Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwemmen op hbo-v-niveau

De kwaliteit van hbo-v-opgeleiden wordt in twijfel getrokken. Is de hbo-v wel een goede opleiding? Volgens mij hangt het er vanaf hoe je de opleidingsdagen vult. En daar ligt misschien ook precies de valkuil.
Zwemmen op hbo-v-niveau

 

Zo heeft het onderwijs Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) bedacht. (Prachtig trouwens al die hbo-v-slang. PGO, CGO, PES, aah!) In mijn ogen is PGO’en: Studenten in het diepe gooien en zij die niet verdrinken, krijgen een diploma. Maar is dat verkeerd? Misschien niet als je zwemles krijgt, zodra je gilt naar de hbo-v-badjuffrouw. Wat houvast in de vorm van een paar zwembandjes. De één zal namelijk instinctief gaan zwemmen. De ander zinkt in paniek naar de bodem. Maar moet je die dan redden? Of hadden ze beter moeten weten? Is dit natuurlijke selectie? Het recht van de sterkste als er na één jaar hbo-v slechts zeventig procent nog leeft. Ben je alleen maar een goede hbo-v-verpleegkundige als je in deze woelige baren weet boven te blijven?

Ik geef toe. Studenten mogen meer geprikkeld. Om boeken open te slaan na een stagedag vol vragen. En ik weet dat het zwaar is. Werken, leren, scripties schrijven. Maar die verpleegdiploma krijg je niet zomaar. Ik sloeg laatst stijl achterover toen een derde jaars hbo-v’er mij niet kon vertellen wat sepsis was. Zij vond het stagelopen te druk om ook nog boeken open te slaan. Verwachtte alle wijsheid verder van mij. Tja, en als dat het probleem is. Dan ligt het volgens mij niet echt bij de opleiding.

Maar als ik terug kom op dat zwembandje. Een stagiaire gaf aan dat het pittig was. Raakte oververmoeid van al het spartelen. Riep om Probleem Gestuurd Zwemvest. Op haar roep gaf school geen antwoord. Zij stopte met stage en ruilde hbo-v Leeuwarden in voor Groningen. Daar waren nog zwemlessen.

Volgens hbo-v-directeur Marian Adriaansen speelt onervarenheid en lage leeftijd een rol. Dit kan ik niet ontkennen. Hoe moet je vanonder je moeders vleugels ineens voor een ander gaan denken en zorgen? Ik beweerde heel volwassen te zijn met achttien jaar. Maar hoe kan je volwassen zijn als je nog niks weet van de wereld óf jezelf? En daar kan niemand wat aan doen. Zelfvertrouwen moet je leren. Ruggengraat moet groeien. Stevig in je schoenen staan heeft niets te maken met Crocs of inlegzooltjes.

Moet je kijken wat een verpleegkundige moet kunnen: hard werken en snel schakelen, diep nadenken en linken leggen. Dat komt je niet aanwaaien. Je opleiding verschaft een basis. Verder moet je heel veel zelf doen. Zoals je later ‘als je groot bent’ ook zelf moet katheteriseren én reanimeren én moeilijke vragen moet beantwoorden van studenten.

Wat vind jij dat een hbo-v’er moet kennen en kunnen na de opleiding?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.