd gebracht. Ik kan over al zulke toestanden een boek schrijven en hier gaat het alleen maar over COMMUNICATIE en CARE …..What is CARE in het huidig zorgsysteem????!!!!!!
    Ik wil gewoon even deze bedenking laten horen…Hebben wij soms niet de neiging om ons te wentelen in ons o zo degelijk zorgsysteem dat er geen tijd meer is voor creativiteit…???!!!

  5. zo word bij ons nu iemand geweigerd voor opname op de reactivering terwijl de indicatie al is afgegeven!Iedereen (maatschappelijk werk, verschillende artsen, verpleging e.d.) steekt ongelofelijk veel tijd in deze overname, maar het wordt onmogelijk gemaakt door 1 arts.

  6. Treurige verhalen natuurlijk. Maar het is een misvatting te denken dat ze iets met marktwerking te maken hebben. Het zijn typische voorbeelden van bureaucratische regelvolgers die zich willen laten gelden. Dat is van alle tijden en doet zich niet pas sinds de stelselherziening van 1 januari 2006 voor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.