Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Gelukkig is de Zweedse band afgeschaft’

Conny is blij dat de Zweedse band wordt afgeschaft.

Vanaf 2011 is het verboden om de beruchte Zweedse band te gebruiken. De verhalen over cliënten die door deze fixatiemethode zijn overleden zijn alom bekend. Persoonlijk heb ik grote moeite met deze onnatuurlijke vrijheidsbeperking. Dus ben ik blij met dit verbod. Het probleem is natuurlijk hiermee niet opgelost. En er zijn zoveel andere alternatieven die uiteindelijk allemaal hetzelfde doel hebben namelijk, iemand tegenhouden/indammen. Denk hierbij ook aan medicatie.

Vrijheidsbeperking

Als een klein kind in een box zit vindt niemand dit raar. Ook een traphekje kan gevaarlijke situaties voorkomen. Het is allemaal bedoeld om een veilige omgeving te creëren. Toch zijn er kinderen die kans zien om over hekjes te klimmen en vaak loopt het goed af, zij het met een paar schrammen of bulten. Een klein kind moet daarom ook nooit alleen gelaten worden, ondanks alle hulpmiddelen die er zijn. Elk weldenkend mens zal dit beamen.

Dementerenden

De vergelijking van een kind met een dementerende gaat natuurlijk niet helemaal op. Maar toch zijn er een aantal parallellen te zien. Wij als verzorgenden van kinderen en ouderen dragen verantwoording voor hun gezondheid. En dat maakt dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met veiligheid. We zullen telkens weer een afweging moeten maken; van twee kwaden het minste kiezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.