Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zzp-tarieven bepaal je zelf!?

We hebben een nieuw kabinet met bijbehorende plannen o.a. in de zorg beschreven in het regeer- en gedoogakkoord:

  • ‘Het kabinet zet in op versterking van betere zorg dichtbij huis. Alle zorgverleners kunnen zelfstandig de taken uitvoeren waar zij het beste in zijn’
  • ‘Het persoonsgebonden budget (PGB) biedt cliënten een grote keuzevrijheid om de zorg in te richten zoals zij dat willen. Om dit recht onverkort te handhaven wordt de PGBsubsidieregeling opgeheven en worden PGB’s wettelijk verankerd, met in achtneming van bestaande financiële kaders’
  • ‘Het kabinet streeft naar verbetering van de kwaliteit van de ouderenzorg. Hiervoor is bijna 1 miljard euro vrijgemaakt.’ Maar ik lees en hoor ook dat de PGB’s met 3 procent worden gekort in 2011.

Binnenkort is mijn site ‘Onbezorgd Thuis’ in de lucht. Daarin wil ik o.a. mijn uurtarieven in opnemen. Ik wil uiteraard dat mogelijke cliënten contact met mij zoeken maar wil niet door mijn belastingadviseur beticht worden van vrijwilligerswerk. Ik wil een eerlijke prijs voor mijn werkzaamheden waarvan ik vind dat die betrouwbaar, met kwaliteit en liefdevol worden uitgevoerd.

Hoe bepaal je een uurtarief?
In mijn optiek kun je het op twee manieren bekijken: vanuit jezelf of vanuit de cliënt. Bij de eerste neem je als uitgangspunt wat je zou moeten verdienen om ongeveer hetzelfde inkomen te hebben als wanneer je in vast dienstverband zou werken. Er zijn allerlei manieren om dat te berekenen. Volgens een gidsje als bijlage bij het Opzijnummer van mei 2009 over de startende zzp-er is een mooie vuistregel per jaar twintig keer het maandsalaris te rekenen. Wat je ook kunt doen is uitgaan van welke omzet je wilt halen en met wat rekentrucs je kosten en eventuele belastingvoordelen berekenen. Er zijn mensen die zich daar in verdiept hebben en er boeken over hebben geschreven met o.a. titels als: Handboek Freelancen, Prijzen & Tarievengids en Handboek voor de zzp-er. Ook kun je je tarief vergelijken met tarieven van bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties of met functies als spv-er . Maar vergeet ook niet te verrekenen wat je te bieden hebt aan kwaliteit en ervaring, met andere woorden: Wat vind je dat je waard bent?

De tweede manier gaat uit van hoeveel geld mensen hebben om te besteden. Bij een bemiddeld persoon met een flinke spaarrekening is er geen vuiltje aan de lucht. Echter een 75-jarige man met een laag pensioen kan nauwelijks een eigen financiële bijdrage leveren en is afhankelijk van wat hij van de staat krijgt. Een goed hulpmiddel is dan de pgb-tabel met tarieven voor de verschillende soorten zorg en deze omrekenen naar in te zetten uren.

Daarnaast zijn er factoren die meewegen zoals het aantal potentiële klanten in je omgeving, de mate van belangrijkheid dat je werk hebt (ben je bijvoorbeeld kostwinner)en hoe groot is de concurrentie van andere zzp-ers. Kijk trouwens ook eens op sites van die andere zzp-ers in de zorg of bel ze op, hun tarieven zijn goed vergelijkingsmateriaal.

Je hoopt uiteindelijk ergens uit te komen waar je tevreden over bent maar tegelijkertijd bestaat het risico dat je onder de prijs gaat zitten omdat je als verpleegkundige niet zo sterk bent in onderhandelen. Of, je wilt niet dat een cliënt afhaakt vanwege het feit dat hij uit eigen portemonnee (meer) moet gaan betalen omdat bijvoorbeeld de pgb-tarieven met 3% verminderd worden volgend jaar.

Kortom, eenvoudig is het niet om een uurtarief te bepalen wat bij je past, het blijft wikken en wegen.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De PGB’s worden niet alleen met 3 procent gekort, maar ook de 1,5 procent indexering die normaal jaarlijks plaatsvindt gaat in 2011 niet door. Dat betekent dus in feite een korting van 4,5 procent. Sommigen van mijn cliënten nemen ook zorg af van grotere thuiszorginstellingen. Die hebben alweer laten weten wat de tarieven voor 2011 zullen zijn. En die tarieven, jawel, zijn met bijna 8 procent verhoogd!
    Mijn cliënten moeten mij dus betalen uit een fors gekrompen budget, en sommigen zijn echt héél erg schraal geïndiceerd. Omdat het merendeel van de budgethouders alleen persoonlijke verzorging van mij vraagt en er dus niet specifiek een verpleegkundige nodig is, én omdat er zorgaanbieders zijn die PV aanbieden vanaf 15 euro per uur, is het bijna onmogelijk om de kost te verdienen met het PGB. Hoe geweldig ik dat nog steeds vind. Ik ben daarbij dan ook nog onderaannemer voor een thuiszorginstelling.

  3. Op mijn site Onbezorgd Thuis komt het volgende te staan:Als ik alleen verpleegkundige hulp bied reken ik 37,50 per uur. Geef ik “gemengde” zorg (vpk, verzorgend en/of begeleidend) dan is mijn basistarief 31,50. Afhankelijk van het tijdstip,o.a. avond/nacht/weekend/feestdagen wordt er een percentage van 10-25% bij opgeteld. En ik maak onderscheid in slaap (-/-40%) en waaknachten (vol tarief).

  4. We hoeven ons niet te schamen hoor voor ons uurtarief. En wat is eerlijk??? Ik heb mijn uur tarief laten berekenen, ik ben kostwinner en moet zorgen dat ik maandelijks mijn inkomsten heb. Ik ben nog nergens met een gouden handdruk weg gegaan en heb er alleen maar herinneringen aan over gehouden. Als wijkverpleegkundige met een eigen praktijk ben ik nog genoodzaakt om aan PgB clienten zorg te leveren.Als ZZP-er wordt ik in de uitoefeing van mijn beroep behoorlijk afgeknepen. PgB’s moeten 3% inleveren minder inkomsten voor ons! Ik leg altijd mijn uurtarief uit. Moet reserveren voor belastingdienst draag keurig netjes alles af. Heb een accountant, betaal AO verzekering 504 euro’s per maand voor het geval dat er eens iets zou gebeuren. Heb geen Pensioenvoorziening. Mijn schoorsteen moet dus ook roken! Ik ben in mijn praktijk werkzaam en heb veel verantwoording. Heb HBO opleiding maar mijn uurloon wil ik ook ‘eerlijk’ afstemmen. Het kan beslist niet tippen aan het uurtarief van een advocaat! Kwaliteit mag betaald worden en wat wil je als client, het is hun keuze om met een PgB te kiezen voor ‘kwaliteit’ of veel uren voor een laag tARIEF. Wat wilt u? Waarom moeten wij in de verdediging over ons uurtarief? managers peren eruit met hele geld bedragen. Aan bed kan niet zuiniger gedaan worden! wel in de management!En die bemiddelingsbureau eruit! Als ZZP-er is er echt een goed uurtarief maar dan moet je niet via die PGB tarieven werken, die kloppen echt niet. Je wordt toch niet serieus genomen! Dan kun je net zo goed vakken gaan vullen! Enne… je bederft het voor de ZZP-er die veel waarde hecht om goede verpleegkunde te leveren. Ik wil ook een advocaat die ik voor loodgieter uitbetaal! Een eerlijke beloning en waardering voor je beroep mag echt iin geld worden uitgedrukt. overdreven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.