Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zzp’ers staan onder druk

Het PGB-budget is op voor 2010. Dat heeft gevolgen voor zzp’ers in de zorg. Ik werk via een bemiddelingsbureau met PGB-cliënten en nu komen er geen nieuwe cliënten meer bij. Op dit moment word ik dubbel gepakt: geen nieuwe PGB-cliënten en ik mag geen Zorg in Natura geven. Gelukkig zijn er ontwikkelingen gaande die leiden tot een breder aanbod van werk voor zzp’ers.

Zzp’ers in de zorg mogen hun diensten niet rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar. Dit in tegenstelling tot andere BIG-geregistreerde professionals zoals fysiotherapeuten en verloskundigen. We mogen in de thuiszorg ook geen AWBZ-ZiN (Zorg In Natura) geven. Dat is zorg door een reguliere thuiszorgorganisatie die vergoed wordt door het zorgkantoor. Aangezien de wet ons niet aanmerkt als reguliere organisatie mag het niet. Ook uren zorg onderaannemen van een zorgorganisatie is verboden, want dat wordt door de Belastingdienst gezien als dienstbetrekking. Dan blijft alleen het werken voor PGB-cliënten over, of via een bemiddelingsbureau, en aan die laatste draag je geld af. Voor zzp’ers in de thuiszorg is het dus erg vervelend dat er geen nieuwe PGB-cliënten bij zullen komen dit jaar.

Voor zzp’ers zou uitbreiding van de declaratiemogelijkheden een uitkomst zijn. Gelukkig zoekt het ministerie van VWS naar een oplossing in de vorm van een wetswijziging die het mogelijk maakt als zelfstandig ondernemer ZiN te leveren. Prima! In 2012 kunnen we dan als zzp’ers rechtstreeks zaken doen met de zorgkantoren. Zo min mogelijk tussenlagen, dat scheelt een hoop geld. Dat geld kan dan naar de enige juiste plek, de zorgpot voor de chronisch zieke.

Veel zzp’ers zijn bereid en in staat om als zelfstandig ondernemer die contracten aan te gaan. Doe ik dat individueel? Ik denk het niet. Daarvoor is de opgerichte coöperatie, die ik in mijn vorige blog heb beschreven, een goed medium.

Welke consequenties ervaren jullie? En welke (tijdelijke) oplossingen zien jullie?

1 REACTIE

  1. Werken als ZZP-er voor een reguliere (thuis)zorginstelling mag wel. Ook van de Belastingdienst. Als onderaannemer wordt je niet aangemerkt als ‘dienstbetrekking’ mits je voldoet aan VAR, 3 opdrachtgevers minimaal, etc. Actiz heeft zorginstellingen verkeerd voorgelicht dat dit niet zou mogen. Een corrigerende uitspraak van een DG van de Belastingdienst bevestigd dat je als ZZPer voor reguliere zorginstellingen mag en kunt werken. Ook als dit via een bemiddelingsbureau geregeld wordt. Lees: http://www.belastingdienst.nl/variabel/verklaring_arbeidsrelatie/verklaring_arbeidsrelatie-16.html

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.