Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ZZP in verpleeghuizen

De ZZP. Het achtervolgt me soms in mijn werk als verpleegkundige in de wijk, maar nu gaat ZZP ook spelen in de verpleeg- en verzorgingshuizen.

ZZP staat dan niet voor Zelfstandige Zonder Personeel, maar voor ZorgZwaartePakketten. Van de website van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport: ‘Ongeveer 260.000 Nederlanders kunnen niet zelfstandig wonen en hebben behoefte aan een beschermende woonomgeving.’

‘Sinds 1 januari 2009 is zorgzwaartebekostiging de financieringsvorm voor deze zorg met verblijf.’ Als leden van de ondernemingsraad worden wij momenteel bijgepraat over de invoering van de ZZP. Vivent heeft namelijk zowel extramuraal als intramuraal een breed pakket aan zorg.

Ik ben als extramurale werker extra geïnteresseerd in de ZZP omdat mijn moeder in een verpleeghuis verblijft. De werkers daar kunnen hun borst nat maken, hoor! Elke bewoner wordt momenteel gescreend naar wat de zorgvraag is, en vervolgens wordt er een indicatie aangevraagd. Niet alles is nog duidelijk, maar een van de grote zorgen die ik heb, is dat er veel meer administratieve lasten bij de afdelingsmedewerkers komt te liggen.

Stel je voor dat een bewoner die maar weinig zorg nodig heeft op het gebied van ADL, gedurende drie of vier dagen extra hulp nodig heeft in verband met ziekte. Dan kan bijvoorbeeld ZZP 2 wel eens onvoldoende zijn en heb je ZZP4 nodig.

Ga je dan eerst – net als in de thuiszorg – uitbreiding van indicatie aanvragen voordat je de zorg levert, of denk je: vooruit, de bewoner heeft nu de hulp nodig, de administratie komt later wel? Ik denk dat het op het laatste zal uitdraaien, terwijl je juist voor een verandering in de zorgzwaarte een aanvraag moet doen om meer financiën te genereren.

Daarnaast biedt een instelling een basispakket aan voorzieningen. Zal het straks zo worden dat bewoners die meer draagkrachtig zijn, extra zorg kunnen inkopen? Een van mijn collega’s in de ondernemingsraad gaf gisteren al aan dat ruim veertig jaar geleden er ook in verpleeghuien verschillende klasses waren: in de eerste klasse was het eten en de zorg optimaal, terwijl de klanten van de sociale dienst op de vierde verdieping op zolder zaten., en beperkte zorg kregen. Gaan we weer terug naar een vegrelijkbare situatie? Ik hoop het toch niet!

Kortom er is nog heel wat onduidelijk over de ZZP. Er zal nog heel wat over gesproken worden, en het wordt zeker wennen voor de intramurale collega’s! Ik wens ze daarbij heel veel sterkte, wijsheid en vooral: geduld!

2 REACTIES

  1. ZZP, vereist een omslag in het denken van de zorgverleners. Zorgverleners zijn doeners, we doen veel te veel, ze zijn heel snel met “ik doe dat wel even”, terwijl we eigenlijk zouden moeten denken wanneer er iemand in het verpleeghuis komt, hoe ging het allemaal in de thuissituatie? Ik denk dat we de autonomie van de zorgvrager veel meer zouden moeten laten bestaan. Dat is volgens mij wat de overheid beoogt met de ZZP, alleen kost het veel administratieve rompslomp. Misschien, maar dat zal de toekomst uit moeten wijzen, worden we wel veel bewuster, hoe om te gaan met de zorgvraag.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik werk in een verpleeghuis en idd. komt het zzp steeds meer om de hoek kijken. Naar mijn idee klopt het niet altijd, zoals het ciz beoordeelt.
    Wij hadden laatst een bewoner die normaal gesproken in zzp4 zit, maar toen deze bewoner eenmaal terminaal was en we een nieuwe zzp hadden ingevuld (want ze zou volgens de normen dan in zzp 10 zitten) kregen we van het ciz bericht dat deze bewoner gewoon in zzp 4 bleef, ondanks dat zij terminaal was. Volgens het ciz hoort de terminale zorg standaard bij de verpleeghuiszorg en komt de bewoner daarbij niet in een hogere zzp.
    Als je het mij vraagt is dat erg krom.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.