Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Zzp-ers in de zorg

Zo, na een druk weekend vandaag weer even tijd om te kijken of er nog gereageerd is op mijn laatste weblog over de ergernissen top drie. En jawel!

Ik merk dat het een heikel onderwerp is: de kwaliteit van zorg.

Inderdaad, ik heb negatieve ervaringen met zzp-ers die denken zorg te kunnen leveren waar ze geen verstand van hebben. Gelukkig zijn er ook goede zzp-ers. Voor de duidelijkheid: ik heb ook negatieve ervaringen met medewerkers van mijn eigen organisatie. Alleen: die kan ik er rechtstreeks op aanspreken.

De zorg die het VTT-team levert, is vaak op een gebied waar de gemiddelde thuiszorgverpleegkundigen (zzp-ers incluis) niet voldoende ervaring in kunnen opbouwen. Dat betekent bij voorbehouden handelingen heel simpel dat ze niet bevoegd zijn. En als er dan toch maar wat wordt ‘aangerommeld’ dan vind je in mij een slechte. Nergens vind je dat ik stel dat er alleen goede zorg is bij de thuiszorg en niet bij particuliere zorgaanbieders.

Wel is het zo dat thuiszorgorganisaties gebonden zijn aan allerlei regels op het gebied van kwaliteit, deskundigheidsbevordering e.d. Voor zover ik weet is dat bij particuliere zorgaanbieders een stuk minder goed geregeld. Met elkaar overleggen is prima. Zaak is wel dat er kwaliteit van zorg geboden moet worden en de continuïteit moet worden gegarandeerd. En daar schort het nog wel eens aan

Ik heb inderdaad ook moeite met de manier waarop het zorgaanbod versnipperd wordt. De diverse particuliere bureau’s en zzp-ers lijken een oplossing, maar dat is niet altijd zo. Transferverpleegkundigen zoeken zich soms een slag in de rondte om de juiste zorg te kunnen bieden aan cliënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen. En dan is het ruime aanbod ook niet altijd handig.

Wat denk je van de cliënt die 2x daags 30 minuten zorg nodig heeft, bij een thuiszorgorganisatie niet terecht kan vanwege een wachtlijst, en alleen bij een particulier bureau wordt aangenomen als er enkele uren aaneengesloten zorg wordt afgenomen?! Mijn baas zou ook wel willen dat ik me beperk tot drie cliënten per dag waar ik een paar uur kan zijn, in plaats van de soms veertien of vijftien contacten per dag waarvoor ik dan ook nog eens bijna tweehonderd kilometer op een dag moet reizen.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hoi Jos,
  Ik hoor/ lees en dus ook hier op het nursing forum veel negatieve maar ook positieve verhalen over ZZpers in de zorg.
  Heb even gemist voor welke organisatie je werkt… Op dit moment ben ik druk bezig met het afronden van mijn deeltijd opleiding voor deze opleiding HBO-v wil ik graag een paar vragen stellen over de verpleegkundige als ZZPer en de kwaliteit van zorg.
  Als het kan wil ik deze vragen graag over de mail stellen.. en ik ben ook zo brutaal om ze meteen mee te sturen.
  Als je eventueel tijd hebt zou ik degene erg dankbaar zijn die voor mij (voor zover mogenlijk) deze vragen kan beantwoorden. bezig met een onderzoekje naar kwaliteit van zorg ik graag een paar vragen stellen over de verpleegkundige als ZZPer en de kwaliteit van zorg.
  en ik ben ook zo brutaal om ze meteen mee te sturen.
  Als je eventueel tijd hebt zou ik je erg dankbaar zijn als je deze (voor zover mogenlijk) voor mij kan beantwoorden.
  • Wat zijn de voordelen van het werken als ZZPer binnen de zorg?
  • Wat zijn de nadelen van het werken als ZZPer binnen de zorg?
  • Hoe werk je als zelfstandig ondernemer binnen de zorg aan je beroepscompetenties (en het bijhouden van je vakbekwaamheid)?
  • Hoe denkt de beroepsgroep/instellingen over de ZZPer (wat merk jij van een eventuele positieve of negatieve kijk op de ZZpers binnen de zorg)?
  • Welke kwaliteitsrichtlijnen zijn er met betrekking tot de kwaliteit van de zorgverlening voor de verpleegkundige als zelfstandig ondernemer?
  Alvast heel erg bedankt!
  groeten,
  Sylvia van der Kooij

 3. U bent zelfstandig ondernemer ?
  Dan bieden we u graag de mogelijkheid aan om gratis te adverteren op http://www.hulpinhuis.nu
  De bekendheid van de nieuwe site: http://www.hulpinhuis.nu groeit. Nu al zijn er 800 tot 4000 hits per maand.
  Als aanbieder van hulp in en om het huis bent u van harte uitgenodigd om 1 jaar gratis te adverteren op http://www.hulpinhuis.nu,
  Ga naar http://www.hulpinhuis.nu, plaats uw advertentie.
  · [Advertentie plaatsen]
  · {in te loggen}
  · [maak een gebruiker aan]
  · [geef uw naam en gewenst wachtwoord in]
  · nogmaals: [Advertentie plaatsen]
  · plaats de advertentie in juiste rubriek
  · kies de advertentie periode van 1 jaar
  en bij het afrekenen vult u de relatie-code in en hoeft u niet te betalen
  Met uw tijdelijke persoonlijke ‘relatiecode’: 09502
  omzeilt u de kassa en profiteert u gratis mee
  van alle media-aandacht rondom deze unieke site.
  We helpen ook graag bij het
  plaatsen van een advertentie.
  We horen graag van u !
  Hakunamatata.uden@home.nl

 4. Beste Jos, ik begrijp de prikkel die uitgaat van je stukje. Echter, ik ken, via mijn bedrijf, een groot aantal zzp-ers die voor kwaliteit van zorg gaan. Waar ik een beetje moeite mee heb is dat een geval of wellicht meerdere gevallen van slecht ZZP-schap en dan met name kwaliteit van handelen direct gaat gelden voor een groep ZZP-ers.
  Ik ken veel ZZP-ers via zzpweb.com, een leeromgeving voor orienterende en startende ondernemers in de zorg.
  Deze professionals zijn zeer betrokken en laten zich eenvoudig aanspreken op het leveren van kwaliteit.
  ZZPweb.com biedt in collectief en individueel verband trainingen aan, samen met het GoedZorgen bureau http://www.goedzorgen.nl

 5. Esther, als ik een zzp-er wil aanspreken op ‘geklungel’ doe ik dat nooit bij de cliënt in huis. Als ik via de bemiddelingsorganisatie waar de zzp-er voor werkt, een contact wil met die zzp-er, dan krijg ik helaas geen contactgegevens, of de organisatie wil het probleem zelf bespreken met de zzp-er. En natuurlijk is het fijn als ook bemiddelingsbureau’s kortdurende zorg bieden, maar onze ervaring in deze regio is helaas anders….

 6. Beste Jos, volgens jouw opinie kun je als collega ZZP-ers elkaar niet op hun ‘geklungel’ aanspreken? Het tegendeel is waar: omdat je in kleine teams werkt, met een goede onderlinge verstandhouding (mede hierdoor), kun je elkaar wel degelijk aanspreken op verkeerd handelen.
  Ook bij onze organisatie (bemiddelingsbureau) zie ik vaak een slechte kennis over bijv. wondzorgzaken. Maar inmiddels weten ze de weg naar mij te vinden. Collega’s van de reguliere thuiszorgorganisatie denken op dit gebied veel beter te kunnen functioneren en ‘klungelen’ dus maar raak.
  Bij ons worden de kwaliteitsregels zeer strikt gehanteerd en schakelen wij het MTH-team van de reguliere thuiszorg in, bij zorg waar we niet bekwaam (en dus onbevoegd!) in zijn.
  Tot slot: alleen zorg leveren als deze aaneengesloten gegeven kan worden? Geenszins! Heeft iemand 4 of 6 keer per dag kortdurende zorg nodig? Geen probleem! Het wordt gewoon geleverd met een vast team, dús continuïteit!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.